UTVIKLING

Samlet inn penger til ny Chrome-funksjon

Tas i bruk i neste utgave av nettleseren.

Med det nye picture-elementet som snart støttes av flere nettlesere, blir det enklere for utviklere av webapplikasjoner å velge at ulike bilder skal brukes på ulike typer enheter.
Med det nye picture-elementet som snart støttes av flere nettlesere, blir det enklere for utviklere av webapplikasjoner å velge at ulike bilder skal brukes på ulike typer enheter. Bilde: Responsive Images Community Group
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
29. aug. 2014 - 10:40

Google kom i går med en del detaljer om hva den neste, stabile utgaven av Chrome skal inkludere av nyheter. Kort fortalt skal Chrome 38, som nå finnes i en betaversjon, inkludere ny funksjonalitet for både brukere og webutviklere.

Blant nyhetene er støtte for det nye bilde-elementet picture, som skal gjøre enklere å vise bilder tilpasset egenskapene til den enkelte brukerenheten, for eksempel skjermoppløsningen, størrelsen og orienteringen til selve enheten. «Responsive design» er det sentrale stikkordet.

Digi.no omtalte dette elementet første gang i 2012, så det er ikke akkurat noe helt nytt. Det er fortsatt ikke en del av noen W3C-spesifikasjon, men utvikles av Responsive Images Community Group i W3C. Ansatte i både Google, Mozilla og Opera har bidratt til spesifikasjonen. Firefox 33 for developers har eksperimentell støtte for spesifikasjonen.

Det som er litt spesielt med implementeringen i Chrome 38, er at den er laget av en freelance-utvikler som har samlet inn penger til nettopp denne jobben via «crowdfunding»-tjenesten Indiegogo. Yoav Weiss, som utvikleren heter, er nok mer enn gjennomsnittlig opptatt av picture-elementet, siden han også er blant forfatterne av spesifikasjonen. Men for å få fortgang på implementeringen av picture-elementet i Blink-motoren, som brukes av både Chrome og Opera, så har han valgt å ta på seg jobben selv, dersom noen var villige til å betale for tidsbruken. Målet for innsamlingen var 10 000 dollar, men da kampanjen ble avsluttet den 30. april i år var det kommet inn mer enn 15 000 dollar.

Andre nyheter

Blant de andre nyhetene betautgaven av Chrome 38 bringer, er 64-bits-støtte for OS X. I likhet med 64-bits-utgaven av Chrome for Windows, som ble offisielt utgitt tidligere denne uken, skal 64-bits-utgaven for OS X bidra til bedre sikkerhet og ytelse. Det opplyses også at minnebruken vil gå ned i de tilfellene hvor Chrome i dag er den eneste 32-bits-applikasjonen som kjøres. Men det vil også være slik at 64-bitsutgaven av Chrome ikke støtter plugins basert på 32-bits-utgaven av NPAPI-grensesnittet. NPAPI-støtten skal fjernes helt fra Chrome innen utgangen av året, men inntil videre støtter 64-bits-utgaven av Chrome plugins med 64-bits NPAPI-grensesnitt.

Flere brukere

Chrome har allerede støtte for flere brukerprofiler. Opprettelsen og administrasjonen av disse kan gjøres under innstillingene (chrome://settings/). Dersom nettleseren vet om mer enn én bruker, vises et ikon øverst i venstre hjørne som gir tilgang til en meny for veksling mellom brukere. Med den nye betautgaven gjøres denne funksjonaliteten mer åpenbar gjennom en «You»-meny som er tilgjengelig øverst i selve brukergrensesnittet. Der kan man velge mellom ulike brukere, å «gå inkognito» eller å velge en gjestemodus dersom man lar noen bruke nettleseren bare en kort stund.

Fra «You»-menyen i Chrome 38 kan man blant annet velge mellom flere brukere av Chrome. <i>Bilde: Google</i>
Fra «You»-menyen i Chrome 38 kan man blant annet velge mellom flere brukere av Chrome. Bilde: Google

Mer for utviklere

Støtte for picture-elementet er ikke det eneste betautgaven av Chrome 38 har å by på for webutviklere. Det loves blant annet støtte for mer funksjonalitet hentet fra utkastet til ECMAScript 6-spesifikasjonen. Dette inkluderer datastrukturer som maps og sets, i tillegg til iterators, symbols og flere nye matematikkfunksjoner.

I betautgaven for Android, iOS og Chrome OS er støtten for Network Information (NetInfo) API-et aktivert. Dette gir webapplikasjoner tilgang til å hva slags type nettverk enheten bruker. Dette gjør at for eksempel tunge nedlastninger eller synkronisering kan vente så lenge enheten bruker mobildata i stedet for en WLAN-forbindelse.

Chrone 38 beta har også støtte for Screen Orientation API lar webapplikasjoner registrere om enheten er i portrett- eller landskapsmodus. Dessuten kan dette programmeringsgrensesnittet brukes til å låse skjermorienteringen så lenge den aktuelle webappen brukes.

Nytt er også støtte for CSS-verdien image-rendering: pixelated, Encoding API for koding og dekoding av data fra binære strømmer, samt File Interface for opprettelse av og samhandling med filobjekter.

Chrome 38 skal etter planen komme i en stabil utgave om knapt seks uker, men er ikke alltid slik at all funksjonaliteten som er tilgjengelig i betautgaven også kommer i den stabile utgaven med samme versjonsnummer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.