PC-produsentenes marginer er såpass lave at mange velger å fylle opp datamaskinen med programvare av ymse kvalitet, med til dels liten eller ingen interesse for sluttbrukeren.
I likhet med avtaler med søkemotorer om å levere forhåndsinstallert støtte for deres tjenester, bokmerker til ulike kilder og nettleserutvidelser som verktøylinjer (toolbars) får produsentene betalt for å legge ved en del programmer attåt.
Bunting av programvare med nye PC-er er mislikt av mange. Erfarne brukere kan selvsagt avinstallere mye av dette, mens en del av de mindre avanserte ikke en gang vet at den nye maskinen kunne vært langt raskere.
- For å tjene noen dollar ekstra ender denne typen kortsiktig tankegang med å ødelegge for hele bransjen.
Det sier Microsofts sjef for planlegging og PC-økosystemet, Michale Angiulo i et intervju med TechRadar.
Han raser mot oppblomstringen av forhåndsintallert såkalt «crapware» (møkkaprogrammer) på PCer, selv om han erkjenner at problemet er mindre nå enn tidligere, da han opplevde eksempler med PC-produsenter som solgte maskiner med to konkurrerende antivirusløsninger som oppfattet hverandre som virus.
Angiulo innrømmer at han selv har opplevd å få en bærbar PC dynget ned med unødvendig programvare. Mer spesifikt fikk han en maskin med SSD-enhet, ferdig installert med et program som defragmenterte disken ved faste intervaller.
- Ikke bare bør man unngå å defragmentere SSD fordi det reduserer enhetens levetid. Programmet stjal av CPU-kraften min, sier en tydelig fortvilet Microsoft-sjef til TechRadar. Han nekter imidlertid å navngi PC-produsenten for å spare dem for pinlig omtale.
At enkelte PC-er leveres med for mye unødvendig programvare ferdig installert blir godt illustrert gjennom Sonys eget tilbud om en «fresh start»-pakke. Det innebærer at du betaler 50 dollar for å slippe å få med tredjeparts programvare på maskinen.
Gjør det selv
Det finnes imidlertid råd også for dem som allerede har fått en PC med for mye av det gode. Dataredaksjonen i vårt søsternettsted DinSide anbefaler gratisprogrammet «The PC decrapifier» for å fjerne all dritten på nye PC-er.
Og i samme sveiv:
- Derfor fremstår MacOS som bedre enn Windows på dette området. Sammenligningen blir sjelden helt rettferdig, skriver DinSide Data-redaktør Bjørn Eirik Loftås i sin kommentar om fenomenet.