Dette er én av testene som avgjør hvem som får 100-millioners kontrakten

Sykehusinnkjøp har satt vekt som et viktig kriterie når de skal avgjøre hvem som skal levere 7000 bærbare maskiner til norske sykehus neste år.
Sykehusinnkjøp har satt vekt som et viktig kriterie når de skal avgjøre hvem som skal levere 7000 bærbare maskiner til norske sykehus neste år. Bilde: Sykehusinnkjøp
8. nov. 2016 - 06:00

I disse dager forlenger sykehusene sin avtale med leverandør av datamaskiner til sykehussektoren. Dustin Norway og Dell har knivet om kontrakten som har en verdi på rundt 100-millioner kroner. 

Fredag ble det kjent at Dustin Norway stakk av med seieren. Dermed vil selskapet levere både stasjonære og bærbare maskiner til alle landets offentlige sykehus. 

– Dustin vil sammen med HP levere produkter av høy kvalitet til en konkurransedyktig pris, og er derfor valgt som leverandør, sier prosjektleder Jonas Ali Ghanizadeh i Sykehusinnkjøp til digi.no.

Kjøper 20 000 maskiner i året

Sykehusene kjøper inn rundt 20 000 datamaskiner i året. Det gjør dem til en svært attraktiv kunde. 

For å sikre at kontrakten gikk til rett leverandør har Sykehusinnkjøp hatt en testgruppe som har gjennomgått hver enkelt maskin fra de to leverandørene som har oppfylt kravspesifikasjonen.

En prosjektgruppe ble nedsatt, og i løpet av to dager ble de ulike maskinene gjennomgått. 

PCMark 8 brukes for å teste

For å simulere vanlig bruk har man brukt testprogrammet PCMark 8 for å vurdere ytelsen til de ulike kandidatene. 

– Når vi kjører slike tester får vi hentet ut nøytrale, sammenlignbare resultater for de forskjellige maskinene. I tillegg til at vi da kan skaffe det beste produktet til brukerne. Det sikrer også en fair behandling av de ulike leverandørene, sier Ghanizadeh.

I tillegg til ytelsestestene har maskinene også bli testet fysisk. Der har kriterier som byggekvalitet og vekt vært avgjørende.

Skal vare i tre år

Ifølge Sykehusinnkjøp er det svært viktig at produktene er kvalitetssikret, da forventet levetid på de ulike produktene er på rundt tre år.

– Det har vært viktig for oss at alle maskinene vi har testet oppfyller minstekravene. Vi evaluerer der det er mulig å sammenligne. Riktig antall og type porter og innganger er blant disse kriteriene.

 (artikkelen fortsetter under)

Programmet PCMark 8 simulerer den daglige bruken en vanlig sykehusansatt utsetter maskinen for. Programmet er et godt nok verktøy i denne sammenheng, påstår Sykehusinnkjøp. <i>Foto: Sykehusinnkjøp</i>
Programmet PCMark 8 simulerer den daglige bruken en vanlig sykehusansatt utsetter maskinen for. Programmet er et godt nok verktøy i denne sammenheng, påstår Sykehusinnkjøp. Foto: Sykehusinnkjøp

 – Det er også minimumsgrenser for hva slags komponenter som kan brukes i maskinene. Disse er satt i kravspesifikasjonene, så dette er noe leverandørene forholdt seg til før maskinene kom i våre hender, forklarer Ghanizadeh.

– Får man gjort en grundig nok gjennomgang av de aktuelle kandidatene på to dager?

– Grundig nok

– Jeg mener at man får kvalitetsikret nok på to dager. Dette er ikke spesialtilpassede produkter, men hyllevare. Alle som har vært med i prosjektgruppa har lang erfaring med løsninger til helsesektoren, og kjenner både leverandører og markedet godt. Vi har dermed god oversikt over hvilke produkter som blir tilbudt, og løper derfor ingen risiko, konstaterer prosjektlederen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Ifølge Sykehusinnkjøp lager både Dell og HP solide produkter. Det nyopprettede selskapet - som holder til i Vadsø i Finnmark - mener derfor at det er vanskelig å skille de to leverandørene fra hverandre når det kommer til kvalitet. 

Ghanizadeh forklarer at om det hadde vært snakk om spesialtilpassede produkter for medisinsk bruk hadde Sykehusinnkjøp gått grundigere til verks.

Det var ikke nødvendig denne gangen, mener han. 

– I denne anbudsprosessen har pris vært vektet med 65 prosent. Våre tidligere erfaringer tilsier at produktene som tilbys er gode nok. Ingen av maskinene som har blitt presentert har blitt avvist på grunn av dårlige byggekvalitet.

En prosjektgruppe ble nedsatt for å finne riktig leverandør. Medlemmer fra blant annet Sykehuspartner og Sykehusinnkjøp har vært med å vurdere de ulike kandidatene. <i>Foto: Sykehusinnkjøp</i>
En prosjektgruppe ble nedsatt for å finne riktig leverandør. Medlemmer fra blant annet Sykehuspartner og Sykehusinnkjøp har vært med å vurdere de ulike kandidatene. Foto: Sykehusinnkjøp

God serviceavtale

Grunnen til at valget av leverandør til slutt falt på Dustin og HP skyldes at de kunne levere det mest konkurransedyktige tilbudet. 

– Dustin og HP kunne gi oss svært gode betingelser. I tillegg leverer de en veldig god serviceavtale, og det har vært avgjørende for oss da vi skulle velge en leverandør å gå videre med. 

Kontrakten som nå er inngått gjelder i ett år eller frem til ny rammeavtale er på plass.

– Det vil bli lyst ut en ny rammeavtale rett over nyttår som vil kunne være på plass i løpet av våren. Da er det nye muligheter for alle leverandører som ønsker å levere datautstyr til sykehusene, sier Ghanizadeh.

digi.no har vært i kontakt med Dustin. De ønsket ikke å kommentere avtalen før denne saken skulle publiseres. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.