FORBRUKERTEKNOLOGI

Så ranerne får ikke en «murstein»?

Stjålne mobiltelefoner fungerer knirkefritt i en del land.

Sperren som skal hindre bruk av stjålne mobiltelefoner fungerer dessverre ikke overalt. Likevel bør du definitivt sørge for anmelde tyveri og sørge for at mobilen blir svartelistet.
Sperren som skal hindre bruk av stjålne mobiltelefoner fungerer dessverre ikke overalt. Likevel bør du definitivt sørge for anmelde tyveri og sørge for at mobilen blir svartelistet. Bilde: Chuck Todd/MCT Graphics via Getty Images/All Over Press
3. des. 2013 - 12:39

Oslo-politiet har innrømmet at de føler seg maktesløse mot ransbølgen som har preget hovedstaden den siste tiden, der særlig yngre er blitt frastjålet mobiltelefon på åpen gate.

2013 ligger an til å bli et rekordår for mobiltyverier, og oppklaringsprosenten så langt i år er på 1,8 prosent, skrev Dagens Næringsliv nylig.

Kodelås, fjernsletting av innhold og sperring av mobiltelefonen er alle tiltak som kan gjøre utbyttet mindre attraktivt for skurkene, men dessverre er det ikke sikkert at det hjelper.

Det er likevel all grunn til å ta noen forholdsregler, slik at tyven forhåpentligvis ikke lett kan gå rundt og kose seg med din kostbare enhet.

Den første klare oppfordringen er å aktivere skjermlås med pinkode eller passord. Dette fungerer i mange tilfeller som et førsteforsvar mot misbruk ved tyveri eller tap av mobilen.

Når uhellet først er ute er det greit å være bevisst på at det finnes mulighet for å fjernslette innholdet på mobilen, slik at ingen uvedkommende får tilgang til det, forklarer informasjonssjef Per A. Meling i Telenor når digi.no spør hvilke råd de har til kundene.

Men ikke la deg lure. Fjernsletting kan også være en falsk trygghet. Det er forholdsvis enkelt å hindre all radioaksess med en enkel metallpose eller noen lag aluminiumsfolie, noe tyven kan være klar over.

Backup

– Med dagens backup-løsninger, sånn som Apples iCloud, så har man en komplett skyggekopi av alt innhold som man kan gjenopprette på en ny mobil. Denne funksjonaliteten finnes på stadig flere Android- og Windows Phone 8-mobiler. Samsung spesielt har en lignende backup-løsning, påpeker Meling.

Du bør også ta deg bryderiet med å sperre den stjålne mobiltelefonen og anmelde forholdet. Skjema for dette finnes hos politiet, og det er kun der man kan bestille slik sperring.

Er du smart noterer du ned telefonens unike IMEI-nummer allerede nå. På de fleste modeller vil du få opp den 15-sifrede koden ved å taste inn *#06# og trykke ring.

Hvis du senere vil sperre mobilen må denne koden oppgis til politiet. De sørger da for at mobiltelefonen blir oppført i det såkalte EIR-registeret (Equipment Identity Register).

– Da skal mobilen være ubrukelig i mange av verdens land, og stort sett hele Europa, sier Telenors informasjonssjef.

Fungerer knirkefritt i noen land

I en ideell verden ville din sperrede mobiltelefon nå vært en ubrukelig «murstein». I landene som deltar blir mobilen svartelistet, og kan heller ikke benyttes med andre SIM-kort. Men EIR-registeret er ikke i bruk overalt.

– Da dette registeret er frivillig å være med på og har en kostnad å delta i, er det dessverre en del øst-europeiske land som står utenfor, i likhet med en del asiatiske og afrikanske land. Således kan en sperret mobil sendes til disse landene og fungere knirkefritt, sier Meling.

Dette enkle faktum er trolig en viktig medvirkende årsak til at ran av mobiltelefoner er et utbredt problem. Selv om noe tyvegods omsettes i Norge, er det klart at en del mobiler blir solgt til utlandet.

Juks med IMEI?

Lenge før smarttelefonenes inntog, fantes det programvare som lot tyver og helere manipulere og endre mobilens unike IMEI-kode.

– I hvilken grad er dere kjent med om det finnes programvare som kan manipulere/endre IMEI-koden også på moderne smarttelefoner?

– Det er ukjent for oss og alle våre referansepersoner på området at det er noe stort problem med software som kan endre IMEI. Vi tør nesten gå så langt som å si at det ikke finnes, men vil reservere oss til at det i så fall finnes i veldig begrenset utbredelse, sier Per A. Meling.

«Epleslang»

Apples iPhone er spesielt ettertraktet blant ranerne. Det har politiet tidligere bekreftet overfor VG Nett. Fenomenet er av den grunn blitt kjent som «epleslang».

Både norsk og amerikansk politi har anbefalt iPhone-eiere til å oppgradere til nyeste iOS 7, da denne utgaven av operativsystemet har en innebygget tyverisikring som skal være ekstra virkningsfull.

Telenor kommer uoppfordret med det samme rådet.

– iOS 7 kan installeres på alle iPhone tilbake til versjon 4. Denne versjonen av iOS har en innebygget funksjon som skal forhindre uvedkommende å ta i bruk mobilen hvis man har aktivert en 4 -sifret mobilkode som låser skjermen. Selv serviceverkstedene våre er forhindret fra å gjøre inngrep på telefonen hvis denne låsen er aktivert. Derfor er det et godt «føre var» tips til alle at de aktiverer denne sperren. Dette kommer i tillegg til muligheten for å lokalisere og fjernslette mobilen fra www.icloud.com, sier informasjonssjef Meling.

For andre plattformer gir han følgende råd:

– Samsung har en funksjonalitet som gjør at du får varsel på SMS eller e-post hvis telefonen du har aktivert tjenesten på, får innsatt et nytt SIM kort. Utover dette kan man lokalisere og fjernslette mobilen via Samsungs egen løsning eller via Googles generelle Android løsning. Sistnevnte vil selvfølgelig også fungere for nyere Android generelt, sånn som Sony og HTC.

Politiet har ved flere anledninger pågrepet tyver som en direkte konsekvens av at eieren har aktivert en GPS-basert lokaliseringstjeneste à la «finn mobilen», som finnes i ulike varianter både til Android, Windows Phone og iOS.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.