Det norske IT-driftsselskapet Embriq har vunnet en gigantisk avtale med 30 norske kraftnettselskap, representert ved innkjøpsfelleskapet Nettalliansen. Se faktaboks for hvem det omfatter.
Avtalen gjelder innføring og minst ti års drift av avanserte strømmåleapparater (AMS) til over 170.000 norske husstander.
Milliardavtale
Anbudet ble vunnet med flere underleverandører på laget.
Det finskeide selskapet Aidon skal levere målere og radiokommunikasjon, mens norske Oneco skal montere utstyret.
- Kontrakten er verdt opp mot 1 milliard kroner fordelt på ti år. Mesteparten av omsetningen vil komme de tre første årene, da man gjør selve prosjektet og går til anskaffelse av kommunikasjonsinfrastruktur, sier administrerende direktør Thomas Pettersen i Embriq til digi.no.
Prosjektet starter opp neste måned. Foruten drift frem til 2024 er det avtalt en opsjon på ytterligere 5 år.
Målerne vil automatisk styrt og avlest over et lukket radionett.
Les også: Nå er det klar hvem som skal eie dine strømdata
Leses av hver time
Løsningen knyttes mot Elhub, det nasjonale dataknutepunktet som vil samle all informasjon om landets strømkunder ett uavhengig sted.
Foruten prosjektansvaret og drift vil leveransen også omfatte Embriqs egenutviklede sentralsystem for smarte målere, Quant, som er basert på en Oracle-plattform.
- Systemet håndterer fryktelig store mengder data og transaksjoner. Det blir hentet informasjon fra målerne én gang i timen, sier Pettersen.
Han forklarer at det er langt mer enn data om strømavlesning, som kundene fremover altså vil slippe å gjøre selv.
- Det er en hel haug av andre data, som blant annet alarmer hvis du har jordfeil, og informasjon om effektbruk. Over tid blir det store mengder data gi henter inn og lagrer.
Så du denne? Droner skal overvåke kraftnettet
Nye tider
Innføring av Elhub og smarte målere vil medføre et markant skifte i hvordan strømnettet driftes, men også hvordan det er å selge strøm i markedet.
- Det blir lettere å bli krafttilbyder. Markedet kommer til å bli utfordret ved at det kommer utenlandske aktører som vil selge strøm til norske kunder. Elhub gjør det IT-teknisk mye enklere enn det har vært, sier Thomas Pettersen.
Ikke bare blir det økt konkurranse, men teknologien gir også nettselskapene helt nye muligheter. Mer effektiv planlegging og sikkerhet i infrastrukturen er blant fordelene bransjen venter seg.
- Nettselskapene trenger IT-verktøy, som proaktive systemer som viser når ting er i ferd med å gi i stikker, ikke reaktivt som tidligere med beskjed først ved avbrudd. Vi som sluttbrukere kan forvente en helt annen respons.
Les mer: Embriq skal også verne strømnettet mot hackere
Tok «halve markedet»
Embriq beskrev seg selv som en nokså anonym leverandør for bare et drøyt halvår siden, men beskjedenheten later ikke til å passe lenger. En rekke store kontrakter er vunnet av IT-driftsselskapet, som er spunnet ut av Hafslund.
Ifølge Pettersen har Embriq sikret seg driftsavtaler som favner 1,3 millioner målepunkter i Norge.
Det skulle tilsi nesten halve markedet. Store deler av den norske målerparken vil dermed gå gjennom deres IT-systemer og tjenester.
Fortsatt er det mange avtaler å kjempe om i dette helt nye markedet for måling, drift og infrastrukturtjenester.
Pettersen anslår at det samlet er om lag 120 nettselskaper av en viss størrelse i landet. Ifølge ham er det rundt 600.000 målepunkter der nettselskap ennå ikke har valgt driftspartner.
Les også: Evry kaster seg på AMS-bølgen
Trenger folk
Embriq har 120 ansatte og en årsomsetning på om lag 230 millioner kroner, men dette er før kontraktene de har vunnet den siste tiden.
Selskapet trenger nå flere teknologer.
- Vi trenger folk. Det er vunnet en del kontrakter det siste året, som gjør at vi er i sterk vekst og har behov for flere dyktige ansatte. Den siste avtalen representerer en kjempevekst i omsetningen. Det er helt klart at vi trenger flere dyktige hender. Vi er veldig interessert i både IT-, energi- og elkraft-ingeniører innen både drift, utvikling og rådgivning, sier administrerende direktør Thomas Pettersen til digi.no.