ANALYSER

Sterk etterspørsel etter servere

Men markedet er svekket i Europa.

Omsetningen i servermarkedet hadde ifølge IDC en sunn vekst i årets andre kvartal. På bildet sees noen av serverrackene til Wikimedia Foundation.
Omsetningen i servermarkedet hadde ifølge IDC en sunn vekst i årets andre kvartal. På bildet sees noen av serverrackene til Wikimedia Foundation. Bilde: Victorgrigas via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
27. aug. 2015 - 07:49

IDC kom denne uken med tall for omsetningen i det globale servermarkedet i andre kvartal av 2015. Tallene viser en at omsetningen har vokst med 6,1 prosent, fra 12,7 milliarder dollar i andre kvartal i fjor, til 13,5 milliarder dollar i forrige kvartal.

Dette er det femte kvartalet på rad at omsetningen har vært høyere enn i samme kvartal året før. I fjor var omsetningen dog aller høyest i fjerde kvartal, med 14,5 milliarder dollar.

Les også: Etterspørselen etter servere øker kraftig 

Større leveranser

Omsetningsveksten skyldes både økt gjennomsnittpris og en økning i antallet solgte servere. I forrige kvartal ble det levert 2,29 millioner servere, noe som er 3,2 prosent flere enn i samme kvartal i fjor.

Det spesielt relativt billige og kompakte servere, inkludert rack- og blad-modeller, som har bidratt til veksten. Omsetningen av det som av IDC karakteriseres som systemer i mellomklassen, falt derimot med 5,1 prosent i perioden.

– Den nylige veksttrenden i servermarkedet er en bekreftelser på at det foregår en større IT-investering, til tross for dramatiske endringer som oppstår i systemprogramvaren takket være åpen kildekodeprosjekter som Docker og OpenStack, Sier Al Gillen, program-visepresident for servere og systemprogramvare hos IDC, i en pressemelding.

– Selv om regner med at dette vil påvirke produktsammensetningen og potensielt også antallet, er det for tidlig i disse nye programvareproduktenes adopsjonssyklus til å ha en vesentlig innvirkning på servere i dag. I mellomtiden har markedet demonstrert vekst i omsetningen og leveransene i dette kvartalet, sier Gillen.

Leste du denne? Lenovo varsler betydelige stillingskutt

Omsetningen i servermarkedet i andre kvartal av 2015.
Omsetningen i servermarkedet i andre kvartal av 2015. Bilde: IDC
 

Leverandører

HP forsterker posisjonen som markedsleder av servere med en omsetningsvekst på 7,7 prosent, noe som høyere enn det som var veksten i det totale markedet, og også noe høyere enn Dells vekst på 5,9 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

IBM har solgt x86-serveravdelingen sin til Lenovo, noe som påvirker tallene til de to selskapene som ligger på henholdsvis tredje og fjerde plass. Nedgangen i IBMs serveromsetning i perioden er likevel større enn Lenovos serveromsetning totalt.

Ser man bort fra Lenovo, er det Cisco som øker omsetningen mest, med 19,3 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. IDC mener at selskapet fortsette å ta markedsandeler i servermarkedet – kanskje særlig innen bladservere hvor kun HP omsetter for mer.

Les også: Cisco legger ned lagringsprodukter 

Regioner

Det er i USA at omsetningsveksten har vært høyest, med 12,6 prosent. Men Asia og Stillehavsregionen, uten Japan, fulgte tett på med 12,0 prosent. I Japan var omsetningsveksten på 6,4 prosent.

Langt svakere var utviklingen i resten av verden. I Vest-Europa falt omsetningen med 0,3 prosent, mens den økte med 1,9 prosent i Midtøsten og Afrika. Både Canada, Sentral- og Øst-Europa og Latin-Amerika opplevde betydelig nedgang i omsetningen med henholdsvis 7,5 prosent, 22,8 prosent og 27,5 prosent.

2,27 millioner av de totalt 2,29 millioner serverne som ble levert i forrige kvartal, var x86-baserte.

Har du ikke oppgradert ennå? Nå støttes ikke Windows Server 2003 lenger 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.