BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover supernøyaktig fingeravtrykk-skanning

Oppstart med spennende teknologi.

5. mars 2015 - 18:12

BARCELONA (digi.no): Fingeravtrykk-basert sikkerhet er nå blitt ganske så etablert i mobilbransjen. iPhone har det, Samsungs Galaxy-modeller har det og flere konkurrenter bruker andre varianter av teknologien.

Det er uten tvil praktisk å kunne låse opp mobilen med fingeren eller gjennomføre kjøp med fingeravtrykk. Men det kan alltids gjøres bedre, mener det New York-baserte selskapet Vkansee.

Vkansee har utviklet en fingeravtrykk-sensor som de mener er mer nøyaktig, sikrere og tynnere enn løsninger som brukes i dag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Gründerne av selskapet, blant disse Jason Chaikin, som digi.no pratet med, har bakgrunn fra biometri og kriminalmedisin, og deres produkt baserer seg på løsninger som brukes på flyplasser og lignende avanserte systemer. Dette er optiske sensorer, som har høy grad av nøyaktighet, men som normalt er store og tunge.

– Vi vil bruke våre kunnskaper om disse kraftige sensorene og bygge den inn i tynne, mobile enheter, sier Chaikin til digi.no.

Mye mer nøyaktig

Fingeravtrykk-sikkerhet handler om, når alt kommer til alt, om å bare ta et bilde av fingeren. Problemet med den første generasjonen sensorer, som finnes i mobiler i dag, er at dette er en fem år gammel teknologi, forklarer Chaikin, der fingeravtrykkene kun måles i 550 ppi-oppløsning, og det er for lite ifølge selskapet.

Vkansee har løst problemet ved å ta bilde av fingeravtrykket med lys, og de benytter seg av en gammel teknologi der lyset skinner gjennom et serie med hull. Resultatet er en tynn sensor som i tillegg krever veldig lite strøm.

Fordelen med denne type løsning er at det tar veldig høyoppløselige bilder på veldig liten avstand. Dette ville aldri fungert på et vanlig kamera.

Sensoren til Vkansee tar bilder i 2000 ppi-oppløsning, og får med seg 150 datapunkter. Det er langt mer enn eksisterende løsninger.

Løsningen leser også de minimale svetteporene alle pustende mennesker har i huden. Dermed kan ikke sensoren lures med en finger som ikke lever.

Videre tåler sensoren fuktighet, slik at den kan brukes i enheter som skal tåle vann. For å ikke snakke om at man vil kunne logge seg inn på telefonen med en finger som er svett, noe som kan være problematisk i dag.

Håper på samarbeidspartnere

Der er ingen tvil om at teknologien fungerer. Vi så det selv. Men er noen interessert? Chaikin kan, ikke overraskende, ikke avsløre hvilke selskaper de snakker med, men målet er å nå frem til de store mobilprodusentene. Løsningen ble først vist frem på CES-messen i januar, Vkansee har også skaffet seg ytterligere kapital, og bruker nå MWC for å øke profilen sin. Et stort selskap tok med seg bildene skannet inn med sensoren og testet de ytterligere i sine laboratorier, og ble utrolig imponert, sier Chaikin, og responsen fra alle de har kontaktet har vært veldig positiv.

Mens vi pratet med Vkansee mottok de faktisk en utmerkelse for interessant produkt av det anerkjente nettstedet Tom’s Hardware, så det er tydelig at de er på god vei.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.