TELEKOM

– Vi skal bli størst i verden!

Huaweis mobilsjef er ikke fornøyd med en tredjeplass.

Seniordirektør i Huawei Handset Product Management, Shawn Sheng.
Seniordirektør i Huawei Handset Product Management, Shawn Sheng. Bilde: Odd Richard Valmot, TU.no
15. sep. 2015 - 07:39

Seniordirektør for Huaweis håndsett-divisjon, Shawn Sheng, er klar i sin tale. Huawei skal tukte både Apple og Samsung. Det er et modig mål. Underveis er planen å selge 100 millioner mobiltelefoner i 2016. Foreløpig ligger de foran skjema.

Nyskapende mobilselskap

For Huawei er det om å gjøre å bli oppfattet som en mobilprodusent som kan tilføre markedet noe nytt. Den nye touch skjermen med 3D-touch er et eksempel på dette. Ellers bruker Sony-komponenter i kameraene sine, men har utviklet en teknologi med doble kameraer som er prøvd ut i Honor 6 plus, og vil bli å finne i fremtidige Huawei-mobiler.

Huawei investerer ti prosent av alle inntekter i forskning og utvikling, og en egen forskningsavdeling med 1000 ansatte ser på hvilke muligheter som finnes for å gjøre mobilene enda smartere enn de er i dag. 

Denne avdelingen kalles 2012-avdelingen, fordi 2012 ifølge Maya-kalenderen var året da verden skulle gå under. Det skjedde ikke.

Les også: Huawei større enn Ericsson

Vil være bedre og billigere enn iPhone

Huawei Mate S har en ny funksjon der du kan starte apper ved å tegne ulike bokstaver med knoken. Bilde: Huawei
Nå vil det neppe heller skje at Huawei passerer Apple og Samsung i markedsandeler med det aller første. Sheng medgir at det er en lang vei å gå.

– Vi skulle gjerne vært der i morgen, men det kan nok ta tid. Men vi kommer til å klare det, sier Sheng.

Huawei vil konsentrere seg om færre og mer avanserte mobiltelefoner, samtidig som de utvikler sin egen teknologi. Huawei har en ambisjon om å lage telefoner som er minst like gode som konkurrentenes telefoner, samtidig som de er rimeligere.

Konkurrerer med seg selv

Selskapet eier HiSilicon, som lager Kirin-brikken, og Honor, som er et mobilmerke der salget i første rekke skal skje online. Honor er forøvrig et datterselskap som skal konkurrere med moderselskapet. Det er ifølge Sheng meningen, fordi det bidrar til at selskapene skjerper seg. Da Honor 6 kom på markedet mente Tek.no at den var det beste mobilkjøpet du kunne gjøre, og telefonen ble en kjempesuksess for Huawei.

Huawei produserer også basestasjoner, og har blant annet bygget opp det nye nettverket til Telenor i Norge. Dessuten leverer Huawei en rekke andre produkter knyttet til kommunikasjon, som for eksempel USB-dongler for mobilt Internett, hjemmerutere med 4G, smartklokker, nettbrett, switcher og dataservere.

P8 max et digert beist. Men når asiatene håndterer slike kjempemobiler med sine relativt små hender kan det kanskje fungere i vår del av verden også. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Sheng røper at Huawei også jobber med VR (Virtual Reality), men sier de ikke vil slippe noe produkt på markedet før brukeropplevelsen er vesentlig bedre enn i dag.

Les oghså: Nå er Huawei verdens tredje største

Frykter verken Xiaomi, Samsung eller Apple

Det er ikke mer enn fem år siden Huawei bestemte seg for å satse på mobiltelefoner under eget merkenavn. Nå er Huawei nummer én i Kina, og nummer tre på verdensbasis. På hjemmemarkedet er Xiaomi en av de viktigste konkurrentene. Også Apple hevde de vokser kraftig i Kina, med en vekst på 75 prosent det siste året.

Huawei Mate S er selskapets foreløpige høydepunkt. Bilde: Huawei
– Xiaomi klarer ikke å slå oss på kvalitet og utvikling. De er et rent nettbasert selskap. Og tallene Apple oppgir viser ikke den reelle utviklingen Apple har i Kina. Apple fikk ikke selge i Kina før nå, men mange kinesere har kjøpt iPhone fra utlandet eller fra Hong Kong. Vi hadde en vekst i salget av toppmodeller på 300 prosent det siste året. Om Apple skaper et inntrykk av at de er de eneste som har suksess i Kina, så stemmer det rett og slett ikke, ifølge Sheng.

Internett av ting

Huawei skal også bli store på IoT (Tingenes Internett), men tror ikke at det er ruteren du har hjemme som vil være kjernen i dette systemet. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– IoT vil være personlig, og mobilen vil være grensesnittet. Resten handler om protokoller, sier Sheng.

Les test: Denne mobilen kan noe ingen andre mobiler kan (Tek.no)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra