JUSS OG SAMFUNN

Safe Harbour erstattes av Privacy Shield

EU og USA har likevel kommet til enighet.

EU og USA har blitt enige om en ny avtale om utveksling av persondata over Atlanterhavet.
EU og USA har blitt enige om en ny avtale om utveksling av persondata over Atlanterhavet. Bilde: Colourbox/Sergey Nivens, montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. feb. 2016 - 09:42

EU og USA kunngjorde i går kveld at de har kommet til enighet om en transatlantisk, politisk avtale for utveksling av data. Kunngjøringen har kommet litt overraskende, siden det tidligere i uken ble gitt inntrykk av at avstanden mellom partene fortsatt var stor.

Privacy Shield

Den nye avtalen, som kalles for EU-US Privacy Shield, erstatter Safe Harbour-avtalen som ble erklært ulovlig av EU-domstolen i fjor høst. Det har vært viktig å få på plass en ny avtale raskt, siden mange virksomheter på begge sider av Atlanteren er avhengige av slik datautveksling.

Ifølge EU-kommisjonen vil den nye ordningen sikre at amerikanske bedrifter i sterkere grad forpliktes til å beskytte personopplysningene til europeere.

Avtalen skal også innebærer også at det amerikanske handelsdepartementet og Federal Trade Commission (FTC) i større grad skal overvåke og håndheving ordningen. Dette inkluderer samarbeid med europeiske personvernmyndigheter.

Amerikanske myndigheters tilgang til personopplysningene vil med den nye ordningen og ifølge amerikansk lov være underlagt klare betingelser, begrensninger og tilsyn, noe som skal forhindre generell tilgang.

Første gang

Europeere vil ha muligheten til å rette alle henvendelser og klager innen denne konteksten til dedikert ombudsperson.

– Nye EU-US Privacy Shield vil beskytte de fundamentale rettighetene til europeere når deres personopplysninger overføres til amerikanske selskaper, lover Vĕra Jourová, kommissær med ansvar for justis-, forbruker- og likestillingsspørsmål, i en pressemelding.

– For første gang noensinne har USA har EU bindende forsikringer om at myndighetene tilgang, relatert til nasjonale sikkerhetshensikter, vil bli underlagt klare begrensninger, sikringstiltak og kontrollmekanismer. Det er også første gang at EU-borgere vil få nytte av rettshjelpsordninger på dette området.

– I konteksten av forhandlingene om denne avtalen, har USA forsikret at det ikke vil utføre massiv eller vilkårlig overvåkning av europeere. Vi har etablert en årlig, felles gjennomgang for nøye å kunne overvåke gjennomføringen av disse forpliktelsene, avslutter Jourová.

Viktig for bedrifter

Andrus Ansip, kommissær for det indre, digitale markedet i EU, sier i en pressemelding at avtalen også er viktig for europeiske virksomheter.

– Virksomhetene våre, spesielt de minste, får den juridiske tryggheten de tenger for å utvikle sine aktiviteter på tvers av Atlanteren. Vi har en plikt om å kontrollere, og vi vil nøye overvåke den nye ordningen for å sikre at den fortsetter å levere, sier Ansip.

Den amerikanske handelsministeren, Penny Pritzker, kommenterer avtalen i videoen nedenfor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Den politiske avtalen ble i går godkjent av kommissærkollegiet i EU. Kollegiet har gitt Ansip og Jourová mandat til å bruke de neste ukene på å utforme det som omtales som en «adequacy decision», som deretter kan tas i bruk av kollegiet etter at det blant annet har hentet inn råd fra de europeiske datatilsynene som er medlemmer av Article 29 Working Party, som konsultert en komité med representanter fra medlemsstatene.

I mellomtiden skal USA gjøre de nødvendige forberedelsene for både rammeverket, kontrollmekanismene og den nye ombudspersonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.