Det har lenge blitt omtalt at Apples stiller ganske strenge krav til mobiloperatører som selger iPhone, men nå skal en rekke av disse kravene ha blitt omtalt i forbindelse med at Apple skal ha blitt saksøkt av franske konkurransemyndigheter, DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes), som er underlagt det franske finansdepartementet. Dette skriver 9to5Mac, som siterer franske BFM Business.
Søksmålet skal behandles av domstolen Tribunal de commerce de Paris.
DGCCRF mener at betingelsene er ulovlige og krever at Apple betaler 48,5 millioner euro. Av dette utgjør 8 millioner euro bøter, mens resten er erstatning til mobiloperatørene SFR, Orange, Bouygues Telecom og Free.
Betingelsene
Det kreves også at Apple fjerner ti klausuler fra kontraktbetingelsene, hvorav mange er ganske oppsiktsvekkende (med forbehold om at de er korrekt oversatt).
- Operatører må bestille et minimum antall enheter i løpet av tre år.
- Operatører kan ikke etablere sin egen prispolitikk for telefonkontrakter.
- Operatører må bidra til et reklamefond som administreres av Apple.
- Operatører er pålagt å bruke et minimumsbeløp på å fremheve iPhone i operatørens butikker.
- Apple kan fritt bruke varemerker som eies av operatører, men styrer selv strengt hvilke muligheter operatørene har til å bruke Apple-varemerket.
- Operatører pålegges strenge betingelser ved bestillinger, men Apple forplikter seg ikke til å respektere de samme bestillingene og leveransene.
- Operatører må bidra til reparasjonskostnadene for iPhone.
- Apple kan annullere kontrakter med operatører uten forvarsel.
- Apple kan fritt bruke operatørens patenter.
- Apple får betingelser som er minst like gode – eller enda bedre – som andre konkurrenter når det gjelder priser uten kontrakt, tjenestekvalitet, provisjon til selgere, lånekostnader for erstatningsenheter og begrensninger i tjenester som tilbys kunder.
Ifølge BFM Business er alle disse betingelsene konfidensielle, noe som betyr at operatørene ikke har lov til å omtale dem. Nyhetstjenesten skriver videre at det er uklart om den franske domstolen har jurisdiksjon i denne saken, fordi det i kontraktene er oppgitt at enhver disputt skal behandles av domstoler i London.