(OPPDATERT med kommentarer fra advokat.)
En liten reketråler hektet seg i 2012 fast i en fiberoptisk sjøkabel ved Sjona i strekket mellom Nesna og Mo i Rana i Nordland.
Etter fem timer valgte mannskapet på to å skjære over fiberkabelen med jernsag. De mente at dette var en nødhandling, men ble ikke trodd av retten.
- Grovt uaksomt
Enkeltmannsforetaket og dermed innehaveren er nå dømt til å betale 500.000 kroner i erstatning til Kysttele AS, bredbåndsselskapet som eier kabelen.
Det er klart etter at fiskebåteieren i juli i år tapte ankesaken i Hålogaland lagmannrett.
Retten kom enstemmig fram til at hektingen, og skaden som ble utført på sjøkabelen, begge var å regne som grov uaktsomhet.
Erstatningskravet er likevel redusert betydelig fra de 1,3 millioner kroner båteieren ble dømt til å betale etter behandling i Tingretten i fjor høst, viser rettsdokumentene digi.no har lest.
Retten skriver blant annet:
- Reketråleren trålte i et område der det ikke skulle tråles, og har ikke tatt hensyn til kabelen, som er lagt et stykke fra rekefeltet i Sjona i samråd med, og deretter meddelt fiskeriinteressene i området.
- Kabelen er avmerket i sjøkartet, ligger i samsvar med kartet, flatt på myk dynet havbunn og har ikke flyttet på seg. Skipperen kjente kabelens plassering etter selv å ha hektet en gang tidligere.
Får ikke fiber midt i Oslo sentrum: Her klikker det for Telenor-kunden
Ruinert
Også en gang i 2010 opplevde reketråleren å hekte i sjøkabelen i samme trase, men da klarte fiskerne å løsne trålen uten skade.
Reketråleren, som ikke har egen fiskekvote, er overbelånt.
Båteierens manglende økonomiske bæreevne gjør at ansvaret vil bli svært tyngende. I realiteten blir båteieren og samboeren, som er skipper på båten, «satt på bar bakke», kan vi lese i domsslutningen.
digi.no har mandag vært i kontakt med fiskebåteierens advokat, Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag.
Han forteller at de er uenig i ganske mye i denne saken, både premissene som er lagt til grunn, samt at fiskerne skal ha vært uaktsomme når de hektet kabelen.
- Fiskeren mente også at han handlet i nødverge. Det er ikke konkret drøftet i saken. Og mente han hadde rett til å tråle der. Det blir feil at han skal idømmes erstatning når det legges kabler i sjøen, sier Hellesø.
Les også: Mye høyere fart med ny type fiber
Slapp saksutgifter
Advokaten er imidlertid tilfreds over rettens skjønn om klientens økonomi. Det er stor forskjell på de drøyt 2 millioner kroner vedkommende risikerte å bli idømt, og det som ble fasiten etter lagrettens behandling.
- Vi er tilfreds over at lagretten la såpass vekt på økonomi. I tillegg slapp fiskeren å betale saksomkostninger på 700.000 kroner. Selv om vi er uenig i at fisker skulle ilegges erstatningsansvar er vi relativt godt fornøyd med at det ble en såpass lemping av erstatningskravet.
Etter hans syn er sjøkabler et generelt problem for norske fiskere.
- Ja, det er det. Norges Fiskarlag fikk på slutten av 1980-tallet gjennomslag overfor fiskeridepartementet om at det skulle være standardvilkår, om at fiberoptiske kabler i sjøen ikke skal utgjøre hinder for fiskere. Det er et prinsipp. Det gjøres i den forstand at dersom det er fare for hekting, så skal kabelen gjøres overtrålbar, det vil si at den graves ned i sjøbunnen. Alternativt skal kabelen legges slik at den ikke er til hinder for fiske. Her er jo kabelen forutsatt lagt slik at den ikke er til hinder, men denne saken viser at den i praksis utgjør en hindring likevel, sier advokat Hellesø.
Les også: Knuste effektgrensen for optisk fiber