BEDRIFTSTEKNOLOGI

Simulerer krig med Surface

Slik bruker Krigsskolen teknologi for å gjøre undervisning enklere.

13. mars 2015 - 14:51

LINDERUD (digi.no): Forsvaret liker å eksperimentere med ny teknologi, spesielt når det betyr at man helt åpenbart sparer penger.

Dette var grunntanken da Krigsskolen på Linderud i Oslo skulle gjøre det enkelt for kadettene å trene på ledelse og koordinering av stridssituasjoner.

Digi.no besøkte skolen en solrik marsformiddag for å finne ut litt mer om samarbeidet med Microsoft, satsningen på spillbasert undervisning og tankene rundt generell bruk av teknologi.

Vi møtte major Roar Wold som gledelig delte sin innsikt med oss.

I og med at Krigsskolen fokuserer på å utdanne yrkessoffiserer, og retter seg mot ledelse i Hæren og Forsvaret generelt, er lederoppgavene og ansvar noe det øves mye på.

Derfor går kadettene gjennom øvelser som skal la dem finpusse sine lederkunnskaper på slagmarken. Men på virtuelt vis.

Sammenkoblet

Litt av poenget er blant annet at skolen nylig kjøpte en rekke Surface Pro-maskiner fra Microsoft, og jobber med å integrere disse i undervisningsaspektet. Vi spør Roar Wold om hvorfor akkurat Surface Pro, men det viser seg at det ikke er nevneverdig politikk involvert – skolen har fra før en avtale med Microsoft etter Forsvarets rammer, og leverandøren var derfor behjelpelig med å støtte opp med maskinvare og programvare.

Forsvarets systemer er også i hovedsak basert på Windows, og dermed passer Surface glatt inn i dette økosystemet.

Det betyr ikke at skolen ikke har sett på alternative løsninger, både iPad og Android-nettbrett har vært vurdert, men tilsvarende brukerstøtte som Microsoft byr på er ikke å oppdrive der. Dessuten er det snakk om ett ganske låst økosystem, og ett som er litt for åpent, noe som kan også by på sikkerhetsmessige utfordringer. Et Android-nettbrett, for eksempel, hadde ikke fungert med Forsvarets systemer.

– Surface Pro er godt nok til alt det vi har behov for, sier major Wold til digi.no.

Krigsskolen simulasjon
Det meste av ustyret som brukes er vanlig hyllevare. Bilde: Thomas Marynowski
 

Kravene til skolen var en løsning som var trådløs, ugradert og hadde full støtte for Office 365, som også brukes mye. Skolen bruker også Itslearning-plattformen for kurs og undervisning.

Surface-maskinene brukes sammen med et større simulator-konsept, der elevene bruker dataspill-aktige løsninger for å øve seg på ledelse og koordinering.

Vi fikk overvære en slik simulering. Det er ikke mer komplisert enn et stort rom med en rekke kraftige spill-pcer basert på vanlig hyllevare. Disse kjører et program som heter Steel Beasts, som fremstår utvendig som et spill, men som er svært realistisk og har fokus på virkelighetsnære taktikker.

Som et spill

Steel Beasts slår oss ikke som veldig avansert visuelt, grafikken er enkel, men dette er i hovedsak fordi Krigsskolen trenger en simulator som kan vise utrolig store kart på minst 15 ganger 15 kilometer. Da lider naturligvis det øvrige detaljnivået. Skolen har faktisk sett på mer kommersielle spill som Battlefield, men der er kartene for små, opplevelsen for umiddelbar – i det virkelige liv «spawner» ikke soldatene rett inntil fiendtlige styrker.

Det finnes en løsning som konkurrerer med Steel Beasts, nemlig VBS-serien, men Steel Beasts viste seg å være mer relevant for norske forhold. Skolen valgte Steel Beasts på grunn av tilgangen til trening på riktig nivå, på norsk materiell og enkel tilgang til norske kart. Den profesjonelle utgaven av spillet, som selges til militære organisasjoner, har også ekstrafunksjoner som tillater avansert analyse etter at kampen er ferdig, og lar brukerne designe sine egne kart i mye større grad.

Både VBS og Steel Beasts brukes for øvrig i utstrakt grad hos andre lands forsvar.

Totalt sett er dette en ekstremt billig måte å øve på, forteller Wold, da det å reise opp til for eksempel Rena Leir for ekte øvelser er svært dyrt for skolen.

Realismen er samtidig skyhøy – den avanserte Javelin-missilet, som er i bruk i Norge, men som er svindyrt å skyte ut, fremstår som veldig virkelighetstro i «spillet», ifølge Wold.

For den aktuelle simulasjonen ble det designet en scenario rundt Jessheim-traktene, der to fiktive styrker skulle kjempe mot hverandre. Standarden er å ikke kalle styrkene opp etter ekte nasjoner, men for realismens skyld bruker den ene styrken norsk materiell, mens den andre benytter seg av russisk utstyr. Dette henger sammen med den generelle politiske situasjonen i verden. Tidligere var det vanlig for det norske forsvaret å øve på ørkenoperasjoner for eventuelle oppdrag i Afghanistan eller Irak. I det siste er det blitt stadig mer aktuelt å bringe øvelsene nærmere hjemmetraktene...

Når det gjelder i hvert fall det norske utstyret ser vi blant annet de vidt brukte CV90-vognene og Leopard-tanksen.

Krigsskolen simulasjon
Fordelen er at Forsvaret får hyggelige priser via sine rammeavtaler. Bilde: Thomas Marynowski
 

Sparer penger

Krigsskolen har 37 lisenser av Steel Beasts, og har benyttet seg av programmet i en del år. Det i seg selv er ikke nytt. Men nå, med Surface-maskinene, er oppsettet på mange måter mer komplett og mer omfattende.

Brett-pcene brukes som administrator-verktøy, der man får opp en slags «gud»-modus med full oversikt over situasjonen, og full oversikt etter at simulasjonen er ferdig. Sammen med Office-pakken er maskinene også godt egnet til kommunikasjon internt, forteller major Wold. Øvrige løsninger som Lync benyttes også imellom skolens kadetter og lærere.

Poenget er hele tiden tydelig: Det er dyrt å øve ute i felten, og via dagens teknologi kan man oppnå tilsvarende resultatet uten å forlate skolen. Og teknologien trenger ikke å være komplisert heller, det er tross alt snakk om allment tilgjengelig utstyr og programvare.

Utviklingen stopper heller ikke. Vi spør om eventuelle fremtidige løsninger, hva med for eksempel VR, som det er så mye snakk om for tiden?

– Det er absolutt noe vi vurderer, det er en spennende teknologi, sier major Wold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra