BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk selskap først med å spre Cern-teknologi

NTNU-ingeniører står bak.

De store forskningsprosjektene ved Cern har ført til at virksomheten har utviklet sin egen open source-løsning for lagring og søk av store datamengder - og den skal virksomheten prøve å tjene penger på.
De store forskningsprosjektene ved Cern har ført til at virksomheten har utviklet sin egen open source-løsning for lagring og søk av store datamengder - og den skal virksomheten prøve å tjene penger på. Bilde: CERN
20. feb. 2015 - 07:43

Norske krefter står bak når Cern satser på å kommersialisere teknologi som er utviklet ved forskningsorganisasjonen.

Cern står bak mye teknologi som er utbredt i dag, som berøringsskjermen og ikke minst World Wide Web.

Men først de siste par årene er det gjort organiserte tiltak på spre nyvinningene til resten av verden. Og kanskje tjene noen slanter.

Flere kontrakter

Den første rene kommersialiseringen skjer gjennom det norske ferske selskapet Tind Technologies, som allerede har signert flere kontrakter på løsninger basert på Cerns søke- og databaseteknologi.

Det begynte som et prosjekt ved NTNUs entreprenørskole.

– Vi var en gruppe studenter som dro til Geneve for å se på mulighetene for å kommersialisere løsningene hos Cern, sier Alexander Nietzold, nå daglig leder hos Tind. Arbeidet ble såpass vellykket at de etablerte egen virksomhet, som for å understreke at analysen holdt vann.

Alexander Nietzold startet med å studere mulighetene for å kommersialisere Cern-teknologi, og endte opp med å lede pionérbedriften på nettopp det området. <i>Bilde: Pressefoto</i>
Alexander Nietzold startet med å studere mulighetene for å kommersialisere Cern-teknologi, og endte opp med å lede pionérbedriften på nettopp det området. Bilde: Pressefoto

Lønn fra Geneve

Den første tiden krever ikke Cern inntekter fra virksomheten. Tvert i mot har Tind-gründerne blitt lønnet fra Geneve i en periode.

– De er interessert i at vi skal vokse og har derfor gitt oss en del goder i startfasen, forklarer Nietzold.

I tillegg har det kommet 1,5 millioner kroner fra NTNU Discovery, 1 million kroner fra Innovasjon Norge og et gründerstipend fra advokatfirmaet Wikborg Rein i form av 30 timer med juridisk rådgivning.

Invenio

Selve teknologien handler Cerns egen open source-løsning Invenio, som er utviklet de siste ti årene for å håndtere virksomhetens egen dokumentasjon av energiforskning.

– Her snakker vi om lagring av store mengder med informasjon som kan søkes frem og visualiseres på kort tid, sier Tind-sjefen.

– Dropbox har vi fra før?

– Dette er langt med avansert, med blant annet preservering av data. Du kan ikke være trygg på at innholdet i et pdf-dokument vil være lesbart i fremtiden. Denne løsningen henter ut innholdet og lagrer det uavhengig av filformat, forklarer Nietzold.

Han peker også på at at enklere løsninger som Dropbox ofte har mer begrensede søkefunksjoner.

Invenio-varianter brukes av flere, og var i første rekke myntet på virksomheter med eget datasenter "in house". Nå er det lagt ut i skyen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

– Gjennom å levere dette som en skybasert tjeneste reduserer vi den initielle investeringskostnaden, noe som gjør at slike løsninger blir attraktiv for langt flere, også mindre institusjoner, sier gründeren.

Les også: Ny teknologi gir elektroner enorm energi

Trondheim, Geneve og Paris

Målgruppen er blant annet forskningsinstitusjoner og offentlige virksomheter.

Rundt 10 kontrakter er i boks, den siste med FNs kontorer i Geneve.

Tind Technologies har så langt en stab på seks personer, med hovedkvarter i Trondheim og kontorer i Paris og Geneve.

De store pengene er ennå ikke begynt å trille inn.

– Etter en periode med mye arbeid mot potensielle oppdragsgivere, kan det ligge an til en reell omsetning i løpet av dette året, sier Alexander Nietzold.

Les også: Nå kan hvem som helst fordype seg i Cerns partikkeldata

Mye gull

Cern har satt i gang et systematisert arbeid med å spre teknologiene som kan egne seg for andre.

Det er etablert en fagavdeling kalt Knowledge Transfer.

Her legger de til rette for oppstart av bedrifter hos medlemslandene på grunnlag av Cern-teknologi.

– Dere har jo selv gransket Cerns teknologikammer. Ligger det mye gull her, som venter på å bli gravd frem?

– Jeg kan ikke røpe hva som kan være de neste store teknologiene som verden kan få oppleve, men det er helt klart at Cern har mange flinke mennesker som kommer opp med mye avansert teknologi. Noe er av ekstrem verdi for resten av verden, mens en stor del av nyvinningene først og fremst er nyttig for den forskningen de driver, poengterer Alexander Nietzold.

Les også:

Kobler regnekraft mellom flere nettskyer 

IBM satser stort på nettsky-lagring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.