Superdatamaskiner er vanligvis massive systemer som krever store mengder med gulvplass, strøm og kjøling. Men nå har Nvidia kommet en i kredittkortformat.
Strengt tatt er Jetson TX1, som den heter, ingen superdatamaskin etter dagens målestokk. Men den vesle enheten har ifølge Nvidia en regnekraft på et teraflops (tusen milliarder flyttallsoperasjoner i sekundet), noe som i teorien ville ha gitt den en plass blant de ti kraftigste superdatamaskinene for 15 år siden.
Maskinlæring
Datamaskinen kan trolig brukes til svært mye forskjellig, men maskinlæring er det Nvidia selv vektlegger mest. Ifølge selskapet er dette den første integrerte datamaskinen som er designet for å prosessere dype, nevrale nettverk.
Dette er programvare som etterligner hvordan biologiske hjerner fungerer. Så langt har slike systemer vist seg å være spesielt egnet til å lære seg å gjenkjenne objekter og å tolke informasjon.
Maskinlæringsprogramvaren er Nvidias eget cuDNN, et CUDA-akselerert (Compute Unified Device Architecture) bibliotek.
Leste du denne? Google gjør maskinlæring tilgjengelig for alle
Autonomt
Dette mener Nvidia vil kunne være spesielt nyttig i forbindelse med selvstyrende enheter. Selskapet ser for seg blant annet navigere gjennom en skog i forbindelse med en redningsaksjon, men også kompakte overvåkningssystemer som lokalt kan gjenkjenne personer, tale, alvorlige hendelser eller mistenkelige handlinger.
Gjerne alt sammen på en gang, og mer til.
– Jetson TX1 vil åpne for en ny generasjon med utrolig dyktige, autonome enheter, sier Deepu Talla, som leder Tegra-virksomheten til Nvidia. Tegra er navnet på Nvidia systembrikker.
– De vil navigere på egenhånd, gjenkjenne gjenstander og ansikter, samt bli stadig mer intelligente gjennom maskinlæring. Dette gjøre det mulig for utviklere å lage produkter som kan endre hele industrier, sier Talla i en pressemelding.
Allerede har Massachusetts Institute of Technology (MIT) besluttet å basere robotikkundervisningen og robotsystemer på Jetson TX1. Bakgrunnen skal være at den både er kraftig og enkel å ta i bruk.
Utviklersett
Modulen er basert på en 64-bits ARM A57-prosessor og en 256-kjernet grafikkprosessor basert på Nvidias Maxwell-arkitektur. Enheten har 4 gigabyte med LPDDR4-minne og 16 gigabyte eMMC-basert lagringsplass. Den kjører en egen Linux-distribusjon som heter Linux for Tegra.
I første omgang tilbys et mer omfattende utviklersett med blant annet strømforsyning og kontakter til blant annet USB, HDMI og Ethernet. Dette koster 599 dollar i USA. Selve Jetson TX1-modulen har en veiledende pris på 299 dollar i store kvanta. Den kommer i først i salg i begynnelsen av 2016.
I startfasen: – Apple vil satse tungt på kunstig intelligens