BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Norge er langt fremme på tingenes internett

TeliaSonera ser mot 5G og en tilkoblet verden.

TeliaSoneras Hans Dahlberg ser for seg betydelig vekst i antallet tilkoblede ting frem mot 2018.
TeliaSoneras Hans Dahlberg ser for seg betydelig vekst i antallet tilkoblede ting frem mot 2018. Bilde: Thomas Marynowski
3. mars 2015 - 11:48

BARCELONA (digi.no): Svenske TeliaSonera har nå betydelig kontroll på det norske mobilmarkedet, via oppkjøpet av Tele2.

Det er kanskje ikke så rart at operatøren derfor ønsker å flørte litt med norske kunder, og påpeker hvor langt Norge har kommet når det gjelder tingenes internett og øvrig teknologisk utvikling.

TeliaSonera brukte nemlig store deler av sitt frokostmøte i forkant av dag to av MWC-kongressen i Barcelona på å snakke om sine visjoner for tilkoblede byer og fremtiden til mobile nettverk. I likhet med ganske mange aktører som er tilstede på messen.

Norge – og Norden som helhet - ble trukket frem som foregangsområde når det gjelder utvikling av smarte byer og smarte ting. Antallet tilkoblede ting i nordiske markeder har allerede passert antallet beboere, sier TeliaSonera i sin rapport om tilstanden for tingenes internett.

Innen 2018 vil det i Norge brukes 235 euro per husholdning (i snitt) på tilkoblede applikasjoner, spår TeliaSonera, og selskapet trekker frem Stavanger som et glimrende eksempel på en smart by, der det allerede er høyere penetrasjon av elektriske biler enn noe annet sted i Europa, og der det fiberoptiske nettverket er høyt utviklet. Stavanger vil brukes som et «laboratorium» for smarte byer, et prosjekt som sponses av EU.

TeliaSoneras kommersielle sjef Helene Barnekow.
TeliaSoneras kommersielle sjef Helene Barnekow. Bilde: Thomas Marynowski

Sverige og Finland er derimot ledende når det gjelder smarte biler, med betydelig vekst i dette området. Nesten 50 prosent av biler vil være tilkoblet på en eller annen måte innen 2018 i Norden. Dette innebærer ikke bare mer komfort og behag for brukere, men også bedre sikkerhet.

Digital helse står sterkest i Sverige og Danmark – både innen ren medisin, men også innenfor sammenkobling av mennesker, der man kan passe på barn på veien til skolen, for eksempel.

Trenger standarisering

Utfordringen er at det er et fragmentert marked – og det vil fortsette å være det i noen år fremover. Men enhetene vil kobles mer sammen på sikt, sier TeliaSonera, slik at den tilkoblede bilen kobles også sammen med en større infrastruktur, slik at dataen som samles bidrar til en større sammenheng.

Mange kunder vil satse på maskin til maskin-løsninger, men har ikke erfaring nok. Derfor har TeliaSonera laget «M2M i en boks», et sett med sensorer og utstyr, som lar kundene være i gang med maskin til maskin i løpet av et kvarter. Sensorene måler temperatur, fuktighet og lokasjon, og settet er en «gateway» som kobles til skytjenester og nettet.

Operatøren snakker også om sin utbygging av tradisjonelle mobilnettverk. Mesteparten av trafikken i Norden er nå på 4G fem år etter lansering, noe som er en oppsiktsvekkende vekst ifølge TeliaSonera. Veksten drives av brukere, via kjøp av stadig flere tilkoblede enheter og bruk av strømmetjenester. LTE-løsningene er overlegne når det gjelder å drive slike tjenester, mener TeliaSonera, og de tar flere skritt for å forbedre ytelsen.

Mer data, mer ytelse

LTE-A for eksempel. Det innebærer mer eller mindre en dobling av hastigheten. LTE-A er nettopp lansert i Norge (først i Kristansandsområdet), og flere steder kommer selvsagt. Det loves også stemme over LTE (VoLTE) og «HD voice», det vil si en satsning på høyere kvalitet på tradisjonell tale. VoLTE kommer neste år.

5G vil åpne for en lang rekke nye tjenester og muligheter.
5G vil åpne for en lang rekke nye tjenester og muligheter. Bilde: Thomas Marynowski

Enda lenger frem i tid er femte generasjons mobilnett. 5G er på agendaen til TeliaSonera, der operatøren bidrar til å standarisere teknologien

Det må imidlertid være et ordentlig steg fremover for at det skal være verdt å satse på. 5G trengs for å håndtere flere enheter, og gir lav forsinkelse med høyere datarater. Det trengs slike nye teknologier for eksempel i smarte biler, der lav forsinkelse er essensielt i tilfeller der bilen må reagere lynraskt på spesifikke kommandoer. 5G åpner også for mye bedre nettverk i rurale områder, noe som er veldig relevant for nordiske land.

5G åpner for enda flere tjenester: strømming av video i 4K-kvalitet er noe som vil bli en realitet, mener TeliaSonera, teknologier som utvidet virkelighet, tilkoblede biler, helseløsninger og tingenes internett. Alt som KAN tilkobles VIL tilkobles, konkluderer operatøren.

Visjonene er uten tvil interessante, selv om det foreligger lite konkret informasjon om tidsperspektiv. Akkurat 5G er tross alt ikke en gang standarisert, men inntil videre har vi i det minste LTE-A å glede oss til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.