TELEKOM

Vi kan takke gammel filmstjerne for sentral teleteknologi

Brukes av alt fra mobilnettet til Bluetooth.

Hedy Lamarr fikk patent på en teknikk for frekvenshopping i 1942. Oppfinnelsen har fått stort betydning i ettertid.
Hedy Lamarr fikk patent på en teknikk for frekvenshopping i 1942. Oppfinnelsen har fått stort betydning i ettertid. Bilde: Wikimedia Commons, Google Patents. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
9. nov. 2015 - 15:40

Under andre verdenskrig ble det funnet opp en teknikk som skulle gjøre det vanskelig for tyske ubåter å blokkere allierte radiosignaler ved hjelp av støysendere. Det spesielle med denne teknologien er at den er ekstremt utbredt i dag, og at den ble funnet opp av en filmstjerne, riktignok i samarbeid med en komponist.

Frekvenshopping

Teknologien vi har i tankene kalles for frekvenshopping. Filmstjernen var Hedy Lamarr, som i dag ville ha fylt 101 år. Men hun døde i 2000.

Lamarr, som opprinnelig het Hedwig Eva Maria Kiesler og var født i Østerrike-Ungarn, var først gift med en østerriksk våpenhandler og fikk på den måten en viss interesse for våpenteknologi. Senere flyttet hun til USA.

Under krigen diskuterte hun og komponistvennen George Antheil at det var enkelt å forstyrre radiostyrte torpedoer ved å kringkaste støy over frekvensen til kontrollsignalet.

Piano

Inspirert av en pianorull, et lagringsmedium for selvspillende pianoer, fikk Lamarr og Antheil ideen om å la radiosignaler hoppe raskt mellom ulike frekvenser i et mønster som bare avsender og mottaker kjente til. De foreslo å bruke 88 ulike frekvenser – antallet tangenter på et piano.

Les også: Altfor få kvinner tror IT passer for dem

Lamarr, som på det tidspunktet offisielt het Hedy Kiesler Markey, og Antheil fikk i august 1942 patent på oppfinnelsen. Tittelen på patentet er «Secret communication system».

– Denne opprinnelsen er bredt relatert til hemmelige kommunikasjonssystemer som involverer brukes av bærebølger med ulike frekvenser, og er spesielt nyttig i fjernstyringen av styrbare fartøyer, slik som torpedoer, heter det i innledningen av patentet.

Andre store bidrag: En liten hyllest til IT-kvinnene 

 <i>Bilde: Wikimedia Commons</i>
Bilde: Wikimedia Commons

Avvist

Nå fikk ikke oppfinnelsen noen betydning under andre verdenskrig. I 2011 skrev Wired at den amerikanske marineledelsen anså oppfinnelsen som altfor plasskrevende til å egne seg i en torpedo.

Først etter at patentet hadde forfalt, i 1962, skal frekvenshopping ha blitt brukt i forbindelse med torpedoer.

Selv om frekvenshopping var blitt foreslått også tidligere, og selv om det sannsynligvis aldri ble brukt pianoruller for å bestemme frekvensen, så regner oppfinnelsen til Lamarr og Antheil som grunnlaget for bruken av frekvenshopping og spredt spektrum i moderne radioteknologier.

Dette inkluderer WiFi/WLAN, Bluetooth, GPS og en rekke teknologier for mobiltelefoni.

Lamarrs fødselsdag feires i dag på Google med en egen Doodle. Den er også tilgjengelig her.

Les historien: Slik ble den moderne mobilen født 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.