Ambisjonene var store da Telenor i 2013 lanserte sine første smartmobiler. I nært samarbeid med Mozilla deltok de aktivt i utviklingen av operativsystemet Firefox OS (FxOS).
Den gangen mente Telenor at det var realistisk å utfordre giganter som Apple og Google med en åpen og web-basert plattform.
På tampen av året ble mobilen lansert av den norske telegiganten i Ungarn, Montenegro og Serbia. Senere lanserte de Firefox-mobiler også i Bangladesh.
Enhetene var billige og tilpasset de lokale markedene, men ble ingen suksess.
Og denne uken konkluderte Mozilla at de gir opp Firefox OS på mobilen.
- Les også reportasje: Her sitter 160 utviklere på Fornebu og lager operativsystem
Floppet
Det som skulle bli starten på noe langt større i form av mer avanserte smarttelefoner senere, endte i stedet opp som en regelrett salgsflopp i alle landene.
– Det ble absolutt ingen kommersiell suksess. Vi ble svært skuffet over salgstallene, bekrefter Holger Hussmann som er direktør for «device & OS» i Telenor Digital til digi.no.
Erfaringen var preget av tilbakemeldinger om at tilbudet av apper var for dårlig. Ikke nødvendigvis totalsummen, men at noen de mest populære appene glimret med sitt fravær – for øvrig det samme Microsoft sliter med.
Hussmann har en fortid i Nokia og vet hvor vanskelig dette kan være. Han nevner tilsvarende utfordring med operativsystemet Symbian i sin tid.
Hvor få enheter Telenor klarte å selge i Øst-Europa, og folkerike Bangladesh med 169 millioner innbyggere, det ønsker han ikke å røpe.
Hvor mye Telenor har brukt på det nedlagte prosjektet er også uklart.
– Investeringene er neglisjerbare sammenlignet med mange andre aktiviteter i Telenor, mener han.
Selv om suksessen uteble hevder Hussmann at de ikke sørger over prosjektets skjebne. Det har vært god lærdom for Telenor.
– Vi har vært veldig spente på Firefox OS helt siden starten, og liker ideen med åpne systemer som alternativ plattform. HTML gir stor fleksibilitet og en vei vekk fra økosystemene som er kontrollert av de store.
Telenor innså allerede i fjor at prosjektet måtte legges på is, røper han. De har redusert samarbeidet med Mozilla, men samarbeider fortsatt på enkelte andre områder. Ikke minst WebRTC-senteret de har etablert i Oslo og Silicon Valley.
– Vi liker Mozilla og verdien de bringer med nettleseren sin. Det er et flott selskap som vi har et veldig godt forhold til.
Fikk en app ut av det
Foruten lærdommen har Firefox OS-prosjektet også munnet ut i reell nytteverdi for Telenor. Arbeidet har ikke vært forgjeves, mener Hussmann.
Et konkret eksempel som springer ut av Firefox-prosjektet deres er mobilappen Wowbox. Den er foreløpig bare tilgjengelig i Bangladesh, men etter suksessen der vurderer Telenor å lansere også i andre land.
– Det er en app du kan installere på Android-mobiler som både lar oss kommunisere med kundene, en plattform for å selge produkter fra Telenor, men også en portefølje med blant annet tilbud, nyheter og underholdning. Appen ble lansert i Bangladesh i mai og fikk mer enn to millioner registrerte brukere etter noen måneder, forteller Holger Hussmann.
Til tross for stillingstittelen hans, direktør for enheter og operativsystemer, så foreligger det ifølge ham ikke lenger noen planer om flere mobiltelefoner i Telenor, i hvert fall ikke som han kjenner til.
Hvorfor valgte dere ikke Android i stedet for nye og uprøvde Firefox OS?
– Android er en fin plattform basert på åpen kildekode, men fortsatt nært knyttet til Google sine tjenester. Årsaken til at vi valgte Firefox var fordi vi ønsket å bygge en alternativ platttform som var mer internett-sentrisk og ikke basert på native Android-apper.