JUSS OG SAMFUNN

– Kan ikke fikse IT-krisen alene

Abelia refser regjeringen.

Regjeringen og næringslivet er uenig i hvem som skal legge strategien for å sikre tilgang på IT-kompetanse de neste årene. Bildet er fra Sintef Minalab.
Regjeringen og næringslivet er uenig i hvem som skal legge strategien for å sikre tilgang på IT-kompetanse de neste årene. Bildet er fra Sintef Minalab. Bilde: Håkon Jacobsen
30. apr. 2015 - 11:19

NHO-foreningen Abelia kritiserer regjeringen for holdningen om at etterslepet på IT-kompetansen ikke er en politisk sak.

En analyse som regjeringen selv har bestilt, antyder en mangel på 10.000 hoder i 2030. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken mener det kan løses blant annet ved at nedgangen i oljesektoren gir ledige IT-ressurser til resten av arbeidslivet.

Store hull

Her mener Abelia at det er store hull i argumentasjonen: Oljeindustrien har vokst nettopp som følge av politisk vilje.

– Historien om Norge og oljen er et kompetanseeventyr, i stor grad fordi alle parter rettet seg inn mot de oppgavene man visste ville komme - både det politiske miljøet og utdannings- og forskningsmiljøer. Mange av løsningene vårt samfunn nå møter - omstilling, klima, helse - ligger i bruk av ny informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Det er denne erkjennelsen statsråden ble utfordret på i Stortinget, mener Abelia-direktør Håkon Haugli.

Hans organisasjon har forsynt stortingspolitiker Marianne Aasen (Ap) med informasjon og argumenter og er i realiteten arkitekten bak hennes interpellasjon i februar.

Her ville hun vite hvordan vil regjeringen vil jobbe strategisk med å redusere den varslede mangelen på IT-hoder.

Les også: Derfor trenger han enda flere IT-folk

Krever politiske grep

Statsrådens respons i Stortinget tirsdag var i hovedsak at utdanningsstedene og arbeidslivet sammen må sørge for at utdanningsløpene matcher behovet.

– Utdanningsinstitusjonene har åpenbart et stort og selvstendig ansvar, men den varslede krisen i tilgang på IKT-kompetanse krever også politiske grep. Mye står på spill: produktivitet og omstillingsevne i næringslivet, men også Norges muligheter til å ta i bruk ny teknologi i offentlig sektor og møte voksende behov på områder som helse og omsorg, sier Haugli i en kommentar til digi.no.

Her skjer det mye: De teknologiske utfordringene for tingenes internett

Abelia-sjef Håkon Haugli gir kunnskapsministeren korreks for måten han kobler olje- og IT-kompetanse på. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Abelia-sjef Håkon Haugli gir kunnskapsministeren korreks for måten han kobler olje- og IT-kompetanse på. Bilde: Espen Zachariassen

Tilfeldigheter

Røe Isaksen er tydelig på at han ikke skal instruere utdanningsstedene.

– Verken vi i næringslivet eller universitetene har bedt om at de blir "instruert". Derimot har vi etterlyst bevilgninger til å opprette flere studieplasser innen IKT. Det kan ikke være slik at ressursene styres tilfeldig eller at institusjonene har incentiver til å utdanne flest av dem det er billigst å utdanne, mener Abelia-sjefen.

IKT = vekst

Regjeringsmedlemmer har ofte repetert argumenter fra EU-kommisjonen om at IKT bidrar til opp mot halvparten av produktivitetsveksten. Derfor er Haugli overrasket over at kunnskapsministeren ikke føger opp med en strategi i samme retning.

– Hvis myndighetene er bekymret for produktivitetsveksten i Norge, er det overraskende at de ikke tar grunnleggende grep og bruker sine styringsverktøy som finansiering, struktur, tildelingsbrev og offentlige innkjøp for å bidra til en sunn utvikling av IKT-kompetanse, sier Haugli til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Produktivitetskommisjonen argumenterer i samme retning som næringslivet. Nå satser Haugli på at det videre arbeidet vil føre til en annen politisk kurs.

Les også: – Dette må bli noe annet enn en Petter Smart-plan

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra