JUSS OG SAMFUNN

Kvinneandelen i den norske IT-bransjen er svært stabil

Det mener IKT-Norge-direktør Heidi Austlid er sterkt beklagelig.

Bilde: Espen Zachariassen
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
8. mars 2016 - 15:13

I forbindelse med kvinnedagen er det flere aktører som har sett nærmere på forholdet mellom kvinner og IT. En fersk undersøkelse fra Deloitte viser at kvinneandelen i den globale IT-bransjen antas å være på under 25 prosent ved utgangen av 2016, noe som i beste fall er på nivå med fjoråret.

I land som Sverige og USA har kvinneandelen i IT-bransjen falt noe de siste fem til ti årene, men ikke dramatisk. Men andelen kvinner blant studentene som oppnår en universitetsgrad innen informatikk, har falt betydelig på noen tiår.

I 1985 var 37 prosent av avgangsstudentene i informatikk i USA kvinner. Dette var redusert til 18 prosent i 2013. Lignende tall ser man også i Storbritannia og Sverige.

IKT-Norge mener at utviklingen i Norge er sammenlignbar.

Stabilt 20 prosent

Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge, forteller digi.no at andelen av kvinner i den norske IT-bransjen har ligget stabilt på 20 prosent i mange år. Andelen av kvinnelige teknologigründere ifølge Austlid så lav som 1 prosent.

– Hva gjør vi galt? For dette har vært på dette nivået i de 10-15 årene jeg har jobbet med dette, og det til tross for at vi er et av verdens mest likestilte land, sier Austlid.

Også i Norge er det stabilt langt færre kvinner enn menn som velger IT-studier.

– Samtidig trenger bransjen flere folk. Skal Norge klare omstilling og ny vekst er vi avhengig av å ha en
sterk IKT-næring med både kvinner og menn, sier Austlid.

Hun mener det er viktig for produkt- og tjenesteutvikling at vi har en god kjønnsfordeling i alle ledd i næringen.

– Skal man lage løsninger for folk, må man også ha med kvinnene, sier hun.

Forskning viser at jevn kjønnsbalanse kan bidra til økt gruppeintelligens, bedre lønnsomhet og bedre arbeidsmiljø i bedriftene.

Flere tiltak

Austlid mener det er mye som fortsatt kan gjøres for å få fart på en utvikling mot en jevnere kjønnsfordeling innen IT-bransjen. Selv har IKT-Norge valgt å satse på de litt yngre barna, både gjennom Jentetechdag for 9-åringer og kodetilbud for barn, for å skape interesse for teknologifag.

– Men jeg tror at man må gjøre noe særegent for jenter. De havner litt i skyggen av guttene.

I Deloitte-undersøkelsen vises det til 2012-tall fra Storbritannia hvor det oppgis at mens 33 prosent av guttene hadde programmeringsundervisning i skolen, så var andelen på bare 17 prosent blant jentene. Noen av jentene skal ha fortalt at de opplever at de blir styrt unna fag som koding, matematikk og vitenskap i skolen.

– Vi må alle gjøre en innsats, som næring, hjemme og i skolen, sier Austlid. Hun ønsker blant annet at det undervises i programmering og digital kompetanse i skolen.

Hun sier også at alle ledere må ta ansvar for å få til så jevn kjønnsbalanse som mulig. Men hun mener at også kvinner som allerede er en del av IT-bransjen, kan bidra, ved å være rollemodeller for yngre jenter.

– Det handler om å skape imaget for egen næring.

Raskere likestilling med digital kompetanse

Accenture presenterte i dag en undersøkelse som selskapet har gjort blant 4900 kvinner og menn i 31 forskjellige land. Den viste blant annet at nordiske kvinner er blant de beste i verden til å bruke digital teknologi, som pc eller mobil, til å løse oppgave, bli mer effektive og å lære seg nye ting.

– Det er mange måter å gjøre gapet mellom menn og kvinner på arbeidsplassen mindre, men økt brukt av teknologi er svært effektivt. Investeringer i å få flere kvinner til å ta i bruk digitale verktøy gjennom utdanning, trening og opplæring i arbeidstiden vil bidra til at menn og kvinner blir mer likestilt, sier Tonje Sandberg, administrerende direktør i Accenture, i en pressemelding.

Undersøkelsen konkluderer med at dersom man dobler hvor raskt kvinner tar bruk digital teknologi i det offentlige og private, vil man oppnå full likestilling i arbeidslivet innen 25 år. Med samme fart som i dag, vil det derimot ta 50 år, opplyser Accenture.

I utviklingslandene vil ta 85 år med dagens fart. Dette kan ifølge undersøkelsen reduseres til 45 år dersom kvinner dobbelt så raskt tar i bruk digital teknologi.

Digital kunnskap vil dog ikke viske ut alle forskjeller. Accenture kan ikke se at økt digital kunnskap særlig effekt når det kommer til lederposisjoner og lønnsutvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.