HACBOOK

Mac-klonene er tilbake - advokatmat eller billig alternativ?

Prøver seg med billige bærbare pc-er klargjort for macOS.

Det skal bli interessant å se om påfunnet med billige Mac-kompatible maskiner står seg i møtet med Apples advokater.
Det skal bli interessant å se om påfunnet med billige Mac-kompatible maskiner står seg i møtet med Apples advokater. Bilde: HacBook
30. aug. 2016 - 14:42

HacBook Elite er navnet på en ny type Mac-kompatibel bærbar pc som koster fra 329 dollar, eller en brøkdel av ekte vare.

Kanskje varer det ikke lenge før Apples advokater får stanset tilbudet, hvis vi skal tro teknologinettsteder som The Register eller The Next Web.

Uten OS

Dette blir omtalt som en såkalt hackintosh, men den blir levert uten verken operativsystem eller lisens. Derimot skal maskinen være klargjort med alt som behøves for selv å installere nyeste versjon MacOS.

Lisens kan du kjøpe fra Apple, lyder rådet fra en av personene bak påfunnet, Jack Kim, skriver The Register.

Det hevdes at spesifikasjonene tilsvarer en MacBook Pro fra 2013 til en tredjedel av prisen. I virkeligheten er det snakk om brukte pc-er av typen HP EliteBook.

Maskinene blir levert med 14-tommers skjerm (1600 x 900 piksler), Intel i5 Sandy Bridge-prosessor, trådløst nett 802.11 a/b/g/n, harddisk på opptil 1 terabyte og inntil 8 gigabyte minne.

Mac-kloner

Det begynner å bli lenge siden, men på midten av 1990-tallet fantes det Macintosh-kompatible maskiner tilbudt av andre enn Apple, som også var velsignet av Apple.

Selv om det fantes forsøksvise kloner også tidligere, lanserte Apple i 1995 et offisielt program der tredjepart fikk selge maskiner med Mac OS og systemspesifikt fastminne (ROM).

Det ga først sårt tiltrengte inntekter i perioden med økonomisk krise. Etter hvert fryktet Apple at de billigere klonene kannibaliserte eget salg.

Da Steve Jobs returnerte til Apple i 1997 avviklet han ordningen. Han uttalte senere at de bare var 90 dager unna konkurs.

Mange år senere, etter at Mac hadde flyttet fra PowerPC over på Intels x86-arkitektur, forsøkte det amerikanske selskapet Psystar seg i 2008 med nye kloner under navnet OpenMac. Populært ble disse kalt «hackintosh»-maskiner.

Apple var raskt ute med å saksøke bedriften for brudd på opphavsrett, noe de fikk medhold i retten for. En lengre ankeprosess fulgte, før endelig punktum ble satt med en kjennelse i Apples favør i 2011.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra