Internett begynner å bli fullt – og da snakker vi ikke om IPv4-adresser som det snart er tomt for, men den fysiske infrastrukturen som hele nettet kjører på.
Fysiske begrensninger
De fiberoptiske kablene som overfører data på internett er nemlig i ferd med å nå sine fysiske begrensninger, forteller forskere til New Scientist.
Det er særlig to faktorer ved kabel som setter grensene for hvor mye data som kan overføres. Det ene er kanalens båndbredde, altså antallet frekvenser som den kan overføre. Det andre er signal-til-støy-forholdet (SNR – Signal-to-Noise Ration).
Man kan øke informasjonskapasiteten til kablene ved å øke lysstyrken, noe som igjen forsterker signalet.
Men dersom lyset forsterkes over en viss grense, blir fiberen mettet og signalet blir degradert.
Les også: Norsk selskap finner gull i optiske kabler
Fem år
Kapasiteten er altså ikke uendelig, og vi ser allerede begrensningene, ifølge forskerne.
Ifølge René-Jean Essiambre i Alcatel Lucent er taket på omtrent 100 terabit per sekund (250 blu ray-disker per sekund altså), og dette taket kan bli nådd i løpet av fem år.
Det er ikke entydig oppgitt i New Scientist-artikkelen hva denne maksimumsverdien egentlig utgjør, men trolig er det snakk om per kanal.
For man har for lengst skapt fiberforbindelser med langt høyere kapasitet enn 100 terabit per sekund, inkludert i alle fall én med en kapasitet på 26 terabit per sekund per kanal.
Les også: Apple kjøper supernøyaktig GPS-teknologi
Potensielle løsninger
En gruppe forskere møttes tidligere denne måneden i London for å diskutere problemet.
Flere løsninger ble foreslått, inkludert en teknikk som kompenserer for forstyrrelser ved å kalkulere hvordan de forekommer, slik at mottakeren kan rense signalet når det kommer frem.
Det forskes også på fiberkabler med flere kjerner, som da altså ville håndtert mye mer data. Disse er imidlertid vanskelige å produsere da kjernene er ekstremt små og må ivareta utformingen sin over hele lengden på kabelen, gjerne mange kilometer om gangen.
Utfordringen er altså å få slike forbedringer i praksis, men forskerne er optimistiske. Andrew Lord, sjefforsker hos teleselskapet BT, har stor tro på oppfinnsomheten til de involverte, og mener at bransjen har ingenting å frykte, ifølge New Sciencist.
Les også: Nå er fiber blitt miljøvern.