BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye raskere digi.no med friprog-rakett

Norskutviklet web-akselerator pensjonerer en rekke av våre servere.

IT-direktør Kent Vilhelmsen i Aller Internett (til v.) viser driftsansvarlig Johan Grasmo en drastisk nedgang i responstid etter overgang til ny cacheløsning.
IT-direktør Kent Vilhelmsen i Aller Internett (til v.) viser driftsansvarlig Johan Grasmo en drastisk nedgang i responstid etter overgang til ny cacheløsning. Bilde: Marius Jørgenrud
17. feb. 2009 - 07:34

Det er ingen hemmelighet at digi.no kjøres på en infrastruktur som i stor grad er basert på åpen kildekode. Vi har tidligere gått gjennom dette oppsettet i en episode av digi-TV.

Forrige uke var tiden kommet for å oppgradere vår HTTP-akselerator, også kjent som webcache eller reverse proxy.

Squid erstattes nå med Varnish, utviklet av Poul-Henning Kamp i samarbeid med Linpro og VG Nett, og senere tilgjengeliggjort under en åpen kildekode-lisens.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

- Vi har ikke vært så veldig fornøyd med Squid. Særlig har vi opplevd responstiden ved sletting av innhold i cachen som treg. Heller ikke stabiliteten har vært optimal, i hvert fall ikke i vårt oppsett, sier IT-direktør Kent Vilhelmsen i Aller Internett.

Oppsettet styrer hele ti nettsteder. Med mye spesielle konfigurasjoner og unntaksregler blir dette ifølge Vilhelmsen en «ganske avansert» cacheløsning.

- Tidligere kunne vi oppleve forskjellig ytelse på to kliss like bokser med samme konfigurasjon. For oss var Squid rett og slett litt for uforutsigbar, tilføyer IT-driftsansvarlig Johan Grasmo.

Varnish har ifølge de to herrene tatt skrittet videre og gjør ting mer effektiv, blant annet ved at løsningen nesten ikke logger noe. I tillegg utnytter selve designet operativsystemet mer effektivt.

Fordi trafikk er virksomhetskritisk, ble det hentet inn kompetanse fra Redpill Linpro i forbindelse med overgangen, som har vært planlagt i lang tid.

Gir tilbake til friprog-miljøet

Vilhelmsen legger til at de også har bestilt utvikling av ny funksjonalitet. I tråd med reglene for videreutvikling av friprog-løsningen vil dette bli en del av den fritt tilgjengelige kildekoden.

- Det er snakk om funksjonalitet som sikrer at løsningen leverer cachede nettsider selv dersom alle backend-servere er nede for telling. Det fantes ikke i Varnish fra før, forteller Grasmo.

Som eksempel forklarer han at alle statiske nettsider vil fungere, selv dersom alle webserverne går ned.

Kostnadene for utviklingen av denne funksjonaliteten vil Aller Internett og Redpill Linpro etter en avtale dele mellom seg.

Ytelsesforbedringene etter overgangen fra Squid til Varnish er dramatisk. Her ser man tydelig hvordan responstiden for digi.no stupte fra rundt 20-25 millisekunder til ca 2-3 millisekunder.
Ytelsesforbedringene etter overgangen fra Squid til Varnish er dramatisk. Her ser man tydelig hvordan responstiden for digi.no stupte fra rundt 20-25 millisekunder til ca 2-3 millisekunder.

Prosessen er ennå ikke helt ferdig, men i løpet av relativt kort tid vil alle publiksjonene til Aller Internett være flyttet over til den nye cacheløsningen. Da skal 12 av 14 servere pensjoneres.

I tillegg til den enorme ytelsesforbedringen vil en del av weblogikken kunne flyttes over til Varnish. Dette gjelder blant annet headeranalyse, og sjekk av hva slags nettleser eller klient en bruker benytter.

- Noe annet som er radikalt annerledes fra Squid er at man med Varnish kan benytte regulære uttrykk ved tømming av cache. Det kan korte ned tiden det tar å fjerne cache betraktelig, sier Grasmo.

Fordelen med med den lagdelte arkitekturen vår (forklart i tidligere nevnte video), er at den ikke er vertikalintegrert. Det gjør det mye enklere å bytte ut komponenter, som for eksempel webcache.

- Det vi håper på er at det skal gi en raskere respons for brukerne, slik at de får en bedre surfeopplevelse. Det er bra for oss. Vi regner også med å få et mer stabilt system, sier Vilhelmsen.

Fortsatt leveres ikke bildene på digi.no gjennom Varnish. Den virkelig store effekten av den nye løsningen kommer først når dette er på plass. Ifølge Grasmo er det et par utfordringer som må løses, men at dette trolig blir klart i løpet av nærmeste uke.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.