TELEKOM

- Risikerer fengsel hvis du eier mobil i Myanmar

Ukjent for Telenor som bygger mobilnett i landet.

Myndighetene i Myanmar vil ikke at sannheten om hvordan rohingya-minoriteten har det, skal komme ut, mener menneskerettsaktivisten Matthew Smith fra organisasjonen Fortify Rights. Bildet viser båtflyktninger som er innlosjert på en skole i Maungdaw i delstaten Rakhine.
Myndighetene i Myanmar vil ikke at sannheten om hvordan rohingya-minoriteten har det, skal komme ut, mener menneskerettsaktivisten Matthew Smith fra organisasjonen Fortify Rights. Bildet viser båtflyktninger som er innlosjert på en skole i Maungdaw i delstaten Rakhine. Bilde: Soe Zeya Tun / Reuters / NTB scanpix
NTB
27. mai 2015 - 08:11

Folk fra rohingya-minoriteten kan bli fengslet for å ha mobiltelefon i Myanmar, sier menneskerettsaktivisten Matthew Smith. Han ber Telenor ta opp saken med myndighetene.

Folk i Rakhine-delstaten må ha tillatelse fra myndighetene for å kunne skaffe seg en mobiltelefon, forteller Smith, som leder organisasjonen Fortify Rights. Den overvåker overgrep i det tidligere militærdiktaturet.

– Dersom de blir oppdaget med en aktiv telefon uten tillatelse, eller de har en bangladeshisk telefon, kan de bli pågrepet, sier Smith til NTB.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Jeg syns dette er noe Telenor bør ta opp med myndighetene i Myanmar, sier Smith.

Han varsler at han også vil ta opp problemstillingen når han skal møte representanter for Utenriksdepartementet i Oslo fredag.

Les også: Telenor ruller ut lynraskt i Myanmar

Overgrep

Mange rohingyaer lever i underutviklede områder i Malaysia og mangler tilgang til de mest grunnleggende tjenester.

Smith og flere andre aktivister mener minoriteten utsettes for overgrep så omfattende at det kan være tale om forbrytelser mot menneskeheten.  Han tror myndighetene frykter at flere skal få vite sannheten dersom mobiltelefoner ble vanlig.

– Myndighetene vil ikke at noen skal få vite hva som skjer, mener han.

Les også: Mozilla gir opp drøm om billigtelefoner

– Tilbud til alle

Telenor, som er i ferd med å bygge ut mobiltelefonnettet i landet, sier at de ikke kjenner til lover som forbyr noen å ha mobiltelefon.

– Vi har en forpliktelse til å tilby mobiltjenester til alle og dekke alle områder av landet, sier pressetalsmann Glenn Mandelid.

Han medgir at krav om gyldige identitetspapirer kan by på problemer for folk som vil opprette mobilabonnement, men sier selskapet har en pragmatisk tilnærming og aksepterer alle former for ID-kort.

For mange rohingyaer byr det imidlertid på store problemer. Myndighetene anerkjenner nemlig ikke minoriteten som hjemmeværende i landet og har gjort dem statsløse. Dermed er det også vanskelig å skaffe seg identitetspapirer.

Les gjerne: Slik skal Telenor lykkes i landet

Telenor bygger ut i Rakhine

Mandelid opplyser at de er i ferd med å bygge ut mobilnettet i delstaten Rakhine, der de fleste rohingyaene bor. I første rekke er det tett befolkede steder som vil nyte godt av mobilnettet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Telenors pressetalsmann vil ikke foregripe en eventuell konflikt med myndighetene om mobiltilgang i områder bebodd av rohingyaer.

– Vi vil ikke spekulere om dette, sier Mandelid. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.