BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skyarkiv i utlandet er ulovlig

Riksarkivaren går ut med klar melding.

Interessen for å lagre også offentlige arkiver på utenlandske servere er økende. Men dette er ulovlig, presiserer Riksarkivet nå.
Interessen for å lagre også offentlige arkiver på utenlandske servere er økende. Men dette er ulovlig, presiserer Riksarkivet nå.
29. sep. 2014 - 10:36

Arkivloven fra 1992 og tilhørende forskrift er fra en tid da lagring på utenlandske servere ikke var særlig aktuelt.

I tråd med utviklingen har teknologien utfordret norske lover også på dette området. Det er flere som i dag kan tenke seg å lagre offentlige arkiver og saksbehandling på servere i utlandet.

Men det er ulovlig.

Riksarkivaren rykket i en pressemelding mandag morgen ut med en klar presisering av gjeldende regelverk. Tittelen er ikke til å misforstå: Riksarkivaren seier nei til skyarkivering i utlandet.

– Hvorfor går dere ut med denne klargjøringen. Hva er det som har aktualisert denne problemstillingen nå?

– Det har vært en prosess der vi over lengre tid har fått henvendelser og spørsmål om lovligheten av skyarkiv i utlandet. Det er en prosess der vi har forsøkt å avdekke utfordringene som ligger i lovverket og bestemmelsene som vi forvalter, og de problemene som kan tenkes å være med skylagring i utlandet, sier underdirektør Tor Anton Gaarder til digi.no.

Gaarder leder seksjon for elektronisk arkivdanning i Riksarkivet. Ifølge ham er tiden moden for brevet de sendte ut i dag.

– Så har vi mye arbeid som ligger foran oss med å få på plass regelendring, sier han.

Arkivloven og forskriften sorterer under kulturdepartementet. Det har tidligere vært signaler fra politisk ledelse der (da antar vi han sikter til forrige regjering) om en mulig oppmyking av regelverket på dette området, ifølge underdirektøren.

– Det har tidligere vært slike signaler i Kulturdepartementet. Hvordan situasjonen er i dag er mer uklar, sier Gaarder.

digi.no har derfor bedt departementet om en klargjøring. Et svar er ventet i løpet av dagen.

Blant de mange som skal ha kontaktet Riksarkivet og lurt på problemstillingen er to konkrete leverandører av IT-systemer.

– Helt konkret, uten å nevne leverandørnavn, så er det en leverandør som ønsker å starte en skytjeneste for arkiv levert til kommuner, der serverne vil være lokalisert i to andre land i Europa. Vi vet også om en leverandør til, en konkurrent, som også tenker seg det samme. Så er det også kommuner som henvender seg til oss og ønsker å vite om det er lovlig å ta i bruk slike tjenester. Men med det gjeldende regelverket er det ikke lov å ta i bruk tjenester der lagring av arkiv skjer i utlandet, sier Tor Anton Gaarder.

På dette området favner arkivloven svært bredt. Vi presiserer at det er offentlige organer som er regulert av denne loven og Riksarkivet.

Alt som offentlige organer har av innhold som kan ha verdi som dokumentasjon, eller har vært gjenstand for saksbehandling er omfattet. Det gjelder uavhengig av om det er kommet inn eller er sendt ut av organet. Gaarder forteller at arkivloven gjelder mye bredere enn det som bare er journalpliktig.

– Det trenger ikke være sendt ut fra eller kommet inn til organet for å være arkivpliktig. Definisjonen er langt videre enn journalføringsplikten. Alt som er av interne dokumenter vil for eksempel sannsynligvis kunne regnes som arkivpliktig, sier han.

OPPDATERT:

IT-sjefene i Moss og Narvik kommune har nå kommentert Riksarkivets kunngjøring. Se denne artikkelen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra