KOMMENTAR:Nettløsninger og selvbetjeningsautomater rettet mot allmennheten skal kunne brukes av alle. 1. juli trer den nye forskriften til diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft. Den stiller krav om at disse skal være universelt utformet. Det betyr at løsningene er tilgjengelige for, og kan brukes også av funksjonshemmede, for eksempel blinde og svaksynte.
Med dette regelverksarbeidet gjør regjeringen et viktig nybrottsarbeid. Loven med forskrifter gjør Norge til et foregangsland i internasjonal sammenheng. Norge er det første landet i verden som stiller slike krav til private selvbetjeningsløsninger. 1. juli er derfor en merkedag for inkluderingsarbeidet ikke bare i Norge, men også internasjonalt.
Dette er de nye reglene: Innen 1. juli 2014 skal alle nye nettløsninger og selvbetjeningsautomater være universelt utformet. Eksisterende løsninger skal være universelt utformet senest fra 1. januar 2021. Kravene om universelt utformede løsninger gjelder både i offentlig og privat sektor. De universelt utformede løsningene skal bygge på anerkjente internasjonale standarder og vil gjelde på områder hvor det praktisk er mulig å få til gode løsninger.
Mellom 250 000 og 300 000 innbyggere er hørselshemmede eller døve og omlag 130 000 er synshemmede og blinde i Norge. Regelverksendringen vil gi svaksynte og hørselshemmede en enklere hverdag.
Jeg tror også funksjonsfriske vil nyte godt av økt universell utforming. Mange vet at fjernkontrollen opprinnelig var ment som et hjelpemiddel for funksjonshemmede. Den ble nyttig for alle når noen fant på å koble den til en tv. Etter hvert ble den videreutviklet til dagens infrarøde fjernkontroller for å gi tekst-tv til døve. Fjernkontrollen er et eksempel på hvordan universell utforming av ny teknologi gir innovasjon og gevinster som kommer oss alle til gode.
Vi kan derfor forvente mer innovasjon og bedre og mer brukervennlige nettjenester og selvbetjeningsløsninger i tiden fremover. Universelt utformede løsninger er noe som vi alle vil kunne nyte godt av.