UTVIKLING

JavaZone har et luksusproblem

Større interesse for konferansen enn noen gang.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
10. sep. 2015 - 11:41

OSLO SPEKTRUM (digi.no): Konferansen JavaZone blir i løpet av to hektiske dager arrangert denne uken, for 14. gang. Som vanlig er det den norske Java-brukergruppen, JavaBin, som står bak arrangementet.

Digi.no har i den forbindelse møtt leder for arrangementet, Espen Herseth Halvorsen, og leder for programkomiteen, Helge Jenssen, som kunne fortelle at interessen for JavaZone er større enn noen gang.

Rekorder

– Det er rekorddeltakelse, omtrent 2600 besøkende, noe som er omtrent hundre flere enn i fjor. Vi har ikke måttet stenge billettsalget, men det er så godt som fullt, sier Halvorsen til digi.no.

Mellom foredragene, og spesielt i forbindelse med matserveringen, kunne digi.no oppleve at det var en viss trengsel.

– Men det er ikke om å gjøre å ha det så tettpakket som mulig. Det skal være litt hyggelig også, legger Jenssen til.

De fleste deltakerne er folk i IT-industrien, men under hele dag to kommer 250 studenter gratis inn. Disse har måttet melde seg på, og flere av studentene kommer til Oslo fra Sverige og andre land i Europa for å delta. Men langt fra alle som var interessert, har fått plass.

– Vi mener det er en veldig nyttig mulighet for studenter til å høre på foredrag og å treffe bedrifter. Dessuten setter nok studenter pris på gratis mat, sier Halvorsen.

Leste du denne? Søket ga ham en mystisk oppgave. Det endte med jobb hos Google 

Foredrag

Ifølge Jenssen følger årets konferanse mye av det samme konseptet som i fjor, men der hvor det var mye teori i fjor, er det mer praksis i år. Dette gjelder blant annet temaer som microservices og ikke minst applikasjonskontainere som Docker.

– Det er også mye om Core Java og Java 8. Dette er ofte foredrag med høy vanskelighetsgrad, men vi prøver å ha noe for alle, sier han. Det er langt fra bare supererfarne Java-utviklere som er deltakere under JavaZone.

Halvorsen skyter inn at det også på foredragssiden har blitt ny rekord i år. Antallet foreslåtte foredrag har steget med 40 prosent. Men antallet foredrag som holdes under årets JavaZone er det samme som i fjor, altså 90 fulle foredrag, 65 lyntaler og 9 workshops.

– Det er mulig vi må utvide med en dag til eller flere rom, men vi vil ikke flytte herfra. Vi er i Oslo Spektrum på niende året og har i denne perioden lært mye om hvordan vi kan bruke lokalene, forteller Jenssen.

JavaZone 2015
Med stadig større stander og flere deltakere, kan det til tider være litt trangt om plassen under JavaZone. Bilde: Harald Brombach

Oracle: – Google har ødelagt for Java som mobilt operativsystem 

Partnere

I tillegg til rekordmange deltakere, krever også standene til partnerne mye plass på gulvet, først og fremst fordi mange vil ha større stands enn tidligere. I alt er det 41 partnere. Mens det tidligere i stor grad var norske konsulenthus som var partnere, er det nå blant annet flere internasjonale produkthus, som Red Hat, Microsoft og JetBrains, til stedet.

Dessuten har både Politiets IKT-tjenenester, NAV og Skatteetaten egne stands.

«Kids»

JavaZone Kids 2015
JavaZone Kids 2015 bilbane. Bilde: Harald Brombach
Nytt av året et arrangementet JavaZone Kids, som ble arrangert allerede sist søndag i samarbeid med Lær Kidsa Koding og hackerhuset Bitraf. Her deltok 82 barn med foreldre i fire parallelle spor. Barna var i fra fire-fem år og oppover og hacket i vei i blant annet Mindcraft.

– Det skulle også styre en spesiell type bil, kalt CannyBots, på en bane, ved å programmere «edge detection» med JavaScript. Det ble arrangert på Teknologihuset. Vi trykket inn alle vi kunne, men det var mange som ikke fikk plass, forteller Jenssen.

Noe av målet var å gjøre opplegget rundt arrangementet så likt JavaZone som mulig. Barna fikk samme t-skjorte som de vanlige deltakerne, bare i mindre størrelse, i tillegg til pizza og brus.

– Dette er noe vi kommer til å fortsette med, sier Jenssen.

Les også: IT-bransjen tok over klassen 

Sosialt

Nytt av året er at også den tradisjonelle festen, AwaZone afterparty, holdes i Oslo Spektrum. Årsaken til dette er at det tradisjonelle lokalet, Rockefeller, har blitt litt trangt.

– Det er typisk to typer deltakere på festen – de som er der for å mingle og slå av en prat med kolleger og tidligere kolleger på en nøytral arena, og de som ønsker en fest med band og slikt. Vi har bedre mulighet til å dele opp dette nå, enn på Rockefeller, sier Jenssen.

Det var Datarock og Kvelertak som spilte for festdeltakerne onsdag kveld.

Frivillighet

I JavaBin er det omtrent 50 som jobber frivillig med JavaZone hele året. Under selve konferansen er det dessuten mellom 50 og 60 studenter som hjelper til, blant annet ved å være vakt i foredragssalene og å stå i informasjonsskranker. Noen har vært med i fire år på rad og fungerer nå nærmest som skiftledere

Heller ikke foredragsholderne får betalt

– Men vi prøver å gjøre JavaZone til en så bra opplevelse som mulig for speakerne, sier Jenssen.

Dagen før konferansen startet, var over hundre personer samlet til middag.

– Dette er kult for de norske foredragsholderne som får snakke med de store, internasjonale navnene. Det kan bli et springbrett ut i verden, legger Halvorsen til.

Når konferansen er over, arrangeres JourneyZone, hvor arrangørene tar med seg en gruppe av foredragsholderne på tur i Norge.

En gruppe på 30 personer, hvor av noen har blitt plukket ut, mens andre har blitt trukket ut, reiser i morgen til Svalbard. Jenssen og Halvorsen tror dette blir en tur det kan bli vanskelig å overgå til neste år.

– Det varer i tre dager med blant annet båtsafari og trekking. Hensikten er primært å vise fram Norge, samt å bli kjent. Men også for å lokke speakere til å komme tilbake neste år, sier Jenssen.

Det er mange som har ønsket å være med på årets tur. Mer enn 70 hadde søkt om å få være med.

Java 20 år: Skulle brukes i forbrukerelektronikk 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.