BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Moores lov er utsatt

Intel har trøbbel med nye produksjonsprosesser.

Dette er Broadwell. Skylake og Kaby Lake kommer etter.
Dette er Broadwell. Skylake og Kaby Lake kommer etter. Bilde: Nick Knupffer
16. juli 2015 - 09:38

Skulle Intel fulgt tradisjonen ville selskapet lansert Skylake-arkitekturen basert på 14 nanometers-produksjonprosess til høsten, som deretter ville bli etterfulgt av Cannonlake, med tilsvarende arkitektur, men 10 nanometers-produksjonsprosess.

Dette er kjent som «tick-tock»-prinsippet, der annenhver arkitektur introduserer mer betydelige endringer, og etterfølges deretter av en mer effektiv produksjonsprosess.

Les også: Nye Thunderbolt med vanvittig fart.

I natt bekreftet imidlertid Intel at de går bort fra «tick-tock» for nærmeste fremtid, og dermed setter sin egen Moores lov på vent (via Ars Technica)

Skylake vil nå nemlig erstattes av en tredje generasjon basert på 14 nanometers-produksjonsprosess, kalt Kaby Lake. Det er ellers lite som er kjent om denne prosessorgenerasjonen og hva den vil innebære. Så vidt vi forstår er det fortsatt planen at Skylake kommer i år, mens Kaby Lake kommer i 2016.

Cannonlake, og 10 nm-prosess, blir dermed utsatt til andre halvdel av 2017. Denne arkitekturen skulle egentlig rulles ut neste år.

Grunnen er i hovedsak at overgangen til nye produksjonsprosesser er krevende og vanskeligere enn Intel hadde regnet med. Selskapet hadde trøbbel med å få rullet ut 14 nm-brikkene sine, nemlig Broadwell, og det ser ut til at overgangen til 10 nm-prosessen også vil være vanskelig.

Intel-sjefen Brian Krzanich sier at de på sikt ikke ønsker å gå helt vekk fra «tick-tock»-prinsippet og vil helst gå tilbake til å følge Moores lov om dobling av transistor-tettheten hver 18 til 24 måneder.

Les også: – Dette er et gjennombrudd i prosessor-teknologi.

Bare forrige uke bekreftet IBM at de har klart å produsere en prosessor basert på en 7 nanometers-produksjonsprosess, men det er kun en prototype som er et godt stykke unna kommersiell lansering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.