JUSS OG SAMFUNN

Kina avfeier anklager om hacking

– Det er vi som er ofrene, svarer Beijing etter at USA tok ut tiltale.

USA tok mandag ut tiltale mot disse fem i det kinesiske militære, som anklages for å ha stått bak omfattende datainnbrudd og spionasje mot amerikanske bedrifter.
USA tok mandag ut tiltale mot disse fem i det kinesiske militære, som anklages for å ha stått bak omfattende datainnbrudd og spionasje mot amerikanske bedrifter. Bilde: FBI
20. mai 2014 - 10:12

USA har tiltalt fem kinesiske militære for dataspionasje mot amerikanske selskaper. Kina hevder anklagene er fabrikkerte og sier de truer forholdet mellom de to landene.

Det er første gang USA har tatt ut tiltale for industrispionasje mot spesifikke tjenestemenn i et annet land.

    Les også:

De fem hackerne tilhører alle en spesialavdeling i det kinesiske militæret og er tiltalt for å ha spionert mot til sammen seks amerikanske selskaper tilknyttet industri- og teknologisektorene kjernekraft, solenergi og metall. Blant selskapene er stålprodusenten Alcoa Inc. og teknologiselskapet Allegheny Technologies. I tillegg skal også en amerikansk fagforening ha blitt hacket.

Militæravdelingen de fem tiltalte angivelig tilhører, er den såkalte Enhet 61398, som ifølge sikkerhetsselskapet Mandiant har base i Shanghai, melder BBC.

Avfeier

Ifølge tiltalene hacket kineserne datasystemene til de amerikanske selskapene med den hensikt å stjele informasjon som kunne være nyttig for konkurrenter i Kina.

Kinesiske myndigheter avfeier anklagene.

– Anklagene er basert på fabrikkerte opplysninger og de setter samarbeidet mellom USA og Kina og landenes gjensidige tillit i fare, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Departementet sier Kina selv er «offer for amerikansk nettovervåking og tyverier».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Enkelte amerikanske etater har systematisk avlyttet kinesiske etater, selskaper universiteter og private nettverk for å overvåke dem, sier talsmannen.

Irritasjonsmoment

Datahacking har blitt et stadig større irritasjonsmoment for det allerede kompliserte forholdet mellom verdens to største økonomier USA og Kina.

– Når et fremmed land bruker militæret eller etterretningsressurser mot en amerikansk bedriftsleder eller et amerikansk selskap for å få tak i forretningshemmeligheter til fordel for dets statseide selskaper, må vi si at nok er nok, sa USAs justisminister Eric Holder på en pressekonferanse mandag.

Amerikanske selskaper har lenge presset på for å få myndighetene til ta affære for å stanse industrispionasje fra utlandet, og spesielt fra Kina.

Kan ikke utleveres

Skeptikere påpeker at amerikanske myndigheter ikke vil kunne pågripe de tiltalte, siden myndighetene i Beijing ikke vil utlevere dem. Tiltalen vil imidlertid kunne hindre dem det gjelder i å reise til USA eller andre land som har en utleveringsavtale med USA.

Advokat Stewart Baker, som tidligere har jobbet for etterretningstjenesten NSA, sier at hackerne som er tiltalt kan få problemer med å få jobb i privat sektor i Kina når de slutter i Folkets frigjøringshær.

– Amerikanske myndigheter vil ikke se med blide øyne på kinesiske selskaper som ansetter tidligere cyberspioner, sier Baker i firmaet Steptoe & Johnson LLP.

(©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.