Telenor flytter egne utviklere ut av kontorene på Fornebu og inn i gründerkollektivet Startuplab i Forskningsparken i Oslo.
Ikke permanent, men for å ta del i det blomstrende oppstartmiljøet i perioder. Hele team blir da utplassert for å jobbe, lære og få innspill.
Sist ut var de 12 menneskene bak videokonferansetjenesten Appear.in, som i forrige uke flyttet inn hos inkubatoren.
Få også med deg hvorfor Telenors videochat vekker oppsikt
Faste plasser
- Det er vanskelig å være innovativ innenfor corporate walls og det har Telenor innsett. Flere av teamene deres har allerede sittet her, sier Rolf Assev, investor og partner i Startuplab til digi.no.
I bunn ligger en samarbeidsavtale der telekjempen går inn som sponsor. Tilbake får de faste plasser i fellesskapet.
Det blir rullert på hvem som skal sitte i disse stolene.
Hvem blir da nabo? Jo, blant annet Jon von Tetzchner & co. som lager ny nettleser samme sted
Hackaton
- Vi legger også egne hackatons til dem. Nå planlegger vi en i mai der vi inviterer i underkant av 100 utviklere fra Telenor Digital. Hackaton er noe vi bruker for å få frem nye idéer og da er det nyttig å ha med folk også utenfor Telenor som kan bidra, sier Gunnar Sellæg til digi.no. Han leder avdelingen Product Innovation i Telenor Digital.
Telenor Digital er på mange måter selv en intern inkubator i Telenor-konsernet, der man forsøker å innovere og utvikle særlig tjenester innenfor en rekke kategorier, som kommunikasjonstjenester, innen bank/finans/e-handel og mye mer. Samarbeidet med Mozilla i utviklingen av mobiloperativsystemet Firefox OS er et annet eksempel.
Mentor
Det er første gang Telenor rykker inn i en norsk inkubator på denne måten. Ifølge Sellæg ønsker de å være mer aktive i startupmiljøene, både i Norge og internasjonalt.
- Målet med vår tilstedeværelse blir å komme opp med det neste Appear.in eller neste MinSky, men også videreutvikle våre eksisterende tjenester. Det er også aktuelt at vi går inn og bidrar i mentorprogrammer. Så kommer vi også til å plassere egne prosjekter der, som enten har godt av å sitte i et annet miljø eller å samarbeide med aktørene der, sier han.
Videre røper han at de har god dialog med flere av oppstartsselskapene i gründerkollektivet som ligger rett ved Informatikk-bygget på Blindern.
Kan bli oppkjøp
Telenor har ingen planer om å fungere som såkorn-investor, der gjør inkubatorene en bedre jobb, mener Sellæg. Men han vedgår at det kan bli aktuelt å foreta oppkjøp eller investeringer i en senere fase av oppstartselskapenes utvikling.
Og da er det lurt å sitte tett på miljøene.
- Hvis det dukket opp mulighet for et oppkjøp som er interessant i henhold til strategien vår om å ta posisjoner, så blir det kjørt som en vanlig beslutning i Telenor-ledelsen. Vi har ikke satt opp et eget fond for dette, presiserer Gunnar Sellæg.
Hvorvidt Telenor allerede har identifisert oppstartsselskaper i Startuplaben de kan tenkes å investere i ønsker han ikke å kommentere.
- Kan dere trekke fram aktører som har imponert dere der?
- Kubicam er et selskap vi er imponert over, og som vi allerede har en dialog med gjennom Appear.in. Så kikker vi ikke bare etter oppkjøp, men også samarbeid. Det er minst like relevant.
Kubicam vil motvirke «dumme kameraer»
Tidligere har Telenor satt opp et par lokale akseleratorer i Asia. Selv om dette er første samarbeid med en norsk inkubator for Telenor, avviser han ikke at det kan bli flere.
Ut av kjelleren
Rolf Assev i Startuplab fryder seg over å få Telenor inn som samarbeidspartner.
- Dette er veldig spennende med tanke på at det bare er få år siden de fleste i næringslivet trodde at den beste måten å drive forskning og utvikling var å ha 20 mann i hvit frakk innelåst i kjelleren, skriver han i en e-post til digi.no.
Få med deg: Slik skal Startuplab hjelpe IT-startups
Og denne: Disse 20 oppstartbedriftene bør du følge med på i 2015