Se hvor mye Google samler inn om deg

Det er sikkert på tide å ta en kontroll.

Googles nye Min Aktitivet-side viser data som selskapet har samlet inn om brukeren, sortert etter dato og tjenester. .
Googles nye Min Aktitivet-side viser data som selskapet har samlet inn om brukeren, sortert etter dato og tjenester. . Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
30. juni 2016 - 15:15

Det at Google samler inn mye data om selskapets brukere, er ingen nyhet. Det er det heller ikke at brukerne lenge både har kunnet se og slette det aller meste av informasjonen. Men til nå har ikke alt vært samlet på samme sted. 

Denne uken åpnet Google en ny tjeneste som heter My Activity, eller Min aktivitet på norsk. Dette er en relativt finkornet oversikt over det meste av det Google registrerer om det en innlogget bruker foretar seg på og i Googles egne nettsteder og apper.

Bruken av tredjepartsapper på Android registreres også til en viss grad, dersom brukeren har akseptert at nett- og appaktiviteten blir lagret. 

Virkelig store mengder

Trolig vil mange få seg en overraskelse over hvor mye informasjon dette egentlig utgjør. I alle fall dersom de bruker Google ganske aktivt.

Alle søk på Google, alle søketreff man besøker, hvilken Android-apper som åpnes og når, YouTube-videoer man ser på, hva man har handlet i Google Play, når mobilen sist oppgi sin tilstand til Google, eller hvilke kort som er levert i Google Now, for å nevne et utvalg. 

Det er altså ikke noe nytt ved dette, bortsett fra at Google nå tilbyr en bedre oversikt over det hele og dermed også gir brukerne bedre mulighet til gjøre noe med det hele. 

Man kan nemlig slette informasjon på en rekke ulike nivåer, fra en enkelthendelse til en hel dag, eventuelt bare for visse tjenester eller alt sammen. 

Ta kontroll

Man kan også, via siden for Aktivitetslagring, deaktivere mye av dette. Det er mulig å skru av loggingen for den nevnte nett- og appaktiviteten, posisjonsloggen til Google Maps, informasjon om mobile enheter, tale- og lydaktivitet, samt loggene for søk og avspilling på YouTube. 

Spørsmålet er så om man bør gjøre dette. Google bruker informasjonen til å presentere mer relevante annonser for brukerne, men også for å tilby brukerne mer brukertilpassede tjenester. 

For brukere som mener de ikke har noen nytte av brukertilpasningen, er jo svaret enkelt. Skru av alt som er. Andre brukere bør ta en mer nøye vurdering, kanskje spesielt om posisjonsloggen er noe man faktisk ønsker at skal holdes ved like. 

Annonsepreferanser

I tilknytning til at Min aktivitet ble avduket, kom Google også med fornyet utgave av Annonseinnstillingene. Til tross for datainnsamlingen opplever mange at Google-annonsene som vises er lite relevante. I annonseinnstillingene kan man til en viss grad påvirke hva slags annonser man skal bli vist ved å velge blant en rekke emner, for eksempel countrymusikk eller hårpleie. Man kan også opprette egne emner. 

Fra den samme siden er det også mulig for brukerne å be Google vise annonser helt uavhengig av hvilken informasjon som selskapet har lagret i tilknytning til brukerkontoen. Men grov informasjon om den nåværende posisjonen vil fortsatt bli brukt, opplyser Google.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.