Opera Software kom i forrige uke med en tidlig testversjon («labs build») av Opera 32 for Android, hvor den store nyheten er støtte for såkalte beacons, små radiofyr basert på Bluetooth Low Energy (BLE), som kontinuerlig kringkaster informasjon til enheter som er innen rekkevidde.
I et blogginnlegg skriver Bruce Lawson i Opera Software at den kommende Opera-utgaven vil kunne vise informasjon fra slike radiofyr på en egen Nearby-fane i nettleseren.
Testes i Europa: Finn tilbudsvarene med smartmobilen og LED-lys
Flere formater
Det finnes flere konkurrerende beacon-formater, hvorav flere bruker et unikt id-nummer som bare støttes av visse apper eller plattformer. Opera satser i alle fall foreløpig på et format som i tillegg til å kringkaste slike id-er, også kan kringkaste svært kompakte URL-er (Uniform Resource Locator). URL-er er selvfølgelig godt egnet for å bli åpnet i nettlesere.
Dette formatet kalles for Eddystone, som er utviklet av Google og utgitt med Apache 2.0-lisens.
URL-ene i løsningen peker typisk til HTML-dokumenter som inneholder informasjon som egner seg for å bli vist i oversikter som Nearby-panelet i Opera. Nettleseren kan hente den relevante informasjonen fra ulike meta-tagger i dokumentet, inkludert i formater som Open Graph og Schema.org microdata. Dette er informasjon som kan inkluderes i enhver webside.
Ble for plagsomt: Google droppet beacon-tjeneste
Bussruter
I blogginnlegget omtales blant annet et eksempel på hvordan et slikt radiofyr, installert ved et busstopp, kan får Opera til å vise en side med oppdatert informasjon om de kommende bussavgangene i Nearby-panelet. Når nettleseren fanger opp informasjon fra en beacon, vil brukeren i Android bli varslet om dette via det vanlige varslingsfeltet.
Selv om beacon-teknologien er enveis, det vil si at enhetene aldri mottar signaler fra brukerenhetene, så er det mulig for aktører med mange beacons å spore brukere som beveger seg mellom ulike beacons ved å se hvilken IP-adresse som besøker hvilke enheter.
Med Operas implementering skal ikke dette være mulig fordi nettleseren ikke laster ned dataene direkte fra beacon-eierens webserver. Forespørselen blir i stedet sendt til Opera Softwares servere – ikke helt ulikt måten Opera Mini fungerer på.
Google-prosjekt: «Den fysiske weben» kommer til iOS
Filtreres
Opera-serveren vil laste inn siden og analysere den. Kun metainformasjonen som er beregnet for visning i Nearby-fanen, vil bli sendt til brukerne. Resten av websiden, som kan være beregnet for vanlig nettleservisning, overføres altså ikke.
Dette skal redusere datatrafikken og CPU-jobben som eventuelt må gjøres av brukerens enhet.
Testversjonen av Opera 32 for Android er kun tilgjengelig som en APK-fil, som må installeres manuelt på enheten etter at man midlertidig har åpnet for installasjon fra andre kilder en Google Play.
Les også: Slik kan «beacons» hjelpe svaksynte