OPERA SOFTWARE

Hodeflukten i Opera har pågått lenge

Når virksomheten selges til Kina jobber det bare drøyt 50 med nettleser i hovedkvarteret. En brøkdel av tidligere.

Før hadde Opera 375 teknologer i Oslo. Nå er det drøyt 50 som lager nettleser ved hovedkvarteret. Mange av utviklerstillingene er i stedet flyttet til andre land.
Før hadde Opera 375 teknologer i Oslo. Nå er det drøyt 50 som lager nettleser ved hovedkvarteret. Mange av utviklerstillingene er i stedet flyttet til andre land. Bilde: Erlend Bjørtvedt (CC-BY-SA)
18. juli 2016 - 15:14

Opera Software staker nå ut en kurs der nettleserbedriften selges til Kina.

LES OGSÅ: Stykkes opp – kineserne overtar nettleseren

Den langt mer innbringende annonsevirksomheten, inkludert apper og spill, samt også tv-virksomheten, er ikke inkludert i transaksjonen til drøyt 5 milliarder kroner.

Virksomhet tilsvarende anslagsvis tre fjerdedeler av årsomsetningen er planlagt beholdt som eget selskap, notert på Oslo Børs som tidligere og under fortsatt ledelse av konsernsjef Lars Boilesen.

Hva dette selskapet blir hetende etter fisjonen, er så langt ikke kjent. De får beholde retten til å bruke Opera-varemerket i 18 måneder.

50 ansatte i Oslo lager nettleser

Opera har nå 1.600 ansatte globalt.

Før oppkjøpet er det 165 gjenværende medarbeidere i Oslo, og drøyt halvparten av disse er teknologer, bekrefter selskapet overfor digi.no i dag.

Når forbrukerdelen av selskapet eller nettleseren (kollektivt referert til som «consumer business») blir solgt til kinesiske eiere følger det med rundt 560 medarbeidere, ifølge dagens børsmelding. Med i transaksjonen er hovedkvarteret i Nydalen.

– Drøyt 50 ansatte jobber med utvikling av nettleser ved hovedkvarteret i Nydalen. De resterende teknologene der jobber med servere og hosting, opplyser kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl mandag på spørsmål fra digi.no.

Senest i fjor vår jobbet det 230 ved hovedkvarteret. Men hodeflukten er langt større hvis vi går enda noen år tilbake.

Da medgründer Jon von Tetzchner sluttet i 2011 hadde Opera 750 ansatte. Omtrent halvparten jobbet ved Oslo-avdelingen.

– Alle de 750 jobbet med nettleseren, det var ingen reklame eller noen sånne ting. Vi var 500 teknologer på det tidspunktet, har Tetzchner tidligere sagt til digi.no.

Det er følgelig et ganske annet selskap som skal deles opp i to, enn i hine hårde dager da medgründeren fortsatt jobbet der.

Peker på USA som årsak til at oppkjøpet av hele Opera ble stoppet

Tidligere mandag ble det kjent at Opera-ledelsen og det kinesiske oppkjøpskonsortiet har kommet til enighet om et alternativt oppkjøp. Ikke hele selskapet for 1,2 milliarder som opprinnelig planlagt, men nå deler av selskapet for halve summen.

Dette etter at fristen for å få nødvendig godkjennelse fra regulatoriske myndigheter hadde løpt ut.

Reuters skriver at det var amerikanske myndigheter som veltet planene. Angivelig på bakgrunn av bekymringer knyttet til Opera-brukernes personvern.

– Etter det vi vet, skyldes det Operas andre tjenester, som involverer svært mange brukeres personvern. Dette ville blitt ekstremt nøye gransket i en prosess av amerikanske myndigheter, som antakelig ville ha forsinket oppkjøpet med seks måneder til et helt år, sier en talskvinne fra Kunlun til nyhetsbyrået.

Kunlun Tech er sammen med et annet kinesiske internettselskap, Qihoo 360, sentrale i det kinesiske konsortiet som kjøper opp nettleserbedriften. Toppsjefen i Kunlun har tidligere varslet oppsiktsvekkende planer om kutt etter oppkjøpet er ferdigstilt, da han anslo at mer enn hver tredje ansatte måtte regne med å slutte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra