BEDRIFTSTEKNOLOGI

På dette sykehuset kjører fortsatt 5 000 klienter Windows XP

12 000 klienter er oppgradert, men fortsatt står det igjen mye jobb.

18. apr. 2016 - 08:15

Det har gått 15 år siden Windows XP tok markedet med storm.

Men operativsystemet (OS) er fortsatt i bruk verden over.

Det er nå over to år siden Microsoft avviklet supporten for OS-et, noe som også vil si at maskiner som kjører det ikke får nye sikkerhetsoppdateringer fra Microsoft. Det gjør at man er ekstra utsatt for sårbarheter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Allikevel har Oslo Universitetssykehus 5 000 klienter som kjører XP. De er ikke alene.

Ifølge det amerikanske analysefirmaet, Netmarketshare, bruker rett over ti prosent av alle arbeidsstasjoner fortsatt det gamle operasjonssystemet. Det gjør det til det tredje mest brukte operativsystemet på verdensbasis, skriver TechRadar.

Begynte i fjor

IKT-direktør Kenneth Solstrand ved Oslo universitetssykehus sier at de jobber iherdig med å få hele maskinparken over på Windows 7.

– I løpet av de siste seks månedene har vi gjort et voldsomt løft, og oppgradert 12 000 XP-maskiner til Windows 7. Men det står fortsatt 5 000 maskiner igjen. Vi skal være ferdig med oppgraderingsløftet i slutten av mai eller begynnelsen av juni, sier han til digi.no.

– Er det ikke risikabelt å bruke et operativsystem som ikke mottar sikkerhetsoppdateringer på et sykehus?

– Jeg ønsker ikke å kommentere forhold rundt IT-sikkerheten på sykehuset. Men det er klart at hovedgrunnen til at vi går bort fra XP er at det ikke finnes noen support for det på noen som helst måte fra Microsoft, konstaterer han.

Kenneth Solstrand ved Oslo universitetssykehus.
Allerede i april 2013 advarte direktør for sikkerhet, Tim Rains, hos Microsoft mot å benytte seg av operativsystemet etter at supporten for service pack 3 ble avsluttet.

Han skrev blant annet:

– I løpet av det siste tiåret har angriperne videreutviklet sine verktøy og teknikker, og er derfor mer effektive til å utnytte sårbarheter. Som et resultat av det er ikke lenger sikkerhetsbarrierene som er bygd inn i XP gode nok til å stoppe dagens angrepsmetoder.

Noen klienter forblir på XP

Årsaken til at OUS - med sine 17 000 klienter – ikke har oppgradert egen maskinpark før nå skyldes den brede programporteføljen på sykehuset.

– Det er mye som skal spille sammen, og det er også den primære årsaken til at oppgraderingen har tatt så lang tid. Det ble vurdert å bruke Windows 10, men valget falt på Windows 7. Det har vært et enormt arbeid å komme oss over fra XP, og jeg er glad for at vi nærmer oss slutten. Oppgraderingen til Windows 7 vil gi oss større muligheter til å jobbe med dynamiske arbeidsflater, og vil gi oss et enormt løft, sier Solstrand til digi.no.

Men selv om sykehuset oppgraderer flere hundre klienter i uken, vil ikke hele maskinparken få være med på moroa.

– Dessverre er det sånn at det finnes noen klienter hos oss som vil kjøre XP så lenge de lever.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.