BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal lage mesh-nettverk i stratosfæren

Nye detaljer om Googles Project Loon.

Google har utviklet automatiserte løsninger for å sende opp ballonger raskest mulig (bildet viser en Project Loon-ballong i fjor høst)
Google har utviklet automatiserte løsninger for å sende opp ballonger raskest mulig (bildet viser en Project Loon-ballong i fjor høst) Bilde: Google
1. juni 2015 - 12:03

Digi.no har allerede skrevet en del om det ambisiøse internett-prosjektet til Google, Project Loon. Det handler om å bruke høytsvevende ballonger som et nettverk av basestasjoner, som da skal sørge for nettdekning i områder der nettet har tradisjonelt vært lite tilgjengelig. 

Under sin I/O-konferanse forrige uke snakket Google mer (via Bloomberg) om den neste fasen av prosjektet, som igjen skal sørge for bedre stabilitet, hastighet og robusthet.

Les også: En ballong kan gi 4G til hele Østfold.

Det er spesielt to elementer som selskapet har jobbet med i det siste som vil gjøre hele prosessen mer smertefri. 

For det første må selve slippet av ballongene gjøres raskere og mer effektivt. Derfor er det nå blitt delvis automatisert, med innretninger som gjør store deler av jobben.

Automatisert

Det er snakk om tårn som har flere samtidige funksjoner: Store plater blokkerer for vinden, og ballongene klargjøres til utsending mens de holdes stabile i tårnet. Ifølge Google gjør disse enhetene det mulig å sende ballonger hvert kvarter, og kun fire mann trengs tilstede for å gjøre jobben. Prosessen kan utføres i langt kraftigere vinder enn før. Tidligere fikk man bare sendt opp en ballong hvert tredje kvarter. Hastighet er essensiell for Google, da man må sende opp hundrevis av ballonger for å sørge for tilfredsstillende dekning over store områder. 

Den andre nyheten er løsning som lar ballongene sende internett-signaler til hverandre og forsterke dekningen på den måten. Det er viktig, da det opprinnelig var nødvendig for ballongene å hente signalene fra sendere på bakken, noe som innebar at leverandørene måtte bygge en dyr infrastruktur. 

Den nye løsningen gjør at individuelle ballonger kan befinne seg mellom 400 og 800 kilometer fra en bakkestasjon. Det skal ha vært utfordrende å få ballonger til å kommunisere direkte med hverandre i såpass stor høyde og temperaturer på ned til 50 kuldegrader, men Googles ingeniører løste det til slutt.

Så langt var Project Loon kommet i november i fjor.

Resultatet er et mesh-nettverk av ballonger som kan dekke hele vestlige Afrika med bare rundt åtte bakkestasjoner. 

Den neste utfordringen er å sørge for at dekningen holder seg kontinuerlig, noe Google håper å ha på plass innen slutten av året. Det er fortsatt en stund igjen til kommersiell lansering av Project Loon, men det går helt tydelig fremover.

Facebook har også store planer for nett fra droner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra