Utviklere fra Google, Microsoft, Facebook og Twitter har bidratt til å lære barn programmering i form av kurs og verktøy under paraplyen Code.org.
USAs president Barack Obama, Facebook-sjef Mark Zuckerberg og Microsoft-gründer Bill Gates er bare noen av kjendisene som har frontet prosjektet, som også har fått stort gjennomslag i Norge gjennom Lær Kidsa Koding.
Fra før finnes en rekke visuelle programmeringsspråk, med pedagogiske egenskaper som egner seg for barn så unge som fire år. MIT Media Lab har skapt blant annet Scratch, StarLogo og App Inventor. Inspirert av disse har Google laget sitt Blockly-prosjekt, for å nevne noen.
Nå kommer Apple på banen
Apple varslet i går at de ikke vil være noe dårligere. Deres alternativ heter Swift Playgrounds.
Under åpningstalen på utviklerkonferansen WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) hevdet Apple-sjef Tim Cook at den kommende appen vil «revolusjonere» måten vi lærer oss å programmere.
– Vi mener dette er den absolutt beste måten å lære alle å kode på. Det er vårt syn at programmering bør være på timeplanen i alle skoler, sa Cook.
Swift Playgrounds lokker med barnevennlig, interaktiv grafikk og blir en gratis iPad-applikasjon som lanseres til høsten.
Dette blir en læreopplevelse ulikt noe annet, lover selskapet, som tar mål av seg å gi en innføring i selskapets eget programmeringsspråk Swift.
I likhet med Scratch, som benyttes i kodeklubber og klasserom verden over, byr Apples alternativ på oppgaveløsning med visuelle innslag av spill. Det gis en innføring i alt fra kommandoer til funksjoner, løkker, variabler og logiske operasjoner.
Tror Apple har en dobbel agenda
Playgrounds ser ut til å være svært gjennomarbeidet. Etter hvert som man mestrer det grunnleggende er det lagt opp til mer avansert læring. Prosjektene kan også eksporteres og importeres til og fra Apples profesjonelle utviklerverktøy, Xcode.
– Jeg er positiv til alt som gjør det enklere for barn å lære seg programmering. Dette ser veldig lekkert ut, sier Simen Sommerfeldt til digi.no. Han er teknologisjef i Bouvet Øst, samt koordinator for og initiativtaker til Lær Kidsa Koding.
Han tror Apple med dette har en dobbel agenda.
– Det ene er å få Swift-språket deres ut til alle. Cook sa i går at alle barn burde lære seg programmering, men dette adresserer egentlig alle.
Ikke for alle
Sommerfeldt er mer skeptisk til bruk av Apple-verktøyet i undervisningssammenheng og bevegelsens etter hvert snart 100 lokale kodeklubber rundt i landet.
– Dette er jo en lukket plattform. Det ekskluderer de ungdommene som ikke har råd til en iPad, så det er ikke noe vi kan basere oss på. Vi vil at Lær Kidsa Koding skal være et demokratiseringsprosjekt, aller mest for å inkludere også de som ikke har råd til dyrt utstyr. Vi applauderer selvfølgelig Apples initiativ, men skulle ønske det var en web-applikasjon, sier han.
Nå finnes det innslag av iPhone-programmeringskurs også i Kodeklubb-konseptet, og tilsvarende for Android-plattformen. Det er fint for de miljøene som har valgt å tilby dette, for barn ønsker gjerne å lage apper, mener han.
Inntrykket til Sommerfeldt etter å ha fulgt gårsdagens kunngjøring fra Apple, er at de går lenger i retning av mer avanserte konsepter enn de alternative verktøyene som finnes.
– I Swift er det en del konsepter med høyere nivå programmering. Du kan komme lenger med visuell programmering og overgangen mot Xcode, sier han.
Lær Kidsa Koding-koordinatoren kan røpe at bevegelsen og enkelte kodeklubber bidrar til NRK-innslaget Norge Rundt i Minecraft, som blir en tv-sending der man kan følge byggeprosjekt i Minecraft «minutt for minutt». Det skjer både med livestream på YouTube og direktesending på NRK, lørdag 25. juni.