BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk IT-bedrift er blitt verdensledende - ansatte 80 nye i år

Går med titalls millioner i overskudd.

Blant verdens ledende skyleverandører: Intility fungerer som kundenes IT-avdeling. Tjenestene blir levert over internett fra datasentrene til Digiplex på Ulven og Rosenholm.
Blant verdens ledende skyleverandører: Intility fungerer som kundenes IT-avdeling. Tjenestene blir levert over internett fra datasentrene til Digiplex på Ulven og Rosenholm.
4. sep. 2015 - 09:02

Få norske IT-bedrifter kan vise til så jevn og solid vekst over tid som Intility. Tosifret vekst i inntekter over mange år, kombinert med investeringsvilje, har ført til stadig sterkere resultater.

Vi snakker mange titalls millioner kroner i overskudd hvert år over lang tid.

Det er hyggelig for eierne, men selskapet skaper også mange nye arbeidsplasser. Det er prestasjonene over tid som nå gir oppmerksomhet også langt utenfor Norges grenser.

Les også: Norsk dataverktøy skal stanse vannsløsing

Pengemaskin

Kjernen er en egenutviklet IT-plattform, levert til kundene som tjeneste over internett. Dette tar helt eller delvis over IT-funksjonene for nærmere 20.000 ansatte i 500 selskaper.

Virksomheten som holder til nær Bjørvika og Gamlebyen i Oslo har bare siden i fjor skapt 80 nye norske arbeidsplasser for teknologer.

Det er en organisk utvikling få om noen andre norske IT-selskaper kan vise til i samme periode.

- Vi har bygget stein for stein. Det handler om å utvikle én teknisk plattform, og om å utvikle organisasjonen vår. Den består i dag av 250 teknikere som utvikler én industrialisert plattform. Det handler mye om å få kritisk masse og det å levere både på drift, sikkerhetsløsninger og backup. Det krever mer og mer spisskompetanse, sier administrerende direktør Andreas Hisdal til digi.no.

Over samme lest fjerndrifter de fagsystemer for kunder som leier virtualisert serverkapasitet, så vel som sentraliserte fellesfunksjoner av typen kontorapplikasjoner, epost, overvåking og sikkerhet.

- Vi jobber også stadig tettere med andre skyleverandører. Vi har blant annet et samarbeid med Microsoft om Office 365 og er Salesforce-partner og kan tilby integrasjon mot deres produkter. Det kan løse utfordringer mange sliter med når de anskaffer løsrevne tjenester, forklarer Hisdal.

Les kommentar: Datasentre skaper også mange arbeidsplasser

I skytoppen

Nå får de internasjonal anerkjennelse. Intility hedres med 40. plass på Talkin' Clouds 2015 - en årlig kåring av verdens 100 ledende tilbydere av skytjenester, utgitt av Penton Media.

Ingen andre selskaper fra Skandinavia har fått plass på listen i år. Rangeringen oppgis å være basert på en formel der gjentakende omsetning fra skyvirksomhet vektlegges i størst grad.

Øverst i årets kåring kom nettskypioneren Salesforce.com. I tur og orden følger IT-gigantene Microsoft, Amazon Web Services, IBM, Oracle, Google og SAP.

Foruten tyske SAP, som er verdens tredje største programvarehus, er kåringen preget av svært mange amerikanske aktører. Bare 11 av de 100 er europeiske, flest av dem fra Storbritannia.

At skytjenester har slått ut i full blomst som forretningsområde, er det liten tvil om. Samlet rapporterer de hundre rangerte om inntekter tilskrevet skyen på mer enn 30 milliarder dollar, opp 28,6 prosent fra fjorårets rapport.

Intilitys bidrag i så måte beløp seg til 285 millioner kroner gjennom fjoråret. Fortsetter de i samme fart bikker de 300 millioner kroner, og med soleklar margin i 2015.

Hisdal er stolt over anerkjennelsen de får ved å bli plassert i selskap med bransjens giganter.

- Vi har en ambisjon om å fortsette utviklingen vi har hatt historisk. Vi har også veldig tro på fremtiden. De handler om å være villig til å gjøre ordentlige investeringer i å utvikle både plattform og organisasjon videre, sier han.

Les også: Investerer 100 millioner i datasenter

Falt ti plasser

Intility dukket opp enda høyere i samme rangering i fjor, og har siden falt ti plasser. Ikke fordi de har gjort det dårlig, men andre aktører i utlandet har vokst mer.

- Det er til å leve med. Skybaserte tjenester er på mange måter en revolusjon for mange i bransjen. Det er mange tradisjonelle forretningsmodeller som snus på hodet. Vi har alle ambisjoner om å fortsette å gjøre hva vi kan for å holde posisjonen vår.

Noe av suksessformelen er ifølge Hisdal at selskapet opplever økt gehør for sin tilnærming til hvordan de løser grunnleggende plattformutfordringer.

- Flere selskaper skjønner at IT er den viktigste faktoren for å øke produktitet og konkurransekraft i eget selskap. Så opplever vi fortsatt mange selskaper som sliter med å ivareta underliggende IT-plattformer. Det er et fokus som gjør at man ikke har tid og ressurser til å videreutvikle IT i egen kjernevirksomhet.

Målet er ikke å utkonkurrere bedrifters IT-avdelinger, selv om også det i praksis forekommer.

- I mange tilfeller har vi blitt sammenlignet med IT-outsourcing, men vi tror mange IT-avdelinger har masse verdi å tilføre bedriftene sine, sier Hisdal.

Størst av kundene er revisjonsfirmaet BDO. Billettappen til Ruter kjører også på Intility-plattformen. Ellers favner kundelisten alt fra Entra Eiendom til små bedrifter med 10 ansatte.

- De mange positive signalene tatt i betraktning, er det bare fryd og gammen i selskapet?

- Vi føler vi må jobbe hardt for å iverta plattformen vi har bygget og videreutvikle den. Når man er ute med en ny type tilnærming til grunnleggende IT tar det tid å overbevise kundene om at det vi driver med er det rette for mange selskaper.

Så du denne? Milliardavtale til norsk IT-driftselskap

På radaren

- I hvilken grad merker dere interesse fra aktører som ønsker å kjøpe opp selskapet. Eller foreligger det planer om børsnotering?

- Vi har et veldig langsiktig perspektiv med det vi driver med og har holdt på i 16 år. Vi ønsker å få noe ut av en tjeneste vi tror har stort potensialt. Det er ingen børsplaner. Så kommer det en del telefoner i ny og ned. Vi er på radaren, men det er bare hyggelig å bli lagt merke til, sier Intility-sjefen.

Majoritetseier i selskapet er Erik Bakkejord, kjent nettveteran og Stepstone-gründer, som kontrollerer over 70 prosent av aksjene.

I fjor omsatte Intility for 285 millioner kroner med et resultat før skatt på drøyt 54 millioner kroner. Staben vokser stadig.

Les også: Her er de offentlige IT-prosjektene som funker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.