KONKURS

Norsk programvarehus gikk konkurs. Nå kjøper Tieto opp boet

Overtar skoleprogramvare brukt av 100 norske kommuner.

Oppad hadde rundt 100 norske kommuner på kundelisten. Løsningene deres brukes til støtte for oppvekst- og administrasjon av skoler og barnehager, med alt fra timeplan, fakturasystem til beregning av vikarlønn, uttak av vitnemål med mer.
Oppad hadde rundt 100 norske kommuner på kundelisten. Løsningene deres brukes til støtte for oppvekst- og administrasjon av skoler og barnehager, med alt fra timeplan, fakturasystem til beregning av vikarlønn, uttak av vitnemål med mer. Bilde: Oppad
27. sep. 2016 - 09:56

Tieto har kjøpt opp aktiva og rettigheter fra konkursboet etter Kongsvinger-bedriften Oppad AS, som siden starten i 2004 har levert IT-løsninger for oppvekstsektoren i Norge.

Oppad havnet i en likviditetsskvis etter å ha brukt et 50-talls millioner kroner på utvikling av skole- og barnehageadministrative systemer, et arbeid de også har mottatt støtte fra Innovasjon Norge til.

Det forteller gründer og tidligere daglig leder i Oppad, Ketil Haaheim Syversen til digi.no.

100 kommuner

Programvaren brukes ifølge ham av nærmere hundre norske kommuner, men det har kostet dyrt å utvikle løsningene i hard konkurranse med størrelser som Visma og IST.

Fredag ble Syversen ansatt i Tieto Norge, der han skal lede IT-gigantens virksomhet mot skolesektoren.

– En strålende løsning

Uken før ble Oppad slått konkurs. Firmaet hadde 21 ansatte i Kongsvinger og et mindre avdelingskontor i Oslo.

Ketil Haaheim Syversen er glad for at Tieto overtar. <i>Bilde: Oppad</i>
Ketil Haaheim Syversen er glad for at Tieto overtar. Bilde: Oppad

Mange av dem har allerede fått, eller kommer til å få tilbud om ny jobb i Tieto.

– Vi gikk og meldte oppbud, så bedriften er avviklet. Det var en likviditetssak, sier Syversen på telefon fra Bergen der Oppads planlagte brukerseminar avholdes akkurat nå.

Han forteller videre at 10 Oppad-ansatte allerede er rekruttert til nye stillinger i Tieto. Behovet er ikke endelig avklart, men han håper at Tieto finner plass til 15-20 ansatte. I beste fall kan i så fall nesten hele staben fra den konkursrammede bedriften få være med videre på reisen.

Syversen er svært fornøyd med at Tieto tar over. Det er ifølge ham den beste løsningen slik situasjonen ble.

– Vi er overtatt av Tieto. Det synes jeg er strålende. Virksomheten til Oppad blir nå videreført. Det er viktig med så vidt mange kommuner som er avhengige av systemene vi har levert, som også har en høy byttekostnad og ville tatt lang tid å erstatte, mener han.

Kjøpte kildekode

En håndfull tidligere ansatte, men også Tieto har kastet seg rundt og bidratt til at denne ukens kundeseminar med cirka 40 brukere kunne gå som planlagt, trass konkursen.

Målet til Tieto nå er å videreføre og forsterke tilbudet til den norske kundemassen, opplyser den nordiske IT-giganten. Dette betyr ifølge Tieto at de styrker sine ambisjoner om å tilby digitale løsninger for skoleadministrasjon.

Oppad og Tieto hadde et langt samarbeid bak seg. Faktisk har Oppads egne løsninger vært tuftet på kildekode fra Tieto.

– Jeg startet Oppad for over 12 år siden, først som forhandler av Tietos løsninger i Norge. Etter hvert kjøpte vi retten til deres kildekode og startet å kode helt fra bunnen av. Jeg trodde vi skulle bruke 20 millioner kroner, men vi har brukt over 50 millioner kroner i utviklingsløpet. Vi lånte også penger av Innovasjon Norge, som skulle ha avdrag etter hvert, forteller Ketil Haaheim Syversen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Han legger til at Innovasjon Norge har vært greie og gitt avdragsfrihet og støtte når det skortet, men at konkurransesituasjonen likevel gjorde det nødvendig med mer kapital enn bare i oppstartsfasen.

Gjorde mye for å overleve

Fjorårets regnskap viser en omsetning på drøyt 15 millioner kroner og et resultat før skatt på minus 1,8 millioner. Det er tydelig at lønnsomheten har vært under press, med underskudd de tre siste årene.

Ifølge Syversen har investeringene vært nødvendig både for å møte konkurransen og for å levere i henhold til kundenes krav og behov. I en utfordrende situasjon har Oppad forsøkt å holde skuta flytende.

– Vi har prøvd å finansiere over drift, med låneopptak og emisjoner og har gjort mye i mange år for å overleve. Nå er vi veldig glad for at driften videreføres i regi av Tieto. Vi håper at de 100 kommunene på kundelisten nå etter hvert skal bli mange flere.

– Vi skal gjøre vårt ytterste

Tieto har tirsdag sendt ut en pressemelding der de kunngjør kjøp av konkursboet. Det er uvisst hvor mye de har betalt.

– Gitt situasjonen er vi veldig tilfredse med å overta aktivaene og rettighetene til Oppad. Vi skal gjøre vårt ytterste for at tilbudet til kundene opprettholdes og forsterkes. For å nå målet er vi avhengig av kompetente medarbeidere. Vi vil nå gå i prosess med å rekruttere tidligere ansatte fra Oppad, sier Gunnar Nybø, ansvarlig for offentlig sektor i Tieto Norge, i en uttalelse.

Tieto-eide Software Innovation har vunnet kontrakt i Sverige:
Skal levere norsk arkivsystem til svensk sivilberedskap »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra