Landets største aviser og nettsteder skal driftes av IBM.
Det er klart etter at mediekonsernet Schibsted velger å sette ut drift av IT-infrastruktur og IT-support for sine norske virksomheter.
Samtlige 37 ansatte i Schibsted IT blir overført til IBM Norge.
Den femårige avtalen inkluderer drift av titler som Aftenposten.no, Finn.no og nettaviser som blant annet Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen. VG er også omfattet, men ikke nettutgaven.
Fikk du med deg denne? IBM sliter med maskinvare, fremtiden ligger i skyen
Fart og fleksibilitet
Schibsted IT blir virksomhetsoverdratt til IBM.
Alle medarbeidere og innholdet i datterselskapet blir overført. IBM tar over IT-driften for mediekonsernets norske publikasjoner. Unntaket er VG, som drifter sitt nettsted VG Nett selv. Avtalen gjelder også IT knyttet til Schibsteds økonomi og papirvirksomhet.
- IBM har en del interessante skytjenester som private cloud-tjenester, som vi har lyst til å dreie mot. Tilbudet de ga var også bra på de teknologiske behovene vi har. Og vi har tro på at vi kan få til en god virksomhetsoverdragelse, naturligvis innenfor kostnadsrammene vi synes er fornuftig, sier Morten Jacobsen, konserndirektør teknologi (CTO) i Schibsted til digi.no.
Det er ikke til å stikke under en stol av mediebransjen har store utfordringer, men kostnadsbildet har ifølge teknologidirektøren ikke vært Schibsteds primære argument for å sette ut IT-virksomheten.
IT-drift er ikke en del av kjernevirksomheten i Schibsted, sier han.
- Ved å kjøpe en del av disse tingene som tjenester ønsker vi å oppnå mer fleksibilitet og mer fart, forklarer Jacobsen.
Les også: Opera kutter kraftig
For IBM Norge er Schibsted en stor skalp
Selv om selskapet globalt er en av de største aktørene på IT-drift, er det ikke først og fremst dette de er mest kjent for her til lands.
- I Norge har vi hatt relativt lav profil på IT-drift, men det står allikevel for en andel av omsetningen vår på linje med IBMs globale profil. Siden 1989 da vi startet reisen fra å være integrator til å bli driftsleverandør har vi bygget opp slik at drift nå er den største virksomheten, og den med den største andelen av omsetningen, sier administrerende direktør Arne Norheim i IBM Norge, til digi.no.
Noen få tunge industrigiganter har preget kundelisten deres innen IT-drift i Norge, med aktører som Sapakonsernet, Yara og Archer.
- Jeg har satt som mål at vi ønsker å bli mer aktive som tjenesteleverandør i Norge enn det vi har vært, sier Norheim.
Ifølge ham er det radikale endringer i markedet. IBM posisjonerer seg med nettskytjenester, automatisering og analytiske verktøy, som skal kunne forutse problemer før de oppstår.
- Vi er i full gang med å ta i bruk blant annet Watson i vår IT-drift, sier norgessjefen.
Les om Watson: IBMs superklynge vant Jeopardy-finale
IBM Norge vokser
Før årtusenskiftet hadde IBM rundt 1.700 norske ansatte. Femten år senere er over tusen stillinger borte, samtidig som IBM har vokst kraftig internasjonalt og satser på såkalte globale leveransemodeller.
Ifølge det siste offisielle tallet i fjor hadde IT-giganten 538 ansatte her til lands. Tilveksten Schibsted IT gir dem med 37 driftsspesialister tilvarer en økning på nesten 7 prosent, men dette er ikke den eneste økningen.
- Bare de siste ni månedene har vi vokst i Norge med langt flere enn de 37 nye. Vi er nå i en rivende vekstfase, sier Arne Norheim som forklarer at dette er en netto tilvekst og ikke bare utskiftninger.
Ansettelsene går på tvers av hele spekteret og inkluderer kompetanse innen skyarkitektur, sikkerhet, selgere, men også tradisjonell applikasjonsutvikling og SAP-kompetanse.
- Fortell hvordan 37 nye driftsspesialister passer inn i IBMs ellers globale leveransemodell
- Norge har et kronisk problem med mangel på IT-ressurser, så jeg er faktisk veldig glad for å få inn disse. Schibsted er ledende innenfor sin industri og denne gruppen har veldig god kompetanse, sier Arne Norheim.
Norheim har vært administrerende direktør i IBM i snart to år. Innen utgangen av 2015 kan de igjen ha rundet 650 ansatte, slik de var da han overtok.
Fra forrige kuttrunde: IBM Norge slankes
Overtar gjerne mer
Globalt har IBM over 380.000 ansatte. Av disse jobber drøyt 100.000 med IT-drift alene. Og ifølge Norheim er mer enn 80 prosent av denne gruppen medarbeidere de har overtatt som del av avtaler som den de nå gjør med Schibsted.
Han ser ikke bort ifra at IBM Norge kan overta flere avdelinger dersom sjansen byr seg.
- Det jeg kan si er at jeg på vegne av mitt selskap har ambisjon om å knytte til meg selskaper som ønsker å være ledende i sin industri, enten det er i det offentlige eller privat for å bidra med teknologi for fremtiden. Det ligger i kortene at hvis det er kunder som ønsker slike engasjement fremover, så er det helt klart noe vi er interessert i. Uansett venter vi å vokse både i antall ansatte og omsetning fremover, sier Norheim.
Mer om IBM: Verdens mest oppfinnsomme selskap i 22 år på rad
Migrering til 2016
Verken Schibsted eller IBM Norge er villige til å gå ut med verdien på avtalen. Selve samarbeidet tar til den 19. juni. Da starter et betydelig arbeid med å migrere løsningene som ifølge kunden vil løpe et godt stykke inn i neste år.
IBM forklarer at deres platform-as-a-service-tilbudet, basert på BlueMix, ikke konkret er nevnt i avtalen, men at alt legger til rette for utstrakt bruk av IBMs skyplattform og -tjenester fremover.
- Nettskyen er ikke sentral nå, men vi har lyst til å ha denne muligheten for å bruker mer skybaserte tjenester etter hvert, sier Morten Jacobsen i Schibsted.
Her er mediekonsernet opptatt av særlig to forhold. Det ene er svartider eller latency, og dermed nærhet til leserne og opplevd hastighet. Det andre er sikkerhetsaspektet, herunder hvor dataene er lagret og under hvilke lands lovgivning.
- Samtidig ser vi at e-post i større grad går i skyen. Microsoft Office 365 hostes av Microsoft og Google har Google Apps. Flere av våre selskaper bruker allerede Google Apps, så vi har en gjennomgang av slike sikkerhetspolicyer knyttet til datalagring og kommunikasjon.
Les også: Norsk IBM-spinoff skal utfordre Microsoft og Amazon
Sopra Steria gjør Oslo til hovedsete for sin gjenværende IT-drift i Skandinavia