Endre Angelvik sørger for at kollektivreisende i Oslo kommer seg frem i rushtiden i form av sin rolle som IT-sjef i Ruter.
I ferien farter 48-åringen selv rundt i Norge, og elsker alt landet har å tilby av spektakulære naturopplevelser.
Angelvik mener det er viktig at Norge fortsetter å satse på forskning innen IT-feltet slik at fagfeltet blir en naturlig del av kjernekompetansen i norske virksomheter.
Hvor er du nå?
Nå er jeg på ferie i Arendal.
Hva er planene for sommeren?
I år har vi fartet litt rundt i Norge. Startet med noen fine dager i Oslo, videre til Trondheim, så noen fantastiske dager på Senja, deretter et lite stopp på Vinstra, før vi nå skal nyte resten av ferien her på Sørlandet. Det har gitt rom for både spektakulære naturopplevelser og mange gode stunder sammen med både venner og familie.
Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?
I år ble det både PC, iPad og iPhone.
Hvilke apper klarer du deg ikke uten?
Epost, nettleser, RuterReise og RuterBillett, Flipboard, TED, Yr, Evernote, Kindle og Audible og Linkedin. OSMTrack. I ferien benytter jeg gjerne anledningen til å bidra litt til OpenStreetMap sine data også, så da er OSMTrack veldig nyttig. I år har jeg også tatt i bruk GoMap! for å legge inn oppdateringer.
Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?
Tror nok jeg ville valgt det samme fagområdet, men gjerne med en spesialisering inn mot kunstig intelligens. Det skjer allerede veldig mye spennende på det området, og jeg tror vi har enda mer i vente i årene som kommer.
Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?
Sjekker stort sett daglig.
Hva skal du lese i sommer?
Har som vanlig med litt krim, i år er det “Den grenseløse” av Jussi Adler-Olsen og “Bare et barn” av Hanne Kristin Rohde, supplert av litt forskjellige fagartikler som har blitt liggende. Setter også pris på å koble av med litt tegneserier som Lunch og Pondus når anledningen byr seg.
Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?
Gjerne en kombinasjon med et par fysiske bøker og resten på nettbrettet.
Hva er et perfekt sommerminne for deg?
Hyggelig selskap, litt god mat og god drikke, å dele gode opplevelser med mine nærmeste.
Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?
Det mest spennende er hva som skjer hos kundene til IKT-bransjen. Jeg tror mange flere bransjer og virksomheter burde se på seg selv som leverandører av informasjonstjenester med mulighet for fysiske produkter knyttet til tjenestene, og ikke omvendt. Det gir et sterkere fokus på kundenes behov gjennom en komplett kundereise, fra behov oppstår, gjennom kjøp, bruk, nytt kjøp og til behovet ikke finnes lengre. For å få det til må IT være en del av kjernevirksomheten i organisasjonen, ikke noe man gjør i tillegg. For IKT-bransjen burde det skape mer krevende og spennende kunder. For å bruke oss selv som eksempel, Ruter skal gjøre det enkelt for kundene våre og gi dem flere valgmuligheter. Da må vi lytte til dem, følge godt med på hva som skjer rundt oss, og jobbe målrettet med innovasjon.
Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?
Vi må fortsette å satse sterkt på både forskning og utdanning. Sterke kompetansemiljøer genererer både ny kunnskap, arbeidsplasser og driver innovasjon og utvikling fremover. Det er også nødvendig for å lykkes med samspillet med andre fagfelt, slik at IT blir en naturlig del av kjernekompetansen i en virksomhet.
Vi bør satse enda mer på å legge til rette for at det offentlige, i samarbeid med næringslivet, kan skape bærekraftig vekst og arbeidsplasser i Norge.
Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?
Det er kanskje ikke et IT-selskap som er størst på IT om fem år? Når store selskap som GE satser hardt på å bli “a top 10 software company”, så er det et veldig tydelig signal om at IT blir en integrert del av produktene og tjenestene de leverer. Store IT-selskap som Google utvikler også teknologi som sikter på fysiske produkter og tjenester, for eksempel Google sin førerløse bil. Det blir spennende å følge utviklingen videre.
Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?
Jeg ser ikke at det er noen motsetning mellom disse tingene, jeg tror vi har store muligheter i alle disse rollene. Vi må våge å satse videre, tåle at vi ikke alltid lykkes med alt (det tok noen år før oppdrettsnæringen er der den er i dag) og evne å hele tiden utvikle oss videre så vi ikke stagnerer. Norge har mange næringer som har vist stor omstillingsevne over tid, som vi kan lære av (shipping, verft, havbruk og finans for å nevne noen). Og vi har stort potensiale innen områder som ren energi, helse og velferd og smarte byer.
Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?
Det er jobben med å levere mobilitetsløsninger som både kan være med å skape et Bilfritt byliv i Oslo, bidra til å nå nasjonale klimamål og skape en konkurransedyktig og bærekraftig hovedstadsregion i fortsatt vekst.
Hva ønsker du å bli husket som?
En kar folk likte å jobbe sammen med, som ville noe og brydde seg, både om menneskene og jobben