OPPHAVSRETT

Tiårets største Java-strid kommer opp for amerikansk høyesterett

Skal avgjøre om programvaregrensesnitt har opphavsrett.

Striden mellom Oracle og Google om bruken av Java-programmeringsgrensesnittene i Android nærmer seg et nytt høydepunkt.
Striden mellom Oracle og Google om bruken av Java-programmeringsgrensesnittene i Android nærmer seg et nytt høydepunkt. Montasje: Oracle, Google, Peter Kaminski/Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. nov. 2019 - 13:46

Opphavsrettsstriden mellom Google og Oracle om Googles implementering av Java-API-er i Android tok fredag en ny dreining da høyesterettsdomstolen i USA kunngjorde at den vil vurdere et par mindre, men viktige spørsmål i tilknytning til saken.

Striden mellom de to selskapene har pågått siden 2010. De har møtt hverandre i retten en rekke ganger. I 2018 omgjorde ankedomstolen U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit en dom fra 2016 hvor juryen mente at Googles bruk av API-strukturen i Android er «rimelig». Det vil si at Oracle gikk seirende ut av denne runden. 

To spørsmål

Dette førte til at Google i januar i år ba USAs høyesterett om å svare på to temmelig konkrete spørsmål:

  1. Om opphavsrettsbeskyttelse også gjelder programvaregrensesnitt
  2. Om saksøkers bruk av et programvaregrensesnitt i konteksten av å lage et nytt dataprogram, utgjør rimelig bruk.
Sarah Raimond (fra venstre) er prosjektleder for Googles datasenteretablering på Gromstul. Her avbildet med Google Norge-sjef Tine Austvoll Jensen etter gårsdagens pressekonferanse i Skien.
Les også

Google får også en Oslo-region med tre datasentre

Google mener at lovgivningen for rimelig bruk innebærer at selskapet ikke behøver noen lisens for å bruke den samlede strukturen, rekkefølgen og organiseringen av Java-API-ene (programmeringsgrensesnitt) i sin egen implementering av Java-plattformen, som opprinnelig het Dalvik VM.

Oracle er sterkt uenige og ønsket ingen ny runde i rettsvesenet. Men ifølge Ars Technica har flere andre parter kommer med innlegg til støtte for at høyesterett skal behandle saken. Dette inkluderer blant annet Microsoft, som skriver at Federal Circuit-dommen har en stivbeint og smal tilnærming til rimelig bruk som truer levedyktigheten til det forente programvareøkosystemet. 

«Ordrett kopiering»

– Vi ønsker velkommen beslutningen til høyesterett om å vurdere saken, og vi håper at domstolen bekrefter viktigheten programvare-interoperabilitet har for amerikansk konkurransedyktighet, skriver Kent Walker, Googles sjef for globale saker, i en epostkommentar til CNET News

Google overhaler Finn min enhet-appen, blant annet med støtte for Bluetooth-baserte sporingsbrikker.
Les også

Google gjør det lettere å finne tingene du har mistet

– Utviklere bør kunne skape applikasjoner på tvers av plattformer og ikke bli låst inne i ett selskaps programvare, fortsetter han.

Nå som høyesterett først har besluttet å vurdere disse spørsmålene, håper også Oracle på å få en endelig avgjørelse i saken, men med motsatt fortegn av det Google ønsker. 

– Vi tror domstolen vil avvise enhver begrunnelse som tillater å ordrett kopiering av store mengder programvarekode, brukt med samme hensikt og på samme måte som originalen, skriver Deborah Hellinger hos Oracle i en uttalelse CNET News har gjengitt. 

– Dette er ikke «transformativt», og definitivt ikke rimelig bruk, fortsetter hun. 

Dette forutsetter i så fall at den samlede strukturen, rekkefølgen og organiseringen til et programmeringsgrensesnitt faktisk kan regnes som programvarekode. Dette er det sterk uenighet om, men noe USAs høyesterett forhåpentligvis vil kunne gi et klart svar på.

Når dette vil skje, er ikke kjent, men ingenting tyder på at det vil skje i år. 

Claude 3 er den seneste modellen fra Anthropic, og den er angivelig en av de kraftigste på markedet.
Les også

Ny Chat GPT-konkurrent går høyt ut

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.