En føderal jury i Tyler, Texas, har i en dømt Apple til å betale 532,9 millioner dollar, mer enn fire milliarder norske kroner, i erstatning til det britiske selskapet Smartflash. Bakgrunnen er at Apple i iTunes, og uten tillatelse, skal ha brukt teknologier beskrevet i tre patenter som eies av Smartflash. Dette skriver Bloomberg.
Ikke trodd
Mens Smartflash opprinnelig krevde 852 millioner dollar i erstatning, mente Apple at patentene maksimalt var verdt 4,5 millioner dollar. Apple skal dessuten ha argumentert med at selskapet ikke brukte de patenterte oppfinnelsene, og dessuten at patentene er ugyldige. Selskapet fikk likevel ikke medhold av juryen.
Patentene skal ære relatert til digital rettighetsstyring, datalagring og tilgangskontroll gjennom betalingssystemer.
– Smartflash lager ingen produkter, har ingen ansatte, skaper ingen arbeidsplasser, har ingen amerikansk tilstedeværende og utnytter patentsystemet vårt for å få royalties for en teknologi Apple har oppfunnet, sier Kristin Huguet, en talskvinne for Apple til Bloomberg.
Anker
– Vi nekter å betale dette selskapet for ideer våre ansatte har brukt år på å innovere, og dessverre står vi uten annet valg enn å ta denne kampen oppover i rettssystemet.
Smartflash på sin side hevder at Apple har krenket patentene med viten og vilje, delvis på grunn av at en person som Smartflash demonstrerte teknologien for rundt år 2000, senere fikk en direktørstilling i Apple.
Med erstatningsbeløpet som Smartflash krevde, tok selskapet utgangspunkt i at det har rett til en viss prosentandel av salget av Apples enheter, inkludert Mac.
En av advokatene til Apple, Eric Albritton, sa til juryen at det ikke er noen grunn for Apple å betale royalties for prisen på én telefon når striden dreier seg om én enkelt funksjon.
Ingen mening
– Det gir overhodet ikke mening av én person ville kjøpe en iPhone uten å ringe med den. Folk kjøper ikke mobiltelefoner kun for å kunne bruke apper, sa Albritton ifølge Bloomberg.
Valget av domstolen i Tyler, som tilhører United States District Court Eastern District of Texas, er ikke tilfeldig. Domstolene i dette distriktet er nærmest beryktet for å gi medhold til patenteiere, også rene patenttroll.
Flere saksøkt
Apple er ikke det eneste selskapet Smartflash har saksøkt for patentkrenkelser. Det hevder at også Samsung, Google og Amazon krenker dets patenter.
I alle fall Google forsøker å få flyttet rettssaken til California. Google har tidligere lykkes med å få flyttet en patent-rettssak fra Texas til California med den begrunnelse av ingen av partene var hjemmehørende i Texas. Opponenten i denne tidligere saken var kanadiske Rockstar.
Les også: Slipper å slåss mot Rockstar i Texas