– Vi må gjengjelde Kinas kyberangrep

Pensjonert general James Cartwright mener USA må få en ny politikk for kybersikkerhet.

Pensjonert general i US Marines, James Cartwright, mener USA må etablere en politikk der de gjengjelder kinesiske kyberangrep.
Pensjonert general i US Marines, James Cartwright, mener USA må etablere en politikk der de gjengjelder kinesiske kyberangrep. Bilde: Wiki Commons
13. des. 2011 - 14:11

Kilder som står USAs kyberretning nær har varslet medier som Associated Press og Wall Street Journal om forberedelser til en konfrontasjon med Kina om temaet kyberspionasje.

Forberedelsene betraktes som en oppfølging av en rapport fra USAs kontraetterretning til kongressen, der representantene for første gang ble orientert om at Kina spionerer på USA over nettet.

Rapporten, Foreign Spies Stealing US Economic Secrets in Cyberspace, er oppsiktsvekkende direkte i sine anklager mot Kina og Russland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Kildene sier at USAs analytikere innen kybersikkerhet har identifisert noen få kinesiske grupper – 12 ifølge Associated Press, 20 ifølge Wall Street Journal – som de siste årene har stått for brorparten av kyberangrepene mot offentlige tjenester og privat virksomhet av strategisk karakter. Det siste dreier seg om nøkkelbedrifter innen energi, finans og forsvarsindustri.

Tolv av de kinesiske kyberspionlagene har tilknytning til Folkets frigjøringshær. Seks er ikke-militære grupper med tilknytning til universiteter og andre sivile organisasjoner. Ytterligere to skal spille en betydningsfull rolle, men analytikerne har ikke greid å finne ut hvor de hører hjemme i det kinesiske landskapet.

Amerikansk etterretning har gitt hver gruppe et eget, hemmeligstemplet kodenavn. De har latt seg identifisere ut fra angrepsmetode, programvaren de anvender, og nettadressene som brukes når de skal tappe data. Til sammen dreier det seg om noen hundre personer.

En kjent ekspert innen kybersikkerhet som har latt seg intervjue om problemstillingen, pensjonert general i US Marines James Cartwright, sier til Associated Press at angrepenes omfang og intensitet gjør at ofrene i privat sektor allerede føler at det dreier seg om en krig. Han mener USA må begynne å ta igjen.

– USA må kunne si: Hvis du slår til mot meg, skal jeg finne fram til deg, og jeg skal gjøre noe med det. Det vil bli forholdsmessig, men jeg kommer til å gjøre noe. Hvis du gjemmer deg i et annet land, skal si til det landet hvor de kan finne deg, og hvis de ikke setter en stopper for det du driver, skal jeg komme og ta deg, sier Cartwright.

Cartwright er tidligere nestkommanderende i US Joint Chiefs of Staff. Synspunktet hans støttes av andre kilder. Hele lekkasjen bærer preg av at USAs egne spioner ønsker, på vegne av regjeringen, å sende et forhåndsvarsel til Kina.

Cartwright presiserer at USA må utarbeide retningslinjer for kyberkontraangrep, med klare tiltak i forhold til både opprinnelsesland og transittland for angrepet. USAs utenriksdepartement bør rette en formell anmodning om at angrepet stanses. Dersom myndighetene i det aktuelle landet nekter, skal USA pådra seg retten til å stanse angrepene, med så små ringvirkninger som mulig.

Kina har konsekvent nektet enhver befatning med kyberangrep mot USA, og forklarer at Kina er gjenstand for ikke-spesifiserte angrep.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.