OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

UU-tilsynet vedtok dagbøter, da fikk kommunene fart på seg

Bodø har stengt tilgangen til Showbie, og unngår dagbøter fra Tilsynet for Universell utforming (UU-tilsynet).

– Vi ser at tilsyn virker. Kommunene og leverandørene har tatt dette på alvor og gjort en god innsats, sier tilsynsdirektør Malin Rygg i følge pressemeldingen.
– Vi ser at tilsyn virker. Kommunene og leverandørene har tatt dette på alvor og gjort en god innsats, sier tilsynsdirektør Malin Rygg i følge pressemeldingen. Foto: UU-tilsynet
18. okt. 2023 - 11:25

I starten av oktober vedtok UU-tilsynet å dele ut dagbøter til Bergen, Stavanger, Tromsø og Bodø kommune for brudd på reglene om universell utforming.

Da fikk kommunene fart på seg. Det melder tilsynet selv i en pressemelding.

Alle fire har overholdt fristen til fredag den trettende, og slipper bøter. Bodø kommune så seg nødt til å kutte bruken av ett av sine verktøy.

– Vi ser at tilsyn virker. Kommunene og leverandørene har tatt dette på alvor og gjort en god innsats, sier tilsynsdirektør Malin Rygg i følge pressemeldingen.

Feil i læremidler

UU-tilsynet gjennomførte en større kontroll av digitale læremidler i bruk i norske kommuner. 

– Det ble avdekket feil som går utover elevene i alle kontrollene, skriver tilsynet.

Feilene er brudd på reglene om universell utforming av IKT, som legger føringer for hvordan digitale løsninger skal utformes for å være gode å bruke for både fargeblinde, svaksynte og alle andre.

Vis mer

Etter at den første fristen gikk ut, hadde kommunene Bergen, Stavanger, Tromsø og Bodø fortsatt feil i både nettsider og digitale læremidler.

Innen 13. oktober var alle feilene rettet, unntatt i Showbie, som er i bruk i blant annet Bodø.

Stopper bruk av Showbie

Showbie er en vanlig IT-løsning der lærere blant annet kan dele oppgaver, hente lekser og gi tilbakemeldinger. Løsningen brukes av flere kommuner, også Oslo kommune.

Leverandøren av løsningen har ikke rukket å fikse feilene, og Bodø kommune har valgt å slutte å bruke systemet inntil leverandøren har kommet i mål med rettingene.

Over 90 prosent av barna på barneskolen har tilgang til en egen digital enhet. NRK skole og Youtube brukes av over 70 prosent.
Les også

Slår alarm: – Bryter med retten til utdanning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.