MASSEOVERVÅKING

Utvalg går inn for overvåking av all datatrafikk ut og inn av Norge

Et utvalg nedsatt av Forsvarsdepartementet går inn for masseovervåking av all datatrafikk ut og inn av Norge. Arkivbilde av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten.
Et utvalg nedsatt av Forsvarsdepartementet går inn for masseovervåking av all datatrafikk ut og inn av Norge. Arkivbilde av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten. Bilde: Pedersen, Terje
NTB
5. sep. 2016 - 14:10

OPPDATERT: Rapporten er nå lagt fram og kan leses i sin helhet her (.pdf)

E-tjenesten bør få overvåke innholdet i all internett- og telefontrafikk som krysser riksgrensen, mener et utvalg nedsatt av Forsvarsdepartement.

Bakgrunn: E-tjenesten vil snoke på alle fiberkabler inn og ut av landet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Sier ja til masseovervåking

Utvalget ble nedsatt etter at Sverige innførte en lov som åpner for at Forsvaret kan overvåke alle svenskers kommunikasjon med utlandet.

Ifølge Aftenposten anbefaler Lysne-utvalget norske myndigheter å gå inn for tilsvarende overvåking. Det blir nå opp til Forsvarsdepartementet om de vil foreslå det for Stortinget.

I fjor: Regjeringspartiene sa blankt nei til forslaget om masseovervåking

Dersom en slik lov blir innført, får E-tjenesten innsyn i alt innhold i tele- og datatrafikk som krysser Norges grense. Det gjelder for alle nordmenn, ikke bare de som er mistenkt for noe kriminelt. Alt innhold i det du skriver eller snakker om vil kunne overvåkes.

Det er trusselen fra kyberangrep og terrorisme som gjør at utvalget mener dette er nødvendig. Rapporten blir lagt fram mandag.

Etter det Aftenposten kjenner til, mener utvalget at alle data skal slettes etter en viss tid og at søk i informasjon som er vanskelig å filtrere, må godkjennes av en domstol på forhånd. Utvalget vil også ha en tilsynsfunksjon, og bruken skal kontrolleres av norske domstoler. Materialet skal ikke kunne brukes som bevis i straffesaker, heter det. (©NTB)

Les også: Stortinget ga politiet rett til å hacke

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.