HALDEN (digi.no): Drøye tre år etter oppstarten jobber det nå rundt 50 mennesker i eSmart Systems, som leverer dataanalyse, programvare og «smart»-tjenester, hovedsakelig til kraftbransjen.
Og målene er hårete. Omsetningen i 2016 skal være nær det dobbelte av hva den var i 2015 (da den var rundt 40 millioner kroner). Og det ryktes at de har et mål om å nå en milliard kroner i årlig omsetning.
I år skal de ansette 30 mennesker, med hovedtyngden på teknisk side.
– Vi har veldig stort trykk på kunstig intelligens. Der bygger vi opp så raskt vi klarer. Den nye big data-teknologien gir en helt ny virkelighet når det gjelder å bruke analyse i kraftbransjen, med langt større og mer massive analyser langt raskere enn tidligere, sier seriegründer og eSmart-direktør Knut Johansen.
Tempo og kompetanse
– Hva slags mennesker er det dere ser etter?
– Vi forsøker hele tiden å fokusere på de som er veldig gode innenfor sitt område og samtidig har et verdigrunnlag som passer med det vi har i eSmart Systems. De riktige personlighetene er på topp når det gjelder integritet, men har maksimal hastighet på bidragene i utviklingen. Tempoet er noe av det viktigste vi ser etter nå, sier Johansen.
Teknologidirektør Erik Åsberg utdyper:
– Vi trenger spesielt kompetanse på tre felt. Det første er analytics – høykompetente mennesker som kan big data og maskinlære. Videre trenger vi utviklere og til dels designere til mobilapper, og til sist utviklere for en skybasert løsning. Kall det tradisjonelle utviklere, men på en veldig moderne plattform.
– Vi liker veldig godt unge mennesker. De er «born mobile», født i en helt annen virkelighet. Det trenger vi, for det er det vi skal leve av i fremtiden. Og kompetanse er ferskvare, noe du må utnytte hele tiden. I tillegg er det viktig med noen med erfaring, for å unngå at vi går i de samme fellene som andre når vi skal vokse så fort.
– Fremst på Azure
Åsberg sier han vil hevde at eSmart Systems er det fremste miljøet i Norge på Microsofts Azure-plattform.
– Systemet er designet på en måte som gjør at vi bruker mulighetene i Azure fullt ut, og siden vi har gjort arbeidet fra bunnen av har vi heller ingen gammel «legacy» å slite med. Vi jobber veldig tett med Microsoft, og man får en del ekstra spennende muligheter som utvikler hos oss, sier Åsberg.
eSmart Systems har tidligere vært omtalt i flere sammenhenger både hos TU.no og digi.no.
De var nominert til Norwegian Tech Award i 2015 for et analysesystem som gjør det mulig å forutsi flaskehalser i strømnettet før de oppstår. De jobber også blant annet med løsningen «Charge Flex», som skal redusere kapasitetsbehovet til elbillading med 25 prosent, og med å utvikle droner til å overvåke kraftnettet.
– Hvordan er det å operere i Norge når det er disse folkene dere er ute etter?
– På analytics-siden er det faktisk nesten ikke nordmenn i det hele tatt, men heller italienere, indere og vietnamesere. På plattformsiden er det større variasjon: Russere, nepalesere, svensker, italienere og nordmenn. På mobil er det foreløpig, sannsynligvis helt tilfeldig, stort sett nordmenn.
Åsberg og daglig leder Knut Gustavsen forteller at de har stor tro på å gjøre fagmiljøet på Remmen utenfor Halden til et «gravitasjonssenter», blant annet sammen med NCE (Norwegian Centre of Expertise, journ. anm.) Smart Energy Markets, som også holder til i kunnskapsparken på Remmen ved Halden.
– Forsknings- og testlaboratoriet til Institutt for energiteknikk her i Halden har tiltrukket seg fagkunnskap fra hele verden, og det samme ønsker vi å gjøre på IT-feltet. Vi tror veldig sterkt på å bygge opp et sterkt fagmiljø og kompetansesenter her på Remmen, og har allerede begynt å tiltrekke oss veldig høyt kvalifiserte ressurser fra hele verden. Vi har også flere som pendler hit fra Oslo hver dag, sier Gustavsen.
Vil holde utviklingen i Norge
Han sier det ringer selskaper «hele tiden» for å tilby outsourcingstjenester, men at de foreløpig har stått imot.
– Vi synes at kunnskapen vi sitter på om Azure er for sterk til at vi skal sette ut utviklingsbiten. Vi ønsker at folk sitter tett sammen og jobber, for det går så fort at det ikke fungerer spesielt bra å sitte på Skype og prøve å lære opp en person i India eller USA. Vi forsøker å utnytte teknologien vi har maksimalt, sier Gustavsen.
– Hvor henter dere pengene fra i dag?
– Det er todelt. En andel (20 prosent) kommer fra ulike forsknings- og utviklingsprosjekter, blant annet innenfor EUs Horizon 2020-program. Den største andelen er finansiert av kunder gjennom tjenestebaserte leveranser til kraft, vann- og andre «utility»-selskaper, energitjenesteselskaper og byer, sier Gustavsen.
Åpner nye kontorer
Nylig åpnet eSmart Systems kontor i den prestisjefulle inkubatoren Level39 i London. I tillegg har de kontorer i Palo Alto i California og Singapore.
Gustavsen forteller at de planlegger et nytt kontor i USA, men at det foreløpig ikke er bestemt hvor det skal ligge. Han nevner Silicon Valley, Seattle, New York og Florida som muligheter.
Ellers er det asiatiske markedet høyt prioritert, i tillegg til at eSmart ser på Danmark, Sverige og Spania som aktuelle europeiske markeder.
Men tyngdepunktet skal forbli i Halden.
– Vi må nok sannsynligvis også være i Oslo etter hvert, men hovedkontoret skal være i Halden. Vi ønsker å vokse sammen med andre bedrifter her. Men skal vi lykkes i Halden må vi gi kompetente folk en grunn til å komme hit. Vi har allerede laget et simuleringssenter i kjelleren her, og planen er å utvide det til et stort globalt simulerings- og scenariosenter i et eget bygg. Det vil kunne være noe som trekker folk hit.