INCLUDEOS

Nå er det norske operativsystemet IncludeOS klar til bruk

Snur opp-ned på vanlig konsept.

Oversikt over hvordan IncludeOS kan brukes som operativsystem i en applikasjon som kjøres direkte i en virtuell maskin.
Oversikt over hvordan IncludeOS kan brukes som operativsystem i en applikasjon som kjøres direkte i en virtuell maskin. Bilde: IncludeOS
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. sep. 2016 - 08:00

I desember i fjor kunne digi.no fortelle om IncludeOS, et helt spesielt operativsystem som var under utvikling ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Svært mye har skjedd siden den tid. 

Det som i størst grad skiller IncludeOS fra vanlige operativsystemer, er at hele operativsystemet er et bibliotek som inkluderes i applikasjonen man ønsker å kjøre, i stedet for at applikasjonen er installert i operativsystemet. Dette gjør at applikasjonen kan kjøre direkte mot en virtuell datamaskin, uten at et separat operativsystem først må installeres. 

Les også: Før stod de krumbøyd i serverracket på universitetet. Nå virtualiserer de så hardt som mulig

Eget selskap

Prosjektet ledes fortsatt av Alfred Bratterud, som tidligere var stipendiat ved HiOA. Nå er han daglig leder på full tid for IncludeOS AS, som ble etablert i Oslo i april i år, med blant annet Alliance Venture som investor og Per Buer fra Varnish Software som styremedlem. 

Da digi.no skrev om IncludeOS for ni måneder siden, var prosjektet kommet til et stadium hvor det var nok grunnlag på plass til at å gi åpen kildekode-fellesskapet mulighet til å eksperimentere med og bidra til programvaren.

I et foredrag under CppCon-konferansen i USA i forrige uke, kunne Bratterud kunngjøre at den første, funksjonsferdige utgaven av IncludeOS nå er tilgjengelig. Presentasjonen er tilgjengelig her.

– Med releasen nå er det klart til å tas i bruk som et verktøy for utviklere for å kjøre applikasjoner live. Vi lanserer derfor også nå den først egenutviklede applikasjonen som kan tas i bruk og være fullt operasjonell kun ved å bruke InludeOS: web-serveren Acorn, skriver Stian Aldrin, prosjektleder hos Kjeller Innovasjon, i en epost til digi.no. 

Kjeller Innovasjon har med støtte fra Forskningsrådets FORNY-program bistått å bringe prosjektet ut av HiOA og over i et selvdrevent selskap som nå har seks ansatte. 

Aldrin forteller at selv om Acorn fungerer som webserver (med C++-rammeverk for REST-API-er), er den for teamets del mest et bevis på at operativsystemet er klart (nok) og at det i prinsippet fungerer. 

Les mer om IncludeOS her.

Forretningsmodellen

– Vi tenker å komme med flere slike applikasjoner og utviklingsverktøy for å gjøre det lettere og mer nyttig for system-administratorer og utviklere å ta IncludeOS i bruk. En av forretningsmulighetene ligger i å lansere betalte applikasjoner, som Acorn, rettet mot spesifikke bedrifter og anvendelser, etter hvert som vi har en brukermasse og anerkjennelse, forteller han.

– Dette blir i tillegg til den mer vanlig forretningsmodellen for open source som er å selge abonnement på support og utviklerverktøy for OS-et.

Ifølge Aldrin vil hovedoppgaven de neste månedene være få adopsjon i etterkant av forrige ukens lansering. 

– Det vil si å få bidrag fra åpen kildekode-fellesskapet som utvikler IncludeOS til å bli noe nyttig, samt at samt at utviklere tar det i bruk gradvis på avgrensede applikasjoner og microservices hos seg i sine selskaper. Dette tar erfaringsmessig litt tid. Først tester man det, får intern aksept og setter det i produksjon i et begrenset omfang, forklarer han. 

Videre forteller Aldrin at IncludeOS-teamet vil redigere bidrag og ta imot henvendelser fra brukere som tester inn mot utviklingsplanen. Basert på dette skal teamet utvikle verktøy og programmeringsgrensesnitt som gjør systemet mer anvendelig. 

IncludeOS vakte oppsikt allerede i fjor. Siden da har operativsystemet blitt testet av flere selskaper, blant annet Dell-eide EMC. De har ifølge Aldrin etablert en egen gruppe, Boston-baserte Project UniK, som skal legge til rette for og ta i bruk unikernel-systemer som IncludeOS. 

Twitter-innlegget nedenfor ble nylig skrevet av Idit Levine, teknologidirektør for EMCs Cloud Management Division.


Leste du denne? Samsung med JavaScript-motor i fluevektklassen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.