TELEKOM

Kun halvparten ble varslet om katastrofeøvelse

SMS-varsling stoppet etter en time. Se video fra øvelsen.

29. apr. 2015 - 10:57

Ikke alt gikk som planlagt med testing av et nytt varslingssystem under starten av den store katastrofeøvelsen Harbourex 15 i Oslo denne uken.

Unified Messaging Systems (UMS) fikk i oppdrag å sende ut tekstmelding til alle mobiltelefoner som befant seg i det relevante "ulykkesområdet".

Den første statusrapporten viser imidlertid at kun halvparten av mobiltelefonene mottok varslingen.

– UMS ble med i prosessen rundt øvelsen kun kort tid før denne fant sted og hadde ikke anledning til å gjennomgå alle prosessene som normalt gjøres ved oppsett av en ny kunde på løsningen, forklarer Michael Sargeant hos UMS.

Risikoområde

Sydhavna i Oslo er et knutepunkt som beredskapmyndighetene betegner som risikabelt.

Her finner vi Norges største containerhavn som dekker 80 prosent av markedet på Østlandet. Tankanlegget i Ekebergåsen og oljehavna på Sjursøya forsyner rundt 40 prosent av landets drivstofforbruk, samt alt av flydrivstoff til Oslo Lufthavn Gardermoen. Det lagres og transporteres med andre ord store mengder farlig gods i området.

Derfor kjøres en øvelse med brann, skipskollisjon og evakuering tirsdag og onsdag denne uken.

Les også: Hva om hackeren tar over bilen med deg bak rattet?

Viktig pilot

Her fikk UMS på kort varsel jobben med å varsle folk i området.

UMS er et beredskapsvarslingssystem som sender blant annet sms-er for å varsle alle som befinner seg i et geografisk område om en krise eller evakuering. Dermed varsles kun de som faktisk befinnes i området og er utsatt for risiko, samtidig som det gir en bedre situasjonsforståelse rundt antall personer som er rammet av en hendelse.

I forkant av øvelsen sendte selskapet ut en pressemelding om betydningen av pilottesten.

– Som en internasjonal leder på sms-baserte varslingstjenester er piloten i Oslo utrolig viktig for oss. Norge har i dag ingen nasjonal varslingstjeneste som bygger på moderne teknologi. Behovet er stort for å kunne varsle ikke bare her i Norge, men også for å varsle nordmenn i utlandet ved for eksempel katastrofer eller ulykker, uttalte administrerende direktør Espen Gylvik.

Litt fra oppstarten: Vil varsle katastrofer på mobil

Plotter mobilene

Utsendelsen fungerer ved først å beregne hvilke mobilceller som dekker det aktuelle området. Dette gjøres med dekningsdata fra mobiloperatøren og integrasjon mot deres radioplanleggingsverktøy.

Her gjelder det stasjoner i området rundt Sydhavna, fra Holmlia i sør til Aker Brygge i nord.

For å finne de mobiltelefonene som befinner seg området brukes eksisterende informasjon hos den enkelte operatør. For at mobilnettet skal fungere optimalt finnes alltid en ”last location” for hver enkelt mobiltelefon.

Michael Sargeant hos UMS hadde nærkontakt med øvelsen Harbourex 15 og sier at problemene med sms-varslingen ville blitt fanget opp og håndtert dersom de hadde fått mulighet til enkel testing i forkant. <i>Bilde: Pressefoto</i>
Michael Sargeant hos UMS hadde nærkontakt med øvelsen Harbourex 15 og sier at problemene med sms-varslingen ville blitt fanget opp og håndtert dersom de hadde fått mulighet til enkel testing i forkant. Bilde: Pressefoto

Startet bra

– Og hvordan fungerte løsningen tirsdag morgen?

– Testen startet uten problemer, og systemet hentet ut en korrekt oversikt over antall mobiltelefoner tilknyttet basestasjonene til Netcom og Telenor. Totalt var det 96.422 telefoner i området, sier Sargeant til digi.no.

Mer detaljert var det 88.318 norske og 8104 utenlandske sim-kort.

Følgende melding ble sendt:

"INFO: Beredskapsøvelse pågår i dag ved havna på Sjursøya. Røyk og utrykningskjøretøy ses i området. Ingen veier er stengt. Rescue exercise at Sjursøya today".

Rakk ikke å teste

Men det ble bare registrert at 39.404 telefoner hadde mottatt varslingen i løpet av den første timen. Og deretter var det stopp.

– Årsaken var at systemet var satt til å kansellere sendingen etter en time, og dermed ble alle meldinger etter dette ikke sendt ut, forklarer Sargeant.

Noe av utfordringen gjaldt håndtering av annen trafikk i nettet og tuningen av systemet i forhold til dette.

– Andre utfordringer var av mer teknisk art. Alle disse utfordringene ville vært fanget opp og håndtert dersom vi hadde fått mulighet til enkel testing i forkant av øvelsen. Det har vi vist gjennom tidligere øvelser, samt for eksisterende løsninger som er i drift i utsatte områder i Norge, sier UMS' mann på øvelsen.

Foreløpig fornøyd

De teknologiske hjelpemidlene som brukes under øvelsen skal evalueres i etterkant. Den første statusrapporten fra Oslo kommune er at man er tilfreds med varslingen.

– Det har egentlig fungert, uten at det er verifisert informasjon, så langt. Vi har fått tilbakemeldinger fra både øvingsstab i rådhuset og i berørte bedrifter om at de har mottat sms-varslingen, sier beredskapsrådgiver Geir Ringberg ved Avdeling for samfunnssikkerhet og beredskap i Oslo kommune.

Ifølge UMS skyldes den knappe tiden til forberedelser at slik varsling ikke skulle være en del av kjernen i øvelsen, sonm ledes av DSB.

Derimot ønsket kommunen å teste, og da kom dette inn litt på siden underveis.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra