BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kina: Vi har en kyberhær 

Innrømmer for første gang.

Kinesisk forsvarsdokument forklarer hvordan deres kybersoldater er organisert.
Kinesisk forsvarsdokument forklarer hvordan deres kybersoldater er organisert. Bilde: REX/Timothy ORourke/All Over Press
19. mars 2015 - 10:31

Kinesisk militær har for første gang offentlig innrømmet at de har en topptrent, offisiell kyberhær som er klar for å angripe. Dette skriver nettstedet The Daily Beast og siterer analytikeren Joe McReynolds. 

McReynolds påpeker at kinesisk hacking av amerikanske interesser har vært godt kjent i en årrekke, og en kilde til spenninger mellom de to landene, men Kina har alltid nektet for at noe sånt utføres i en organisert form. 

Nå er det imidlertid skjedd en endring i kinesisk policy, og landet ser ut til å offisielt innrømme sin hacker-ekspertise. 

Dette fremgår av et dokument Kina publiserer med flere års mellomrom, og som diskuterer tilstanden til landets forsvar. Dokumentet kommer sjelden, så de gangene en ny utgave kommer, analyseres det nøye av vestlig militær og etterretning.

Har alltid nektet

McReynolds sier at det i det nye dokumentet for første gang innrømmes at det finnes hackerteam i Kina, og at de finnes både i militære og sivile organisasjoner. Slike team finnes også i de kinesiske variantene av FBI og CIA. 

Så sent som i 2013 nektet den kinesiske hæren at de har noen form for kybersoldater. 

McReynolds gir flere detaljer om hvordan kybersoldatene er organisert. Styrkene skal være delt opp i tre typer: Den første typen er spesialiserte, operative militære styrker som er trent til å utføre nettverksbaserte angrep og forsvar. 

Den andre typen er sivile spesialister som er autorisert av militæret til å utføre kyberangrep. Disse jobber i det som er Kinas versjoner av CIA og FBI. 

Den tredje typen er eksterne team utenfor regjeringen som kan mobiliseres etter behov til å utføre angrep.

Stor kapasitet

Alle disse gruppene er aktive mot amerikanske interesser. Det er dokumentert kyberspionasje utført av hackere tilknyttet forsvaret, en enhet kalt for Axiom kan knyttes til flere angrep mot amerikanske selskaper, og enheten er en del av sikkerhetsministeriet, og det er flere eksempler på angrep utført av sivile hackere som har fått betalt for det. 

Organisasjonen fører imidlertid til uenigheter mellom de militære og de sivile enhetene, når det gjelder hvem som egentlig har kontroll på kyberhæren. Siden det er hæren som nå har bekreftet at disse enhetene eksisterer, spekuleres det at det er deres måte å hevde kontroll over disse på. 

Det politiske utfallet er at flere land vil antakeligvis finne det vanskeligere å samarbeide med Kina når det gjelder kybertrusler. Flere land har samarbeidsavtaler med Kina om dette, men man vil måtte vurdere hvorvidt disse er verdt risikoen. 

Analysen av det kinesiske dokumentet har for øvrig tatt tid - det ble sluppet på slutten av 2013, men først i fjor sommer begynte vestlig etterretning og anskaffe seg eksemplarer, som da har tatt lang tid å oversette og analysere. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.