BEDRIFTSTEKNOLOGI

Schmidt: Stor fremgang for kunstig intelligens

– Vi står foran en ny æra.

Kunstig intelligens vil bli stadig viktigere i hverdagen, mener Eric Schmidt.
Kunstig intelligens vil bli stadig viktigere i hverdagen, mener Eric Schmidt. Bilde: REX/AGF s.r.l./All Over Press
15. sep. 2015 - 12:46

Den anerkjente Google/Alphabet-styreformannen Eric Schmidt fikk nylig et innlegg publisert hos britiske BBC, der han blant annet snakket om fremgangen innenfor kunstig intelligens.

Og fremgangen er formidabel, mener Schmidt.

Over de siste årene har det skjedd flere gjennombrudd innenfor kunstig intelligens, blant disse er forskningen til Geoff Hinton som er relatert til talegjenkjenning. Hinton kom med flere av sine konsepter allerede på 80-tallet, skriver Schmidt, men maskinvaren på den tiden var ikke bra nok til å gjennomføre dem. I 2009 stod teamet til Hinton foran det nødvendige gjennombruddet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Google adopterte disse metodene, og ansatte senere teamet til Hinton. Takket være hans forskning ble feilmarginen til Googles talegjenkjenning redusert med 25 prosent, noe som tilsvarte ti år med forskning.

Les også: Slik skal de få kontroll på kunstig intelligens

Det som fokuserte forskning innenfor AI var brukernes stadig større bevissthet om mulighetene det bringer og større krav til hva nettbaserte tjenester kan gjøre for dem. Det at brukerne nå etterspør tjenester som kan svare på alle mulige spørsmål på forskjellige språk, gjør at forskningen innenfor feltet også har begynt å stille seg selv krav.

Den virkelige verden setter store utfordringer til maskinlæring, og det er først når teoriene møter det praktiske at man får ordentlig fremgang, mener Schmidt.

AI er demokratisk

Det er kanskje ikke så overraskende at Schmidt viser til Googles produkter som eksempler på hvordan AI kan gjøre dem bedre. Google Photos, for eksempel, som klarer å skjønne motivet i et bilde og sortere bildene deretter.

Han retter også et spark i retning Apple Music, som har fokusert på å bruke ekte mennesker til å sette opp spillelister og forslag. Det er elitistisk, mener Schmidt, et bedre system er et som kan lære fra den virkelige verden, spå hva brukere vil høre på neste, og kanskje være behjelpelig med å finne den neste stjernen. Det er også en mye mer demokratisk prosess som bygger på musikksmaken til alle sine brukere, ikke preferansene til noen utvalgte.

Les også: Vær varsom med kunstig intelligens

Schmidt avslutter med å trekke enda flere referanser til det virkelige liv og hvordan kunstig intelligens faktisk kan hjelpe de fleste av oss, enten det er snakk om å foreslå feriereiser basert på budsjett og tid, rydde opp i hverdagen via smarte filtre for epost og sosiale medier, eller hjelpe forskere med å tolke overveldende mengder data.

Man kan spørre seg hvorvidt det er nødvendig å angripe akkurat Apples menneskestyrte musikkforslag, men i det store bildet er det ingen tvil om at Google ser på kunstig intelligens, maskinlæring og dataanalyser som fremtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.