BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kan bli dyrt å rote bort data. Veldig dyrt

Kostnadene ved datatap kan bli formidable. I tillegg kan man få et solid økonomisk rapp over fingrene fra myndighetene.

2. feb. 2016 - 07:05

At det er viktig å håndtere sensitive forretningsdata er åpenlyst, men også påbudt. Bedrifter kan få en særdeles kraftig økonomisk smell om de ikke holder sin datasti ren. Det norske Datatilsynet har varslet at de vil legge seg på EUs bøtenivå for bedrifter som mister sensitive data. Der i gården risikerer man å blø fire prosent av omsetningen om man blir tatt for slik uforsiktighet. Her i landet kan man få en bot på opptil 850.000 kroner per forseelse. Det er penger det også.

Mange fallgruver

Følge sikkerhetssjef i Alternativ Data, Lene Zachariassen er det mye mangel på kunnskap om hvordan bedriftenes data sprer seg rundt på ulike enheter.

– Svært mye lagres selvfølgelig lokalt på pc-ene til folk, men få har noen klar formening om omfanget. I tillegg kommer folk etter hvert lagrer i nettskyen, på Dropbox, OneDrive og så videre. Og så har vi minnepinner, minnekort og mobiltelefoner. Det er lett å gå seg bort i denne jungelen av lagring, sier hun.

Lever av sikkerhet og miljø

Det å sikre at data fra utrangert utstyr ikke havner i feil hender er noe de aller fleste er oppmerksomme på i dag. Like viktig var det ikke i 1988 da Alternativ Data så dagens lys. Men selv den gangen var det mange som skjønte at man ikke burde kaste datautstyr som kunne brukes videre av andre. Det å sikre at maskinene ikke inneholdt sensitiv informasjon, enten de skulle kastes eller resirkuleres, har vært bærebjelken i selskapet i alle årene siden. I tillegg er rensede, brukte datamaskiner god butikk. Selskapet er blitt en stor leverandør at brukte forretnings-pc-er til skoler, institusjoner og andre brukergrupper uten store IT-budsjetter. Selv om sletting av data er selve bærebjelken i virksomheten, er det ikke i omsetning. Rundt 75 prosent av den stammer fra salg av brukt datautstyr.

– Det er jo en grense for hva som er salgbart av brukt datautstyr. Så lenge pc-ene har en Intel i3, i5 og i7-prosessor er de interessante. Av de 22 000 pc-ene vi tok inn i fjor kunne 60 prosent gjenbrukes. Mobiltelefoner er ennå en liten del av omsetningen, men den øker raskt. Er det snakk om smartmobiler som ikke er for gamle er det et annenhånds marked for dem, sier direktør operasjonell virksomhet i Alternativ Data, Ståle Hagen-Arnsen.

PC-MEL: De dataproduktene som ikke kan gjennoppbygges og selges brukt havner i den store kverna og blir til et granulat som eksporteres og brukes til gjenvinning. <i>Bilde: ORV</i>
PC-MEL: De dataproduktene som ikke kan gjennoppbygges og selges brukt havner i den store kverna og blir til et granulat som eksporteres og brukes til gjenvinning. Bilde: ORV

Ut etter tre år

– Typisk nedskriver næringslivet en pc på tre år. Da har den ennå stor bruksverdi for mange, men bedriftene må være sikre på at hemmelighetene ikke blir med på lasset. Slike forretnings-pc-er har en mye bedre byggekvalitet enn forbrukermodeller og det er det mange som er på utkikk etter. Vi henter utrangerte pc-er i bedriftene i låsbare skap og transporterer dem til oss på en sertifisert og dokumentert måte, sier Zachariassen.

Fra et miljøsynspunkt er det en god ide å forlenge levetiden til en pc. Ifølge en rapport utarbeidet for FN er ressursforbruket ved produksjon av en pc ni ganger dens egen vekt i fossilt brensel. Det er mellom fire og ni ganger høyere enn når det produseres biler og kjøleskap. CO-utslippet er på 580 kilo, eller det en bil slipper ut når den kjører fra Oslo til Valencia. I tillegg kommer forbruk av 22 kg kjemikalier og 1500 liter vann.

Stor aktivitet

Årlig selges det nærmere en million pc-er her i landet og gamle modeller skiftes ut i høyt tempo. Selv om de fleste sletter disker og fjerner data havner enorme mengder data på vidvanke. Mange er ikke klar over at det ikke holder å slette disken med den innebygde programvaren. Bare rundt 20 prosent av data bli slettet på en sikker måte som garanterer at dataene er borte fra pc-ene.

– Hvis disken skal brukes på nytt må vi ty til helt annen programvare enn den som følger med pc-en. Vi benytter programvare fra Blancco som gjør at dataene blir helt slettet. Programvaren sletter disken på mellom fra 20 og 30 minutter til flere timer ved å overskrive disken en til flere ganger. Er det snakk om en SSD tar prosessen lenger tid fordi den må gjøres i to trinn. Sletteprogrammet, som brukes på både PCer og mobiler genererer en rapport på at slettingen er gjennomført og at data ikke kan gjenskapes. Slikt er viktig om det skulle bli en kontroll, sier Zachariassen.

Moderniseres

Tre år gamle harddisker står ikke på ønskelista til kundene, selv for kjøpere av brukte pc-er. Som regel blir maskinene utstyrt med en svært mye raskere SSD og den gamle harddisken får en omgang i degausseren. Det er en maskin utsetter disken for et ekstremt magnetfelt som gjør at alt som er lagret på disken forsvinner. Magnetfeltet er så kraftig at det ødelegger disken permanent.

– Svært ofte oppgraderer vi de gamle pc-ene med en ny SSD og klargjør den med et nytt operativsystem, sier Hagen-Arnsen.

Akkurat som man har makulatorer på kontoret benytter Alternativ Data en betydelig kraftigere sak som maler opp kretskort og andre komponenter til et granulat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

iPhone
Gjenstander med potensielt viktige bedriftsdata trenger ikke være så gamle før næringslivet kvitter seg med den. En stor iPhone 6S blir sendt til sikker sletting og videresalg når en medarbeider slutter, opplyser sikkerhetssjef i Alternativ Data, Lene Zachariassen. Bilde: ORV
Mobilproblem

Mobiltelefoner begynner å bli et minst like stort problem som pc-ene. Det ligger et sted mellom 8 og 12 millioner mobiler i skuffer og skap rundt om i landet. Mange fulle av bedriftsdata, i tillegg til at de er et miljøproblem.

Det å tro at data slettes på en trygg måte på mobilen er like urealistisk som på pc-ene. Spesielt fra mobiler med eldre utgaver av Android kan det være lett å hente ut data. Heldigvis er mange bedrifter klar over problemet og gjør noe med det. Vi har programvare som kan utføre sikker sletting og de mobilene som har restverdi selger vi, sier Zachariassen og viser oss en eske med mobiler som inneholder flere iPhone 6.

– Ja det er ikke bare gamle modeller vi mottar. Det er mange ganske nye også. Når folk slutter er det viktigste å sørge for at informasjonen de inneholder ikke havner på avveie. Men det hender vi betaler noe for så nye modeller som disse, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra